Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa de bază AsRock B560 Pro4 nu pornește !


Recommended Posts

Salutare tuturor!
(a se muta in topicul potrivit dacă e cazul)
Placa mea de baza AsRock B560 Pro4 nu vrea sa mai pornească după ce am luat CPU jos pentru o probă la un alt PC apoi l-am pus la loc.
Pinii de pe PB sunt ok, CPU e ok (am 3 de probă), sursa ok (am 2 pt probă).
Scurtcircuit nu am găsit nicăieri pe unde am mai văzut că se caută asta.
La mufa cu 24 pini, este 5V prezent atât pe verde cât și pe mov (violet). 3V prezent pe un pin de la pwrbtn, bateria are 3V. Este prezent 1V și 1,8V cât și 3,3V prin anumite zone pe MoBo. De asemenea există 1,8V pe pin 63 de pe EC dar și 3,3V pe pinii 62 și 61 care merg 0V la apăsarea butonului pwr. PCH este f puțin călduț in stdby.
Nu am găsit schemă pt placă.
Mă poate cineva îndruma să-mi rezolv problema asta? Mulțumesc.

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dă-i un Clear_CMOS din jumperul de lângă cipul BIOS și bateria de memorie.Asta cu sursa oprită complet.

Ai dat cumva cu aspiratorul prin calculator înainte sau după scoaterea procesorului ?

Vezi că sunt pățit, vâzând că sunt păianjeni prin PC, am zis să-i dau un pic cu aspiratorul și după mișcarea asta mi-a dispărut sunetul, nu mai vedea placa de sunet onboard.Am cumpărat una pe slot, am montat-o și a mers câteva luni, apoi nu mai voia nici aia.Surpriză !....își revenise aia onboard din mers, ca boxerul din pumni. Am scos-o iar pe aia din slot și am lăsat-o pe a lui.Apoi vezi și starea bateriei de BIOS, unele plăci nu pornesc dacă aia e descărcată, am pățit și asta.După schimbarea bateriei a luat-o imediat...

Link to comment

Mulțumesc pentru intervenție. Nu l-am aspirat.

Am făcut deja toate cele propuse de tine, inclusiv măsurarea bateriei, rescrierea BIOS-ului și altele asemenea, normale și uzuale.

M-ar ajuta o schemă sau ajutorul unei persoane care știe ce trebuie să se întâmple la apăsarea butonului pwr și/sau cum funcționează RTC.

Mulțumesc.

Link to comment

Scheme de mainboard nu cred că găsești ușor, încearcă să scoți pe rând memoriile și să vezi dacă așa pornește.Să nu fi crăpat vreuna sau să aibă contact imperfect din cauza manipulării plăcii.

Link to comment
Citat

M-ar ajuta o schemă sau ajutorul unei persoane care știe ce trebuie să se întâmple la apăsarea butonului pwr și/sau cum funcționează RTC.

Despre ce RTC vorbiti?

Pornirea oricarei de baza se face de catre super input-output, super IO-ul este acel circuit integrat pe care scrie ITE...

https://en.wikipedia.org/wiki/Super_I/O

L-ati verificat? Este valid? Puneti degetul pe el, daca frige, este mort.Se poate inlocui usor.Daca totul este OK, se scoate EEPROM-ul de pe placa de baza si se rescrie cu ultima versiune de UEFI/BIOS.

 

Link to comment

Au cam apus vremurile cand super IO-ul era doar ITE. Astazi vezi mult mai des Nuvoton si nu e chiar atat de usor de inlocuit sau diagnosticat si nici cu "EEPROM"-ul nu mai e chiar banala treaba daca nu te ocupi cu asta. Trebuie sa ai cu ce scrie acel super IO dar si memoriile flash pentru BIOS si / sau UEFI, asta daca nu cumva defectul este de la sursele de pe MoBo sau chiar de la B560.

Acum 16 ore, johnnys25s a spus:

Ma poate ajuta cineva sa imi rezolv problema?

Da, un service din zona ta.

Link to comment

Zici ca ai scos procesorul si nu a mai mers. Sigur sigur nu-s pini indoiti in socket ? Ca asta-i defectul cel mai obisnuit.

