Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare/Extindere boxe in stil " Haudiofil "

Усилитель

Recommended Posts

ieri seara si azi am mai ascultat muzica.....acum suna minunat...., e greu sa te ridici de pe scaun ..... pianul si instrumentele solo au venit mai in fata , totul detailat, curat .....a fost cineva la mine , a zis ca    " zici ca esti la concert"... 

Sunt multumit....

aspectul

mjsyst10.jpg

• 1 month later...

Candva mai demult am luat din targ o pereche de boxe pt a reda sunetele / muxica  etc de la calculator/laptop.......(cu toate ca am un fir de semnal tras si la sistemul " mare " , daca vreau putere si calitate mai mare...) aratau bine , ieftine,chiar sunau binisor.....dar am zis sa scot ceva mai mult.....

AIWA SX-FN550 made in Thailand , candva erau impreuna cu o combina ..... Cu toate ca are fata de plastic , este doar o acoperitoare...constructia este din PAL , gros , ( mai ceva ca la unele boxe mult mai mari...) 2 orificii basreflex, Bas cu memrana de cauciuc generos ,cu libertate mare de miscare , medii ,inalte = amandoua din hartie.....+ un difuzor identic ca marime cu cel de medii dar cu membrana de cauciuc care a fost prevazut pt SURROUND , avea fire scoase separat in spate....am demontat fatada , scos difuzorul de bas.....

- cutia nu avea material absorbant in interior

-basul era legat direct la firele   de intrare -mediile aveau un condensator mai mare

-inaltele unul de valoare mai mica ( cred in jur de 4.7uF ) 

Modificari: 

- bobina pt Bas....gasit valoarea prin schimbari si auditie.... nu am pus condensator in paralel cu el ,nu necesita ....stilul difuzorului si gaurile basreflex erau destul....

-Cel de Surround  a primit un filtru simplu cu bobina serie si condensator mai mare , asa reda de la partea superioara a basului o gama larga de medii...

-La medii i-am scazut condensatorul ,ca sa redea partea de sus a mediilor....

-La cel de inalte i-am scazut condensatorul la 3.3uF.....

-umplut cu material fonoabsorbant.

Asa am boxe pe 4 cai , suna mult mai bine ca original.....munca si cheltuiala minime.....Sub masa mai am o boxa subwoofer primita de la cineva , din sistem 5.1......

Vin " hranite " de la un amplificator 2+1....

(pe poza le-am pus mai apropiat, normal sunt in colturile mesei... si orientate spre mijlocul mesei )

sxfn5510.jpg

Edited by Усилитель

Dupa experienta de mai sus , am mai cumparat o pereche de boxe AIWA SX-ANV900....cu numai 40 lei....Lipsea capacul de sus , care este si design si are si o iesire in sus pt difuzorul de Surround ,pt efect maxim ! Lipseste si un cover metalic cu gaurele, din fata ,dar nu m-a deranjat (am mai dat jos din pretul initial-60 lei  ) difuzoarele sunt destul de " ingropate....

Asa ca m-am apucat sa fac niste boxe care suna mai bine...a iesit pe 4.75 cai.....am facut ca inainte , cu cele de mai sus , dar am mai pus 2 twetere in plus, am avut loc = un loc era numai un design din plastic, aici am pus un tweter cu membrana de titan , recuperat din dif de masina dublu Boscman...si unul din acela piezo ieftin , astea redau cele mai " de sus " inalte....eu le aud ....am avut ceva dubii la cum o sa sune....ma gandeam ca se vor bruia reciproc....

-am facut o selectie : le-am ascultat pe toate singure prin condensator de 3.3 uF....cel de hartie reda partea mai inferioara de inalte....Metalicul mai sus, piezzo si mai sus ...asa ca hartia a primit un C=4.7uf ,metalicul 3.3uF , piezo 1uF nepolarizat, l-am scos din carcasa sa pe cel cu aspect de electrolitic ....

Suna foarte placut , nu se " deranjeaza " una pe alta.....

Nu stiu ce SPL au boxele, nu am gasit descriere , dar amplificatorul TEAC de 2 x 1W si subwofer de 5W suna puternic , vara le folosesc pe terasa , se aude si in fundul gradinii....

Subwooferul l-am primit dontaie, de la un prieten ,i s-a defectat 5.1 .....

sistta10.jpg

La 01.04.2025 la 17:51, Усилитель a spus:

ieri seara si azi am mai ascultat muzica.....acum suna minunat...., e greu sa te ridici de pe scaun ..... pianul si instrumentele solo au venit mai in fata , totul detailat, curat .....a fost cineva la mine , a zis ca    " zici ca esti la concert"... 

Sunt multumit....

aspectul

mjsyst10.jpg

Difuzoarele cu magnetul la vedere sunt Tesla ?