Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru

Guest alex_fun_club

Recommended Posts

Guest alex_fun_club

In ce masura este capabil un potentiometru stereo sa imbunatateasca performantele unui amplificator cu tda 8560q?( ma refer la reducerea distorsiunilor )Ce rezistenta trebuie sa aiba potentiometrul, avand in vedere preluarea semnalului de la un mp3-player stick si disiparea lui pe o sarcina de 4 Ohm?

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Nemesis

2

• felixx

2

• cipa_maria

2

• zal

2

Top Posters In This Topic

In nici o masura fata de cel mono. :smt003 Dar un potentiometru pus la intrarea unui amplificator imbunatateste zgomotul amplifului cind asculti la volum mai mic.

Daca impedanta potentiometrului nu e mai mica decat impedanta minima de sarcina suportata de sursa .....nu se schimba nimic .Daca e prea mare (impedanta) reglajul volumului nu va mai fi asa de liniar (rotind potentiometrul de volum de la minim la maxim cu viteza constanta, volumul va creste relativ lent; dupa ce ai trecut bine de jumatatea cursei....volumul o sa inceapa sa creasca cu o viteza mult mai mare ) .Aceasta pentru ca divizorul rezistiv stabilit de cursorul potentiometrului "culege" o tensiune proportionala cu pozitia respectivului cursor doar atunci cand impedanta sarcinii potentiometrului este infinita (teoretic) . O rezistenta de sarcina mai mica dacat infinit :smt003 e vazuta ca o rezistenta inseriata intre cursor si capatul de la masa al potentiometrului si deci raportul de divizare va fi influentat si de rezistenta de sarcina . In practica, mai ales in cazul unui potentiometru pt dozat semnale audio , fenomenul devine deranjant (cel putin pt mine) doar cand sarcina potentiometrului are o impedanta de....sa zicem sub 2R , R find rezistenta potentiometrului . Cred ca de fapt te refereai la amplificator cand ai pomenit de 4 ohmi :smt006 .Ca o concluzie valoarea minima a potentiometrului trebuie sa fie mai mare decat impedanta normala de sarcina a mp3 player-ului stick care este de vreo 32 ohmi (adica impedanta castilor). Avand in vedere ca impedanta de intrare a lui tda8650Q este trecuta in datasheet ca fiind minim 25k....eu as recomanda un potentiometru logaritmic de 5k sau de 10k pt ca se gasesc mai usor . Scuzati detalierea poate inutila.....plictiseala e de vina .

poate sa fie si de 1 miliard... tot degeaba!!! potentiometrul nu face altceva decat sa atenueze semnalul la nivelul dorit.

NU mareste puterea!

NU schimba semnalul audio!

NU atenueaza sau modifica diferite frecvente!

nu atribuiti unor piese simple conotatii magice!!!! :weedman:

pune de 20k

oricum diferente la auditie n-o sa fie(asta daca potentiometrul e calitativ,daca e d-ala chinezesc la 1 leu,mai bine lasa)

Alea chinezesti incep sa "caraie" mult mai devreme decat potentiometrele de calitate .

O alta problema ar fi ca spre capetele cursei potentiometrului raporturile de divizare ale celor 2 canale sunt diferite . Asta inseamna ca la nivel foarte mic (deci cand cursoarele sunt foarte aproape de capetele dinspre masa) canalele n-o sa auda la fel de tare :smt011 .

alex_fun_club, daca nu te deranjeaza problemele de care am amintit mai sus poti pune linistit si unul chinezesc ca tot aia e .

NU atenueaza sau modifica diferite frecvente!

El singur nu-i poate face nimic sunetului (in afara de atenuarea liniara a semnalului) .

Dar daca valoarea potentiometrului e mai mica decat impedanta nominala de iesire a sursei si daca legatura la potentiometru se face prin condensator , se formeaza un filtru trece sus care in functie de valorile filtrului poate atenua sensibil joasele .

poate sa fie si de 1 miliard... tot degeaba!!! potentiometrul nu face altceva decat sa atenueze semnalul la nivelul dorit.NU mareste puterea!NU schimba semnalul audio!NU atenueaza sau modifica diferite frecvente!

Eu nu as fi atit de sigur.Am incercat diferite tipuri in decursul proiectelor pe care le-am facut si la majoritatea am constatat diferente.Pina si "pacatosul" Alps blue sau black nu mi-a placut.Cele mai bune mi s-au parut din cele carbon,inclusiv cursorul....militare.Ideea este alta....daca se foloseste pentru mp3 si tda poti sta linistit.Orice varianta ai alege nu o sa dai gres.Mergi pe 10k Alpha.

Ideea este alta....daca se foloseste pentru mp3 si tda poti sta linistit.Orice varianta ai alege nu o sa dai gres.Mergi pe 10k Alpha.

pai eu vorbeam de tda si mp3 player... daca era un vinil,tub si incinte respectabile nici nu se punea problema de potentiometru la un leu!!!

comutatoare cu rezistente alese logaritmic

Si aici conteaza nr. de pasi si calitatea comutatorului (umezeala,praf..etc) insa....sper sa pun mina pe ceva fain :yawinkle: cipa_mariaFara nici o grija..10k-25k log.