 

Ai scris biosul cu ch341. Asta nu scrie corect mereu daca nu dai afara memoria de pe placa. Eu zic sa scrii inapoi originalul.

 

Eu placi de baza defecte am vazut multe, dar la toate porneau cel putin ventilatoarele fara semnal video.

Link to comment
2 hours ago, Spitfire said:

Despre ce RTC vorbiti?

Pornirea oricarei de baza se face de catre super input-output, super IO-ul este acel circuit integrat pe care scrie ITE...

https://en.wikipedia.org/wiki/Super_I/O

L-ati verificat? Este valid? Puneti degetul pe el, daca frige, este mort.Se poate inlocui usor.Daca totul este OK, se scoate EEPROM-ul de pe placa de baza si se rescrie cu ultima versiune de UEFI/BIOS.

 

Buna.

Din ce am mai citit pe ici pe colo, inclusiv pe schema, RTC se refera la toate componentele care alcatuiesc partea de stdby a PB. De ex: Baterie, Bios, Quartz (daca e defect nu porneste placa), Super IO, PCH si alte mici componente.

Super IO este ok, nu este cald. Pinul 63 - 5V, 62 - 1.8V, 61 si 60 - 3.3V care merg 0V la apasarea pwrbtn. Deci Super IO reactioneaza.

EEPROM-ul a fost deja rescris, asa cum am precizat deja in posturile anterioare (in ideea ca BIOS-ul a fost corupt).

Multumesc.

Link to comment
2 hours ago, modoran said:

Zici ca ai scos procesorul si nu a mai mers. Sigur sigur nu-s pini indoiti in socket ? Ca asta-i defectul cel mai obisnuit.

 

Ai scris biosul cu ch341. Asta nu scrie corect mereu daca nu dai afara memoria de pe placa. Eu zic sa scrii inapoi originalul.

 

Eu placi de baza defecte am vazut multe, dar la toate porneau cel putin ventilatoarele fara semnal video.

Salutare.

Totii pinii de pe socket sunt ok. Re-verificat de cateva ori. Ar fi fost usor.

Am scris multe BIOS -uri cu acel Programer si am si verificat daca este scris ok. In plus am re-scris cu aceasi versiune, pentru ca nu este alta mai noua. Simptomele sunt aceleasi. Si daca ar fi fost, placa trebuia (in general) sa se comporte altfel. De ex: sa porneasca si sa nu afiseze nimic, sau sa se tot opreasca - porneasca.

Cu respect.

Edited by johnnys25s
gramatica scrisa gresit
Link to comment
  • 4 months later...
On 2/19/2024 at 3:08 PM, johnnys25s said:

Salutare.

Totii pinii de pe socket sunt ok. Re-verificat de cateva ori. Ar fi fost usor.

Am scris multe BIOS -uri cu acel Programer si am si verificat daca este scris ok. In plus am re-scris cu aceasi versiune, pentru ca nu este alta mai noua. Simptomele sunt aceleasi. Si daca ar fi fost, placa trebuia (in general) sa se comporte altfel. De ex: sa porneasca si sa nu afiseze nimic, sau sa se tot opreasca - porneasca.

Cu respect.

Buna ziua. Cred ca ar trebui sa consultati totusi pe cineva cu experienta vasta in domeniu! Uneori problemele cu initierea sistemului sunt mult mai complicate decat par. Puteti vedea spre exemplu informatii oficiale a biosului AMI(placa dvs are bios AMi daca nu ma insel), mai exact Bios POST codes. Puteti investiga problema placi dvs cu ajutorul unui simplu adaptor. Totusi sa cumparati un astfel de tester de calitate doar pentru aceasa situatie, s-ar putea sa nu renteze. Daca aveti un service in apropiere care va poate spune rapid daca placa poate fi reparata si reparatia nu costa mai mult de 50 ron atunci eu zic sa nu mai cumparati nimic si sa o lasati in service! Probabil ati rezolvat deja! Daca ati reusit, poate ne povestiti cum s-a rezolvat, in acest caz devenim toti mai buni in ceea ce facem. Oricum va doresc succes.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines