Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare din placa de sunet


Guest clonici

Recommended Posts

Guest clonici

Are cineva idee cam ce curent poate debita sursa de tensiunea de telealimentare disponibila la borna de mic a unei placi de sunet? Vreau sa construiesc un preamplificator de microfon fara alimentare separata si nu doresc sa supraincarc placa de sunet. Imi pun aceasta problema deoarece microfoanele pt. calculator(condensator sau cu electret) au impedanta foarte mare (sute de M) si curentul consumat pentru polarizarea lor este neglijabil. Multumesc.

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Un microfon cu electret sau condensator accepta intre 3 si 10V iar curentul consumat este neglijabil (uA probabil...). Aruncand un ochi pe magistrala PCI / ISA vom vedea ca tensiunile ce trec pe acolo, folositoare la alimentarea diferitelor placi sunt in general de 5V, deci as putea specula cca. 5Vcc la iesirea de microfon a placii de sunet... curentul masoara-l cu un multimetru si microfonul pe care vrei sa-l folosesti.La 5V ai nevoie de vreo 5-10mA sa alimentezi un integrat preamplificator, dar am vazut undeva varianta (mai complexa, tranzistorizata) a unui preamplificator care in regim de repaos consuma doa 1mA.O idee ar fi sa "tragi" 2 fire direct de la +5Vcc de la sursa de alimentare (rosu - 5Vcc; negru - GND) si astfel poti trage de acolo si curent cat cere preamplificatorul tau (curent de altfel neglijabil pentru puterea sursei de alimentare).Succes in continuare!

Link to comment
Guest clonici

Tensiunea nu e oproblema, probabil e suficienta. Daca placa nu poate oferi curentul necesar tensiunea va scadea prea mult (poate sub 2 v cat ar fi un minim necesar). Speram ca poate cineva a mai incercat asa ceva sau a mai auzit astfel incat sa nu risc sa ard placa de sunet (integrata, e vorba de un laptop, deci solutia cu alimentare separata nu o pot aplica). As fi vrut sa folosesc un microfon dinamic pentru o calitate mai buna (eventual si un compresor de dinamica), dar acesta nu ofera semnal suficient pentru preamplificatorul unei placi de sunet. Multumesc frumos pentru ajutor.

Link to comment

In LAPTOP gasesti destui pini (asta daca il poti desface) sau contacte pe placa de baza, care pot oferi tensiuni de 5V. Poti incepe cu pinii de alimentare +5Vcc pentru tastatura LAPTOP-ului (am testat eu solutia pe Toshiba TECRA 740CDT).Dar, sa revenim la subiect: daca LAPTOP-ul are expuse porturile serial si PS/2 (si sigur le are), poti prelua cu nesimtire tensiune de pe anumiti pini ai acestora. Daca te intereseaza subiectul, revin cu pinii pe care circula 5Vcc prin Serial, LPT si PS/2.In legatura cu microfonul dinamic: un preamplificator simplu cu operational (sau tranzistorizat) ar putea oferi semnal suficient pentru intrarea de "linie" a placii de sunet. Compresorul de dinamica ar trage mai mult curent din sursa ta de tensiune (portul serial, etc) care ar putea periclita "viata" bateriei, vorbim totusi de un portabil... Totusi compresorul de dinamica atenueaza varfurile de semnal si amplifica semnalele de amplitudine prea mica. Acest lucru se poate face si prin "pozitionarea microfonului fata de sursa de semnal" sau chiar limitarea din software a semnalului amplificat de intrarea "linie" pe care ai folosi-o in acest caz.

Link to comment
  • 2 weeks later...
Guest clonici

Salut.Revenind la subiect, poate intereseaza si pe altii, am reausit sa imbunatatesc sensibilitatea pt. mic. cu un preamplificator f. simplu cu 1 tranzistor.Placa de sunet scotea o tensiune de 4v in gol iar cu sarcina preamplificatorului scade la 3.5v. Curentul consumat de pre. este de 0.4mA deci sursa asta de tensiune din placa are o rezistenta interna cam maricica.

Link to comment
  • 2 weeks later...
Guest Vivio

Arata schema te rog. Pe mine m-ar fi interesat ceva care s? atenueze zgomotul de fond, care exist? indiferent dac? folosesc microfon pe USB sau pe intrea normal?. Chiar nu pricep de nde se adun? atâta

Link to comment
Guest clonici

Schema asta nu e decat un simplu etaj de amplificare in montaj emitor comun. Amplificarea e in jur de 10 asa ca sa nu te astepti la prea mult. Oricum calitatea semnalului a crescut simtitor. Daca nu ai probleme cu un nivel insuficient de la microfon pt placa ta, partea buna e ca poti reduce nivelul de mic din placa pentru a obtine aceeasi sensibilitate la un zgomot mai mic (mai ales daca montajul e realizat direct in aer la bornele microfonului).Te-as ajuta cu placere daca ma ajuti si tu pentru ca nu stiu cum sa pun schema aici

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines