Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzorul extern si statia meteo nu comunica


Recommended Posts

Model vechi, wireless, nu comunica pe nici unul din canale. Nu e de la baterii, nu e de la pereti/distanta (le-am pus una langa alta o zi intreaga). Senzorul extern are afisaj propriu si functioneaza.

O am de vreo 10 ani, a mai facut asa la friguri extreme (dar isi revenea imediat daca schimbam bateriile), acum nu mai vrea indiferent ce-i fac.

A incercat cineva sa repare jucarii din astea? E mai mult de amorul artei, a fost ieftina la vremea ei. 

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Senzorul o mai emite oare? Sau dacă o face, poate are cristalul afectat de schimbarile dese de temperatură și emite pe o frecvență ușor diferită, ce nu se pupă cu receptorul.Sau nu mai emite deloc...

Ca să verifici dacă mai emite, poti încropi repede un ,,tester de emisie,, cu care poți vedea dacă statia mai emite ceva. Apropii antena detectorului de cea a statiei si vezi dacă acul indică ceva emisie.Probabil aceasta va emite în salve scurte și la anumite intervale de timp, nu în mod continuu, pentru a economisi energia bateriilor.

Schema detectorului se poate simplifica, eliminând potentiometrul, care e necesar doar la verificat emițătoare puternice, de ordinul Watilor, iar în cazul de fată e inutil, acul deabia se va mișca puțin dacă există emisie.Cu cât mai sensibil instrumentul, cu atât mai mare deviația acului la emisii slabe, fiindcă se lucrează aici cu miliWați.Antena e o simplă sârmă, a cărei lungime trebuie aleasă la modul ideal în funcție de lungimea de undă a purtătoarei emițătorului.Ca să iese mai scurtă, se alege la jumate de lungime de undă.

Cum stațiile astea emit cam pe 433MHz, antena va fi ceva de ordinul zecilor de centimetri.În cazul descris de mine, circa 70cm întreagă, sau 35cm pentru lambda/2.

În loc de diode BAT41 se pot pune diode detectoare cu Ge de prin radiouri MA.Cu această jucărie eu mai testez și emisia la telecomenzile auto, că nu le repar lângă mașină....:rade:

circuit000222.gif

 

Link to comment

Si eu am patit asa ceva, iar "defectul" venea din secventa de pornire a statiei. Intâi se porneste (se pun bateriile, daca nu are comutator) senzorul extern, abia apoi statia, nu invers. Daca se schimba bateriile la senzorul extern, se opreste statia, se porneste senzorul apoi statia.

Link to comment

@validae: multumesc, dar ce mai aveam prin cutiile cu vechituri candva nu mai exista. Ar trebui sa cumpar de la un coleg un instrument de masura, eventual niste diode Ge...de banii aia iau statie noua. Salvez totusi sugestia poate imi cade in brate in viitor un aparat de piese, multumesc. 

@icar: multumesc, am sa incerc si varianta asta. Daca tot nu merge cumpar niste cristale noi, altceva nici nu prea ai ce sa repari in cazul de fata. Integratele sunt din alea "turnate" direct pe cablaj.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Schimbat cuartzul, acelasi comportament. Intr-un moment cu beculetul aprins deasupra capului verific comutatorul de canale. Nu facea contact pe nici o pozitie. Curatat, relipit, si-a revenit, functioneaza normal aparatul. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines