Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem fotovoltaic off-grid 5,6 kW

fcon

Recommended Posts

Ziua buna!

Am reusit sa achizitionez componentele unui sistem fotovoltaic off-grid de 5.6kW, pentru o casa la tara de cca 90 mp+ casa batraneasca de cca 45mp: invertor hibrid 48V/5,6kW/100A/500V; panouri solare 10x600W Canadian Solar; 16x baterii 280Ah LiFePo4, la urmatoarele preturi (octombrie 2023):

- panouri solare: 16 x 682 lei;

- invertor EaSun Hybrid (+Wi-fi) 5,6kW/100A/500V= aprox 2300 lei (comanda de pe site; produs venit din Germania, intr-o saptamana);

- 16xbaterii LiFePo4 3,2Vx280Ah + 1xBMS 300A + transport= 1950 USD (comanda facuta pe platforma Alibaba si onorata de producator)

- panou sigurante + sigurante automate (pt. 2 siruri panouri solare: 2x20A + 1xsiguranta anti-fulger/traznet; pt. bloc baterii= 1x250A; pt. retea/consumatori 1x32A) = aprox. 160 lei (sigurante comandate in RO+China)

M-a ajutat faptul ca: toate componentele au fost testate in prealabil de un profesionist si, apoi, implementate de un bun prieten, de la care m-am inspirat si ajutorul caruia l-am cerut/primit. Bateriile le-am achizitionat direct de la fabrica, la un pret foarte bun (parerea mea!); transportul maritim+terestru, in conditiile unor ambalaje profesioniste, a durat exact 2 luni, cu acordul/asigurarea Alibaba.

---------------

Acesta este sistemul; va functiona pentru o casa noua, cu: 2 dormitoare+1xcamera de zi+1xbaie+1xbucatarie+1xcamera tehnica+1xcamara (75mp)+atelier 16mp, plus o casa veche, batraneasca: 1xdormitor+1xcamera de zi+baie+bucatarie (cca. 45mp).

Deoarece nu am terminat casa noua (parchet+gresie+faianta+dotari), am adus bateriile la Bucuresti (pentru a nu sta/functiona la temperaturi negative); panourile le-am montat deja pe acoperis; inverterul+ panoul cu sigurante sunt, de asemenea, montate; am tras toate cablurile.

In primavara voi face toate legaturile intre componente.

---------------

Daca cineva doreste achizitionarea bateriilor direct de la producator (de pe platforma Alibaba), va pot face direct legatura cu reprezentatul fabricii (prin mesaj personal).

Inverter.jpg

panouri.jpg

baterii.jpg

BMS.jpg

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• fcon

6

• flomar60

2

• Elservius

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eu am realizat un acumulator din 16 celule LiFePo4 -3,6V pe celulă pentru lucrul in tandem cu un invertor de 5,5kw + 9 panouri de 460W....sistemul este utilizat in câmp intr-un loc izolat....

Arată așa:

1729955973_IMG_20231126_131851(FILEminimizer).thumb.jpg.ea690815bf573dbc3ca747c0c7ae8a12.jpg898741574_IMG_20231126_131905(FILEminimizer).thumb.jpg.344077df9d30fa750138764c258af409.jpg2112055807_IMG_20231126_131917(FILEminimizer).thumb.jpg.096395d628aa5aeecd95f35a199819fd.jpg576510617_IMG_20231126_131931(FILEminimizer).thumb.jpg.cf6f45d6c92759574d471f46cc4a4914.jpg..........................................................................................................................BMS-ul era capabil de 24 celule....greutate totală aprox 100kg...!!!

Corect! Toate cele 16 baterii bat spre suta de kg...

Mie mi-au venit prin curier, cate 4 baterii intr-o cutie (in total, 4 cutii din carton gros, dublu) invelite in burete de 3 cm pe toate partile si burete intre baterii...

Ma gandeam la transportul maritim, apoi pe uscat, cu "x" escale intermediare si manipulari multiple si am avut un pic de emotie, insa nu am gasit nicio zgarietura, macar...

M-am oferit sa dau colegilor persoana de contact de la producatorul bateriilor doar pentru pretul bun, asigurarea unui transport optim si calitatea bateriilor (au de 150, 280 si 320 Ah); nu am, de altfel, niciun alt interes; chinezoaica de la fabrica este o dulceata, dar s-a casatorit de vreo luna...!

