Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Technics su-v4

slave2anubis

Recommended Posts

vreau sa cumpar un technics su-v4 dar are cei doi stk arsi... problema ar fii ca nu prea gasesc inlocuitori... si mam gandit sa fac o modificare... as vrea sa inlocuiesc stk-ul cu o placa care indeplineste aceiasi functie dar cu piese macro...ploblema este ca nu stiu valoarea rezistentelor de pe schemade mai jos poate ma puteti ajuta....

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Am mai explicat si altora cum modificam statiile astea si am sa-ti explic si tie:1. Verifica R335,336,341,342,615,616 si Q313,314,315,316,601,602 si protectia sa lucreze.2. Desfiintezi R337,338,339,340,343,344,345,346,365,366,367,368,369,370,375,376, C319,320,321,322, TH301,302, D303,304,305,306,307,308,309,310.3. Pe radiator montezi 2 perechi de TIP142/147 sau BDW83/84C cu condensatori de 100-330pF lipiti intre c-b si rez de 0,22 Ohmi la 3W pe emitoare.4. Lipesti fire intre gaurile pinilor de pe placa si piesele noi de pe radiator: 1 la c npn, 5 la c pnp, 16 la b npn, 14 la b pnp, 2 la e npn, 3 la punctul de unire al celor 2 rez de 0,22 Ohmi (asta e iesirea).5. Nu strica sa inlocuiesti C307,308 cu unii de 0,1... 1uF/100... 160V nepolarizati.6. Superdioda o faci din cite 3 diode 1N4003... 4007 inseriate, bagate intr-un tub izolant de matase si lipite pe spatele cablajului, sa faca contact termic cu baza radiatorului. E cel mai simplu asa, iar la reglaj poti sa mai inseriezi cu diodele o rez de 10... 33 Ohmi ca sa obtii cam 1,1Vcc pe bazele trz finali, fara semnal, masurat fata de iesire (atentie ca la 1,2Vcc intri in clasa A si incingi trz finali degeaba). La conectarea sarcinii e posibil sa se modifice putin, dar cu semnal se simetrizeaza, deci sa nu-ti faci probleme.7. Comuta schimbatorul de tensiune pe 240V, asa scade putin tensiunea de alimentare si protejezi finalii mai bine, iar trafo merge mai rece. Nu influenteaza la ureche puterea obtinuta.Foarte important: nu folosi decit boxe de 8 Ohmi, chiar daca pe spate scrie altceva si atentie ca Technics-urile pun in paralel sistemul A cu B.Spor la treaba!

1. Nu vad ce trz Darlington mai mari sa gasesti, insa poti pune cite 2 in paralel, pastrind numai cite o rez de emitor comuna.2. Calitatea sunetului e data de reteaua de corectie la amplifurile astea, una din cele mai bune si stabile pe care le-am intilnit, alaturi de varianta Philips contemporana cu asta. Daca te referi la diferenta dintre clasa A si AB, eu nu am simtit nimic. Oricum la STK-urile astea e un simulacru de clasa A, bazele la finali fiind polarizate suplimentar cu diodele alea, etajul pilot nu e in stare sa asigure destul curent pentru clasa A normala. Daca te uiti in schema amplifului ai sa te lamuresti.

nu crezi k asi putea folosi un montaj darlinton (prefinal+final) pt a inlocui capsula d tranzistor (tip142/147) si sa maresc puterea suportata. Mam gandit la prefinali bd237/238 si tranz finali bd249/250. Ce spui? Ar complik un pic treaba dar ar face posibila functionarea in 4 omuleti. Si referitor la super dioda nu se poate folosi un tranzistor(bd139 k e mai usor d prins pe radiator)+semireglabil care ar face o mai usoara manipulare a curentului d mers in gol?

Ca sa te dezamagesc iti spun ca nu cistigi putere de loc, trz Darlington pe care ti-am recomandat sint singurii originali de pe piata si ocupa loc pe radiator atit cit e necesar, probabil ca nu ai desfacut ampliful ca sa vezi cam cum stai cu spatiul inauntru. Tensiunea de alimentare e de +/-50Vcc la 220Vca reteaua si +/-45Vcc daca pui trafo pe 240Vca, deci nu poti sa folosesti decit trz cu minim 100Vc-e. Aveti o obsesie multi de aici cu difuri pe 4 Ohmi. Ti-am spus ca singura solutie ar fi sa pui cite 2 trz in paralel, asta ii ajuta pe ei sa mearga mai reci, ptr 4 Ohmi nu asigura trafo destul curent si ai puntea din diode de 3A. :smt006

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines