Nicu Daniel Toader Posted January 4, 2024 Share Posted January 4, 2024 Cunoasteti sau ati avut experienta de a asculta comparativ un amplificator hi-fi/hi-end versus un amplificator profesional si a lasat o impresie mai buna ampliful pro?Unii amici au avut experiente foarte interesante cu amplificatoare profesionale nu foarte scumpe gen Yamaha P-3500 si sunt aaudiofili cu experienta.Credeti ca se poate compara un amplif hi-fi cu unul pro echivalente ca pret?Multumesc frumos.Sper sa nu deranjez.Ma intereseaza asa ceva pana in maxim 2500-3000 ron second-hand sau nou mai scump sa il compar cu un Accuphase E-206 si un N. Pass Aleph J5, clasa A SE.Surse de sunet decente - Weiss MAN301, RME Hammerfall 96/32, C.E.C. TL51XZ iar boxe pe trei cai cu ScanSpeak Iluminator. Link to comment
Shambala Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 Nu, niciodata. Si nici nu poate fi vorba ! Fiecare clasa respecta principii constructive diferite, si adesea incompatibile. Este ca si cum ati compara un camion sau un autocar cu o masina sport sau ultrasport. Din pacate "audiofilii cu experienta" au o experienta reala limitata si cunostiinte tehnice si mai limitate. Daca doriti sa faceti o comparatie corecta, atunci se face NUMAI cu amplificatoare audiofile de putere, gen monoblocurile cap de serie de la Accuphase, McIntosh . Sau macar un BAT VK-600. Si se face pe boxe mari "mancatoare de curent", serioase, si de preferat mai multe (asta din urma este foarte greu de realizat). De ex. Raidho TD3.8, preferabil TD4.2, sau TAD Reference One sau macar Triangle Magellan Grand Concert. Nu va chinuiti pe boxe sub 20-30k euro. Niste boxe pe 3 cai foarte bine facute cu Illuminator pot fi destul de bunisoare. Daca nu se simte vreo diferenta insemana fie ca sursa de semnal este discutabila, fie camera este problematica, fie ceva s-a gresit la boxe.. Amplifcatorul E-206 este destul de decent dar nu are vreo legatura cu gama mid sau upper high-end. Aleph J5 este un amplificator diy ? Sunt cateva "mici" secrete constructive nementionate de Pass - si nici pe forumuri, care il pot muta intr-o secunda de la "average" la entry high-end (si invers). Pt corectitudine trebuie sa mentionez Bryston 14B, amplificator incadrat bivalent, si pt sonorizare (de top), si la audiofile. Eu am avut unul cateva saptamani si numai audiofil nu se poate numi. LE - Mai trebuie spus ca in fct de conditii, sau la anumite capitole, un amplificator mic in cl. A poate suna mai bine decat un high-end audiofil de mare putere. Cu ani in urma am testat impreuna cu un amic un Son of Zen diy, care pe niste monitoare Leak a sunat ferm mai bine (mai muzical, mai melodios, vocile incomparabil mai reale) decat un BAT VK 600 si un Accuphase P7100. Dar pt ca la capitolul putere era profund deficitar (6-7W), nu am trecut de faza prototipului. Link to comment
Nicu Daniel Toader Posted January 5, 2024 Author Share Posted January 5, 2024 (edited) Multumesc ptr raspuns.Asa stiam si eu cam ce mi-ati zis ptr am avut de a face vreo 20 de ani cu lautaria ca clapar de folclor.Ce avea ca amplificare FBTmixer-amplif si boxe cu Celestion nu puteai asculta acasa.Accuphase-ul a fost recapat complet cu Elna Silmic, Nichicon Muse, Nichicon Gold,etc.Asculta la mine suna foarte ok(nu e high-end cum ati spus dar isio face treaba) dar pus intr-un sistem al unui amic care a bibilit mult la sistem pe partea de curent, cabluri, acustica, sursa Rockna Waveligt nu l-am mai recunoscut.Suna ca un amplif pe lampa parca.Cu totul altceva.Dar cel mai bun sunet avut la mine in casa pe boxe VTP cu Ciare a fost un SE clasa A cu 2A3 cu toate ca puterea era cam mica , max 3 watt dar sunetul era poate cu distorsiuni cum zic unii dar sunetul a fost cel mai placut auzit pana acum.Era foarte eufonic sa-i zicem.O placere sa asculti orice si mai aveam un PP cu GU19 care avea cam 27 de watt dar care suna ca un integrat bun si atat.O bruta care rupea boxele dar care nu-ti trezea placerea de al asculta cu toate ca era facut foarte bine din punct de vedere strict tehnic. Edited January 5, 2024 by Nicu Daniel Toader Link to comment
Shambala Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 Ideea este ca un amplif de sonorizare are capacitatea sa dea curenti f mari, deci poate"satura" orice boxe, oricat de "mancatoare de curent" ar fi. Asta poate face ca la o comparatie superficiala, sa para ca suna mai bine decat un amplif high-end mai mic (mai entry-level). Dar chiar si cele mai prestigioase - de ex Lab Gruppen sau Crown din perioada "de glorie", la capitolul muzicalitate si finete sunt ingenunchiate fara drept de apel de un amp high-end mare. Am asistat la o astfel de comparatie cu doua YBA 1000 ... Proprietarul amplifurilor pro s-a cam intristat, si zicea ca le vinde si isi ia si el doua YBA. Cand a aflat cat au costat (sh) YBA-urile, s-a linistit imediat Link to comment
Nicu Daniel Toader Posted January 5, 2024 Author Share Posted January 5, 2024 (edited) Ca ati adus aminte de Crown cineva de pe forum demult lauda Crown MacroTech 5002VZ ca fiind unul din cele mai bune amplificatoare si ptr casa, hi-fi , clasa AB.O fii la un anumit nivel comparativ dar ce vine in ani care vin in clasa D nu poate decat sa ma bucure.Stiu o persoamna cred ca de pe un grup de pe FB cred care a renuntat la ceva scump si foarte laudat, cred ca Accuphase sau la nivelul varfurilor clasa AB de la o firma celebra ptr o marca care face amplificatoare cica incredibil de bune.Cred ca modelul era integratul ori U-300 ori I-580 de la danezii Aavik,cei care fac si Borenssen Edited January 5, 2024 by Nicu Daniel Toader Link to comment
Усилитель Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 Chinezii ce rapizi sunt....vand la 151 dolari pereche placi gata montate cu piese pt YBA1000....deocamdata stocul s-a golit....au si de Accuphase....etc... Link to comment
Nicu Daniel Toader Posted January 5, 2024 Author Share Posted January 5, 2024 (edited) Acum 36 minute, Усилитель a spus: Chinezii ce rapizi sunt....vand la 151 dolari pereche placi gata montate cu piese pt YBA1000....deocamdata stocul s-a golit....au si de Accuphase....etc... Nu stiu daca e cu licenta sau nu dar daca le fac cap coada integral ca amplif pot s-o pateasca urat de tot ca acum 20 si ceva de ani ci firma NAD al carui model C315BEE parca a fost clonat cap-coada si vandut ca original.Au fost dati in judecata si NAD acastigat si i-a costat de numa pe chinezi dar la ce putere economica sunt nu cred ca le-a pasat Edited January 5, 2024 by Nicu Daniel Toader Link to comment
Shambala Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 Eu as fi foarte circumspect cu privire la calitatea componentelor plantate - sau oferite - de chinezi. Cred ca mult mai sigur ar fi de cumparat doar cablajele - dupa o atenta verificare/ comparare cu ce se poate vedea din cele originale - la orice amplificator. Cablaje de pe AliExp pt Aleph-uri sunt in general bune; bunisoare si cele de Hiraga. Cele de YBA 1000 nu le-am verificat, dar cateva din cele pt Accuphase-uri nu au nici o legatura cu desenul original. Am avut o vreme cateva Accu de top (M6000, M8000) si va asigur ca sunt greu de copiat (nu este vb doar de cablaje). Cu privire la YBA 1000, stiu ca este o schema controversata, destul de criticata de catre unii electronisti. Va asigur insa ca exemplarele originale suna incredibil de bine. Un pic off-topic: Exista amplificatoare, multe in cl.A, unde calitatea sunetului final este extrem de dependenta de calitatea componentelor folosite. Acest fapt este considerat de catre multi dintre proiectantii moderni ca fiind total depasit, si in consecinta, criticabil. Totusi, urmand aceasta linie "veche" (selectarea atenta a componentelor) se pot obtine amplificatoare extrem de muzicale, comparabile cu high-end-uri de multe de mii de euro. Link to comment
sonic11 Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 YBA 1000 de fapt un amplificator cât se poate de banal care nu are nici măcar o protecție și fără soft-start..... Link to comment
Guest Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 https://www.worthpoint.com/worthopedia/bell-audio-5005-power-amplifier-power-312720956 Asta e un amplif profesional care bate la fund cam toate hi-fi-urile care le-am ascultat...cu exceptia Kortingului. Cred ca au fost cateva sute. Link to comment
ex.escu Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 Au fost facute de fostex pentru bell , vezi fostex 300/600. Link to comment
dumitrumy Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 (edited) ************************************************************************* Edited January 5, 2024 by dumitrumy Link to comment
Guest Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 O schema foarte simpla, multumiri, nu o aveam. Link to comment
Nicu Daniel Toader Posted January 5, 2024 Author Share Posted January 5, 2024 Acum 4 ore, sonic11 a spus: YBA 1000 de fapt un amplificator cât se poate de banal care nu are nici măcar o protecție și fără soft-start..... Ati putea sa il clonati, reproduce?Vorbesc serios.Am vrut sa cumpar asa ceva acum ceva vreme dar depaseste bugetul.Cat ar costa sa-l faceti monobloc sau in aceeasi cutie sau un YBA altul daca stiti?Va stiu postarile si stiu ca va pricepeti la electronica. Link to comment
sonic11 Posted January 5, 2024 Share Posted January 5, 2024 (edited) Aveți aici tot ce trebuie https://elektrotanya.com/yba_p1000_sm.pdf/download.html Cablajul este și el prezent și se poate extrage. yba_p1000_sm_compressed (1).pdf Edited January 5, 2024 by sonic11 Link to comment
Recommended Posts