Colegul care mi-a dat ideea + sfaturile a pus sistemul intr-un holisor (vezi imaginea atasata): totul curat si aranjat...

-----------------

Ne-am luat o mica proprietate la tara; am lucrat anul trecut si anul acesta si-am construit singur o casa, de la "0".

Daca reuseam sa pun si parchetul/gresia/faianta, sistemul de incalzire si mobila peste tot, ne-am fi mutat acolo si as fi pus in functiune si sistemul fotovoltaic.

Asa... am panourile sus pe acoperis; invertorul si panoul cu sigurante pe un perete interior la (viitorul) atelier, iar bateriile le-am desfacut, le-am pus din nou in cutiile lor si le-am adus la Bucuresti, sa nu ierneze la temperaturi negative (am inteles ca nu trebuie pastrate/folosite spre si sub 0 grade...

-----------------

<flomar60>, ce alimentezi cu sistemul tau? Sper ca esti multumit!

In localitatea unde voi locui cu nevasta cu tot se tot intrerupe curentul electric; zilnic, de 4-5 ori (OK, cateva minute de fiecare data); dupa fiecare ploaie mai zadravana (ore, pana la cateva zile) si toate aceste lucruri m-au determinat sa incerc sa le rezolv prin acest sistem, sa devin absolut independent (fara legatura cu reteaua electrica nationala).

Mai am un sistem solar cu 2 panouri si rezervor de 200 L pentru apa calda (primavara/vara/toamna), iar incalzirea locuintei va fi cu centrala pe gaz (cand ne-o baga gaze!) si/sau termosemineu pe lemne.

Apa calda menajera va avea, deci, 3 surse: in perioada calda a anului: panouri solare, iar in perioada rece, din boilerul de 200 L cu serpentina dubla (una pt. termosemineu, si cealalta pt. centrala pe gaz).

Ma gandeam sa iau apa pentru locuinta din fantana proprie; cu toata seceta de anul acesta, am avut suficienta apa in fantana pentru a uda zilnic florile/pomii/copacii/straturile de legume/solarele sotiei, dar, apoi m-am gandit ca, poate, doreste sa le ude in continuare, asa incat nici nu i-am mai zis (cu toate c-am fi devenit complet independenti , la apa si curent electric!)...

---------------------

Recitind primul mesaj, am gasit o eroare: este vorba de 10 panouri solare de cate 600W (nu 16 panouri!).

Scuze!...

sistem_PV.jpg

Edited by fcon

Tot astfel au ajuns ambalate și la noi la firmă!... beton!.. Bateria a fost construită la comanda unui client mai vechi de-al nostru care a avut inițial acumulatori cu plumb de 100A....care au murit după un an și jumatate... acolo, la ferma lui, are iluminat, frigider, televizor, pompă de apă... ocazional un invertor de sudură.... acum e mulțumit, a fost o perioadă de 3 zile fără soare și totul a functionat fără reproș!... asta apropo de calitatea deosebită a acestei baterii! 

Pentru colegii care doresc mai multe amanunte despre componentele sistemului fotovoltaic:

1. Pagina oficiala a invertorului: https://www.easunpower.com/products/easun-power-soalr-inverter-mppt-100a-charger

2. Manualul invertorului: https://drive.google.com/file/d/1LRXS1-_aIb3agJfilgqAhGwYUTGU-RZt/view

3. Pagina oficiala a BMS-ului, cu caracteristici in tabele: https://www.dalybms.com/daly-smart-bms-electric-bicycle-scooter-lithium-lifepo4-lfp-battery-4-24s-30500a-nmclfplto-7s-8s-200a-500a-smart-programmable-bms-product/

BMS-ul vine si cu un manual in cutie; insa am lasat cutia/aparatul/manualul la tara, unde am nevoie de el...

BMS-ului are si o aplicatie care se instaleaza pe telefonul mobil; se redau parametrii de functionare si setarile... 

4. La sfatul prietenului meu, am luat si un smart balancer Daly, de 5A, pe care il pun in paralel cu BMS-ul "mare": https://www.aliexpress.com/item/1005006193815769.html

5. Pagina oficiala a producatorului de baterii: https://www.topwayenergy.com/products/lifepo4-cell/lifepo4-lithium-ion-battery-3-2v-280ah-cell/

• 1 month later...

La multi ani! Sa aveti un an 2024 muuult mai bun decat cel trecut!!

Va spusesem ca atat eu, cat si bateriile, suntem la Bucuresti, pentru iernat, deoarece casa nou de la tara nu este gata de locuit.

In noiembrie-decembrie am comandat din China doi clesti pentru dezizolat, taiere si sertizare cabluri, precum si pini/contacte pentru cablu pentru baterii (25 mm2, de sudura!) si pentru cablurile de la BMS si balancer de 5A (32 de cabluri subtiri). Avand acum tot ce-mi trebuie, asta fac: imi pregatesc aparatele pentru conectare.

OK, ceea ce v-am spus pana acum pare plictisitor, insa mai am o noutate pentru cei care vor sa isi cumpere baterii LiFePO4...

Ca om politicos ce sunt, i-am trimis chinezoaicei de la topwayenergy.com (cei care fabrica bateriile cumparate de mine la pret bun, zic eu!) o felicitare de Anul Nou; s-a bucurat si, dupa 2 zile mi-a trimis o oferta de baterii LiFePO4 ("poate va mai trebuie baterii?!"). Bineinteles ca acum nu imi mai trebuie, insa oferta ei este foarte interesanta...

-------------

Istoric: La fabricantii invertorului EaSun am gasit si o oferta de baterii + BMS intr-o cutie faina, cu display si butoane/panou pentru setari, la 200Ah, insa pretul era cam mare: 2700 USD (acum costa sub 2400USD).

-------------

Acum a scos si topwayenergy.com asa ceva, insa la un pret exact pe jumatate: 1190 USD! Chiar i-am zis chinezoaicei ca mi-ar fi placut sa fi avut oferta asta in septembrie, dar asta este... personal nu ma pot baza pe noroc, niciodata! :-)

Oricum, este un pret mai mult decat bun, lucru care m-a determinat sa va spun si voua...

https://www.topwayenergy.com/products/energy-storage/48v-300ah-energy-storage-lifepo4-battery/

Va urez spor la treaba si la hobby-urile care ne tin conectati!

Edited by fcon

Foarte bună ofertă, după părerea mea, domnule @fcon.

Aproximativ 0,12 cenți/watt!

Păcat că nu am acum banii respectivi.

Mulțumim mult pentru informații. 

La Mulți Ani! și numai bine!

Multă sănătate și mult spor!

• 10 months later...

Ziua buna! La sfarsit de an, stiu ca oamenii investesc in pregatirile de Craciun. A fost un an dificil, zic eu... Am intrebat in China, la producatorul de la care am cumparat bateriile, care mai este pretul pentru bateriile de 280 Ah/3,2 V. Am aflat ca pretul a scazut dramatic (asa cum preconizam, de altfel!), la 55 USD/baterie LiFeP, astfel incat, 16 baterii + transport asigurat de Alibaba (30-45 zile), ajunge la 1218 USD. Fata de cei 1950 USD platiti de mine in urrma cu 2 ani... mi se pare absolut OK! Daca este cineva interesat: CN+86 17603037004, pe Whatsapp, la Kary, care este o draguta (la propriu si la figurat), asa cum v-am mai spus (nevasta-mea stie!).

Va urez, la toti, un sfarsit de an minunat si Sarbatori fericite! Eu sunt, in continuare, la tara, cu sistemul solar functionand OK, parasind un Bucuresti plin de oameni grabiti, inodori si incolori (nu va suparati!)... La multi ani!

Compania se pare ca se grabeste pentru  ceva! Ultima oferta este de 37USD/unitate, plus 30% plata initiala, pana la trimiterea fizica a cutiilor! Daca eram in faza initiala (adica fara baterii), as fi comandat imediat! Numarul de telefon vi l-am dat; numele... de asemenea. Afacerea este mai mult decat OK... de-aici incolo, este treaba voastra, dragi colegi! Cine are trebuinta, macar sa contacteze persoana de contact! Repet: nu am niciun castig si nici nu ma intereseaza! Va aduc, numai, la cunostinta, o afacere buna!