Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

acte necesare pentru a vinde o automatizare


Guest mc_vio
 Share

Recommended Posts

As vreau sa deschid un site pentru vanzarea unor produse electronice pe care le producem la MicroClub .Stie cineva unde se elibereaza actele necesare si ce probe trebuie sa indeplineasca produsele respective ?Va multumesc

Link to comment
Share on other sites

Ce vrei sa vinzi? Rachete nucleare? Fa un site, pune produsele pe el si fa-te cunoscut. Restul le faci din mers.Zeci de ani de comunism se vindeca foarte greu. Asteptam mereu ca cineva, o autoritate tutelara, sa ne reglementeze si sa ne aprobe existenta... :smt021.

Link to comment
Share on other sites

Trebuie sa fim de acord ca orice produs care "se baga in priza", prezinta un potential pericol.Din vremea comunismului cunosc cazul concret al unei persoane condamnate si inchise din cauza unui banal transformator de retea. Confectionat cu elevii la orele de asa-zisa "practica productiva". Comercializat pentru publicul larg. S-a-ntamplat ca izolatia dintre primar si secundar a unui exemplar (vandut) a cedat, cineva si-a pierdut viata. Omologarea de catre o firma atestata a unui astfel de produs are si ea rostul ei.

Link to comment
Share on other sites

Pai .. si poate sa imi zica cineva ce omologari (certificate de conformitate )trebuiesc?Nimeni nu produce produse electronice in Romania ? :smt022

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Incearca sa cauti la biblioteca de la Polizu prin standardele noi, "traduse" de ASRO si in functie de ce vrei sa produci, gasesti acolo normele pe care acesta trebuie sa le indeplineasca. De ex. nu poti sa te apuci sa faci rulmenti dupa cum te taie capu' ... trebuie sa-i faci conform "STAS-ului" ( actualmente SR....etc ) de rulmenti de nu-stiu-ce tip. Daca nu produci conform standardelor internationale risti sa nu=ti cumpere nimeni rulmentii, de ex.La Polizu stiu ca se gasesc STASruile vechi, dar prin Politehnica trebuie sa fie si profesori care mai au "dictionarul" de standarde albastru de nus. cate milioane de lei vechi de la ASRO.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Echipamentele tale trebuie sa corespunda unor cerinte. Fiind chestiuni electrice, cauta directivele europene in materie. Adica 73/23/CEE (echipamente de joasa tensiune) si 2004/108/CE (compatibilitate electromagnetica). Or mai fi si altele, dar nu le stiu. Aceste directive sunt preluate de legislatia nationala prin hotarari de guvern. Pentru joasa tensiune cauta HG 457/2003, completat cu HG1514/2003, iar pentru compatibilitate electromagnetica HG982/2007. Acolo gasesti cam tot ce te intereseaza. Pe scurt, directivele astea spun ce sa faca si ce sa nu faca aparatul tau. Cum obtii aceste "insusiri" este treaba ta, ca producator. Ca sa demonstrezi ca se incadreaza in cerinte, te adresezi unui organism de certificare (organism de terta parte, adica nu te cunoaste nici pe tine, nici pe utilizatorul final). Acesta vine, iti verifica dosarul de fabricatie, face incercari pe produs, dupa care iti da voie sa marchezi produsul CE si sa eliberezi declaratia de conformitate. Cam asa merge in domeniul recipientelor sub presiune, asa trebuie sa mearga si la electrice.

Link to comment
Share on other sites

Guest mc_vio

Multumesc mult de informatii Ma duc la ICPE.Daca stie cineva concret pot sa-i platesc sa imi explice.Va astept cu mesaje pe PM. :partyman:

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca, in functie de complexitatea si gradul de periculozitate al produsului poti da declaratie pe proprie raspundere. Asta pentru ceva simplu si total nepericulos. Cauta prin HG-urile alea.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines