Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa de baza Asus ROG 512 LI Scurt initial apoi au aparut si altele


Recommended Posts

Bună ziua! 

Am un laptop Asus, cel din titlu care nu pornește, nu încarcă, este mort total. Iniția,l am constatat ca la cuplarea mufei de alimentare se incinge cipul de 3v si 5v. La verificare cu multimetrul, bobina acestiu traseu indica scurt. Alte scurturi nu mai erau prezente pe placa, aveam 20 v si dupa rezistorul , current semse".

Nu am avut răbdare să scot bobina de pe 3v-5v, sa vad in ce parte a circuitului este scurtul,am considerat ca dacă acel cip se incinge f rau, el este in scurt. Am scos cipul si am constatat ca inca exista scurt. Iarasi nu am scos bobina si am injecatat volti si amperi din ce in ce mai mari dar nu am depasit acei 3 volti care trebuia sa fie distribuiti de traseul respectiv. La amperaj am ajuns cam la 3.5-4  A.

Am observat ca PCH se incalzestw si cred ca si el se incalzea de la inceput dar nu se simtea imediat deoarce avea heatsink. Dupa inlaturarea heatsink am simtit mai repede incalzirea lui. 

Dar am observa ca au maia aparut inca doua scurturi. Unul pe traseul de1.08 v care este a doua sursa dupa cea de 3 v care alimeteaza PCH. Si mai este scurt acum chiar si pe traseul principal de 20v. La injectarea de curent se incalzeste in continuare PCH.

Am gresit cu ceva si am mai facut doua scurturi, injenctand curent pe bobina de la 3v sau celelalte au apraut pt ca am scos acel cip? Scurtul pe 20 v stiu sigur ca nu era la inceput des,i cand puneam incarvatorul se incingea cipul de 3 v

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ca idee nu se injecteaza mai mult de 1V indiferent daca trebuie sa fie 19V acolo din cauza ca daca e un mosfet high side in side in scurt toate tensiunea pica pe procesor sau placa video.  Amperi cat mai multi nu e o problema.

 

Tot din acelasi motiv e de evitat sa conectezi incarcatorul. Doar sa speri ca intra in protectie mai repede decat suporta procesorul/placa grafica/chipsetul.

Link to comment
Acum 10 minute, modoran a spus:

Ca idee nu se injecteaza mai mult de 1V indiferent daca trebuie sa fie 19V acolo din cauza ca daca e un mosfet high side in side in scurt toate tensiunea pica pe procesor sau placa video.  Amperi cat mai multi nu e o problema.

 

Tot din acelasi motiv e de evitat sa conectezi incarcatorul. Doar sa speri ca intra in protectie mai repede decat suporta procesorul/placa grafica/chipsetul.

Asa stiam si eu. Dar la un moment dat, sursa mea nu crestea amperajul, dacs nu am marit oleaca si voltajul. 

In plus, am vazut niste clipuri pe YouTube unde unii injectau voltajul cu care lucreaza un anumit traseu (spre ex 3-5v). Stiam ca nu e bine dar m.a tentat, asta e.... Oricum laptopul nu avea mari sanse, faptul ca am mai produs un scurt nu e o tragedie, nu era reparabil oricum dar macar am învățat o lectie sau mai bine spus am văzut cu ochii mei ceea ce stiam doar teoretic ca se poate intampla.

Ce nu inteleg, cum am reusit cu 3 v sa fac un scurt pe traseul de 20v, care e mult mai mare si rezistent. Poate fara sa mi dau seama, cand am intors placa pe toate părțile, sa vad ce se incalzeste, am atins ceva cu varful sondei de okus de la sursa de laborator ... Sau prin piesle, mosfetii care fac legatura intre etaje s.a transims tensiunea...nu stiu.

Mulțumesc frumos pt amabilitate si răspuns!

Edited by remus-gabriel
Link to comment

Cu modul ăsta de lucru vei putea cauza daună totală oricărui laptop.În principiu trebuie să înțelegi ce faci, altfel înveți la modul cel mai greu. După ce ai băgat niște tensiuni acolo unde nu aveau ce căuta, ai produs o avalanșă de defecte. Nu lua de bun absolut tot ce vezi pe YouTube, nu toți vor să destăinuie secrete, unii au și alte interese...

Link to comment

Aveti dreptate dar desi nu sunt specialist, practic de mult timp ca si hobby acest lucru. Am repaarat destule placi de bază, unele care nu au putut fi reprate de unii ,, schimbatori de module" de la service. Spre ex, o data, am depistat o dioda intreruota mica de tot, urmarind schema, pe o placa ce nu avea scurt deloc. La service nu avusesera rabdare sa ,, pipăie " toate firmicutele alea 

Revenind la speta mea, am avut un laptop mort conplet. La prima observatie,  scurt pe traseu de 3v. Cand conectam alimentarorul se incingea puternic cipul ce raspundea de 3v. Conform teoriei, piesa ce tinde sa ia foc, e cea in scurt. Am scos cipul respectiv si scurtul a continuat sa existe. Am injectat 1 v si 2 A. Deja incepea sa se incalzeasca chipset PCH dar usor de tot,. Mentionez ca PCH la modleul asta e alimentat de 3v deci nu era supara voltaj. Apoi vazamd ca 99% acolo e probl, am zis sa maresc tensiunea ca oricum e clar.... Am marit la 2v si apoi la 3 cu gandul ca pe traseul ala oricm trec 3 v. Nu am crescut peste cei 3 v. Stiu ca era bine sa raman diar ka 1v dar reoet, oricum scurtul exista si era în chipset, asta o stiu sigur. Daca era cwva mai,,salvabil" nu ma avemturam sa fac ce am vazut oe Youtube. 

E un moster cum s.a scurtat si traseul de 20v dela cel de 3 dar...ori accidentak ori ...si asa, placa oricum era stricata. Am fokosit o mai ult oe post de pacient de teste.

Link to comment
Acum 5 minute, sebi a spus:

in scurt este altceva dar nu bobina care alimenteaza procesorul de exemplu.

Daaa, m.am wxpri.at eu gresit. La bibina se verifoca de regula. Apoi ii dezlipesti un terminal sau o scoti cu totul provozoriu si vezi in ce parte a circuitului ito indica acurt. Introduci un voltaj mic si amperaj mai rodicat, vwzi ce se inxalzeste si tot asa.... De regula se incalzeste un condwnsator, moafet sau chip (driver). Daca se incaozeste procesor, cip vodeo sau chipset deja e aproape pierdut laptopul. Fireste, se mai poate vorbi de reflow (nerecomandabil) sau reballing. Dar nici cu astea nu e sigur 

Link to comment

Te rog ca pe viitor să fii mai atent, înainte să dai click pe ,,Trimite răspuns,, verifică atent ce ai scris.

Din viteză și probabil fiindcă scrii de pe telefon, ai încurcat multe litere în multe locuri. La fel și referitor la folosirea prescurtărilor de tip ,,messenger,, care nu sunt agreate pe Elforum, motivul fiind că fiind indexați de Google, suntem citiți și de vizitatori străini, iar pentru aceștia traducerea textului folosind programe automate devine imposibilă din cauza erorilor de scriere și/sau exprimării prin prescurtări inutile.

Link to comment

Dacă defectul este relativ simplu de remediat și nu necesită proceduri migăloase și cu pierdere masivă de timp sau riscuri suplimentare, depanarea e justificată.În rest, e doar pierdere de timp fără nicio garanție a fiabilității lucrării, chiar dacă există posibilitate unui succes... dar ca hobby nu e ceva greșit, poți recupera uneori plăci valoroase.Dar pentru un service nu e fezabilă, în timpul pierdut poți face alte lucruri mai rentabile....

Link to comment

Îmi cer scuze! Da, într-adevăr, am scris repde, apăsând din grabă literele nepotrivite pe tatsatura telefonului. Am dat trimitere mesajului din dorinta de a răpunde prompt și nu am verificat ce s-a scris.

Mulțumesc pentru informații si sfaturi, apreciez si criticile pe care le consider constructive!

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines