Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Testare HDD


Ovidanie

Recommended Posts

Am fost intrebat daca vreau să ma ocup de testarea unor HDD-uri, un amic importă echipamente second. In primă fază ar fi 20-30 HDD-uri pe săptămână.

Ce intrebare am eu: cum pot testa mai multe HDD-uri simultan, pe același sistem? Cunoasteți programe de Win sau Linux care să faca asemenea teste?

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Aia este o aproximatie. Dar e bine sa fie luata in seama.

Din punctul meu de vedere pentru stocarea datelor importante nu trebuie folosit nimic cu health sub 50% deoarece riscul de a ceda "fara motiv" este foarte mare.

Nici in "Drive 3" nu mai este de incredere din cauza sectoarelor busite (176 realocate si 866 instabile).

PS: la "Drive 2" trebuie vazut care e motivul pentru care apare eroarea de la "Status"

Edited by stryx
Link to comment

Astea sunt HDD-uri second. Eu le testez si cele care sunt OK, fara sectoare defecte sau alte erori, merg la vanzare sau vor fi montate in echipamente refurbish. Am inceput testele cu cateva HDD de 500GB, Am setat sa recupereze sectoarele defecte, dureaza 1,5 ore o sesiune pe un HDD bun. Daca apar sectoare defecte, dureaza mai mult, chiar si 2,5 ore. Astazi nu am avut timp dar maine o sa bag in teste cateva HDD de 1TB si 2TB, doar test, fara recuperare sau realocare sectoare defecte.

 

Cine e baiat destept, tine datele, chiar si cele neimportante, pe 2 sau chiar 3 HDD-uri diferite, face asta fiindca stie ca se pot intampla accidente. Dar... majoritatea invata pe propria piele ca neglijenta costa.

Link to comment

Sectoarele defecte care au ajuns sa fie realocate sau pe lista de realocare nu se pot repara din pacate, ele doar sunt scoase din uz.

Pe un pc second hand un hdd cu ceva probleme e de asteptat si este responsabilitatea clientului sa verifice ce si cum. Dar pe un refurbish un hdd cu health sub 90% sau cu sectoare realocate e teapa.

Link to comment
Acum 12 ore, stryx a spus:

Dar pe un refurbish un hdd cu health sub 90% sau cu sectoare realocate e teapa.

Asta cam așa este! Din păcate refurbish a ajuns sinonim cu SH sau chiar "pentru reciclare". Mult timp am crezut că echipamentele etichetate ca refurbish trebuie sa fie într-o stare foarte bună, adică ceva recent ieșit din perioada de garanție și pentru care clienții Enterprise nu vor să-și bată capul in caz că se strică. Echipente cu recondiționări minime, testate riguros și catalogate ca fiind cel puțin la fel de bune ca alea noi.

De fapt in realitate refurbish = SH la noroc.

 

Dacă software-ul ăla nu bate câmpii, adică poți încerca și cu altul, dispozitivele alea de stocare nu mai sunt bune pentru revânzare. Cel mult se pot dona cu specificația: la noroc!

Link to comment

Toate variantele expuse de voi sunt posibile. Pana acum amicul meu cumpara la licitatie calculatoare second din Germania, le primea fara HDD-uri. Acum a licitat un lot din Olanda, astea au si HDD-uri, m-a rugat sa-l ajut cat pot, sa recupereze ceva bani si din HDD-uri. 

Cam in ce consta refurbisarea: Demontat sistemul, suflat cu aer comprimat, oricum, sunt neasteptat de curate. Se completeaza RAM-ul pana la 8GB, pasta la procesor, un SSD de 256GB si un HDD de 500GB sau 1TB. Care calculatoare sunt mai "rasarite", alea primesc si o placa grafica.

Din ce am testat pana acum, vreo 60 bucati, 80% au "health" peste 90% si nu au nimic defect. Am 5 HDD-uri cu sectoare marcate "delays", stiti cumva ce inseamna?

Link to comment

Daca doriti sa testati un HDD, folositi "HDD Regenerator", este singurul care raporteaza errori. HDTune si PassMark testeaza viteza de scriere/citire, dar la testare nu au identificat sectoare defecte sau realocate.

HDD regenerator testeaza mai temeinic, gaseste multe probleme, pare mai de incredere.

Link to comment

Sa nu te complici cu recuperare de sectoare sau alte alea ca nu rezolvi nimic.

Unele hdd`uri mai merg folosite chiar si cu sectoare mai belite.Daca sunt la inceput se face o partitie acolo in zona in care sunt apoi se sterge si se foloseste spatiul de dupa acea partitie.Asta e asa ca sa nu arunci de tot hardu la gunoi si daca are doar cateva sectoare belite mai pe la inceput

Link to comment
Posted (edited)

Eu nu incerc sa recupetez nimic, nici informații, nici sectoare defecte. Care HDD trece testul, adică nu are sectoare defecte și nici sectoare "delays" este etichetat ca functional și la nevoie poate fi montat intr-un calculator. Mai sunt cateva HDD uri care au sectoare defecte la inceput, toate sunt consecutive, din astea am pastrat vreo 6 pt mine, de obicei aceste HDD-uri prezintă și un timp de utilizare mare și un numar mare de porniri. Dupa relocare softul raporteaza ca sunt ok, eu mă risc, am făcut deja trei backup-uri la arhiva foto.

Cam 50% din HDD-uri sunt absolut OK, nu au nici un parametru evidențiat cu galben sau alta culoare.

30% nu au sectoare defecte dar au alți parametri in neregulă, cum ar fi erori la citire sau scriere, astea sunt deranjante, findca HDD ul reduce automat viteza de citire/scriere, incetinește tot sistemul. Zilnic reușesc sa testez 6 HDD-uri la serviciu și 4 acasă, in fiecare locație am doar cate un desktop. Per total merge treaba.

Alte softuri cunoașteți? Aș incerca și altceva.

Edited by Ovidanie
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines