Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dilema incompatibilitate componente vechi : mobo AM3+ cu procesor FX


Tzap

Recommended Posts

Salutare tuturor.

Am o dilema si chiar as vrea sa aflu niste pareri de la cunoscatori, eventual poate chiar a mai fost cineva in situatia asta ( desi ma indoiesc ).

Un sistem vechi, nu al meu, m-am bagat sa ajut pro bono cu un upgrade de CPU si GPU. Cu GPU-ul, no brainer, am schimbat un HD6850 1Gb cu un R9 380 4Gb, easy peasy.

Cu cpu-ul insa... mi-am cam prins urechile, sa spun asa. Si jur ca nu inteleg de ce, este prima data dupa multi ani si zeci de upgrade-uri / asamblari cand imi da ceva cu virgula.

Mobo : ASRock 960GM-VGS3 FX
CPU instalat : AMD FX-4320
CPU la care am incercat sa fac upgrade : AMD FX-8310.

Da, stiu, mobo-ul este slab, low-end & all that jazz, sunt perfect constient. Totusi, pe pagina producatorului, la lista de procesoare compatibile, apare si procesorul la care am incercat sa fac upgrade :

https://www.asrock.com/mb/AMD/960GM-VGS3%20FX/#CPU

BIOS-ul era P1.20, i-am facut update corect si corespunzator la P1.40 si m-am asigurat ca e totul ok, inainte sa ma apuc de demontat.

Demontat tot ( cooler greu de dat jos, carcasa inghesuita micro-ATX, ma rog ) scos CPU vechi pus cel nou, aplicat elegant cu strat intins cu mini-spatula, pus totul la loc... apas pe buton, nicio imagine pe monitor dar si niciun beep de eroare, nimic, pur si simplu ca si cum totul ar merge dar nu da semnal video. Am scos cablul DVI ( monitorul este si acela unul vechi, nu are mufa HDMI ), bagat in cealalta mufa DVI a placii video ( are 2 ), tot nimic.

Ma enervez, scot toate cablurile, ma uit sa vad daca nu cumva am uitat ceva... nu am uitat nimic. Zic, ok, le scot pe toate si le pun din nou ( cablurile ). O fac, acelasi rezultat. Ma debusolez pentru ca nu inteleg, desi deja nu mai am niciun chef ma apuc si demontez iar tot, "pictez" CPU-ul vechi, pun iar totul la loc... o ia din prima, fara probleme. Il las asa ca deja nu mai am niciun chef, macar sa aibe omul PC care functioneaza.

Dupa 2 zile, imi pun ambitia si mai incerc o data... dar e doar un repeat a ceea ce s-a intamplat prima data. CPU luat de pe OLX, omu' parea ok, am si vorbit dupa si i-am expus situatia, era total uimit de ce-i spun, nu mi-a dat senzatia ca ar ascunde ceva. Evident CPU-ul verificat la achizitie de pini rupti / indoiti, nu este cazul.

Am ramas efectiv la concluzia ca, desi AsRock a pus cateva procesoare in plus pe lista odata cu versiunile de BIOS 1.30 si 1.40 ... efectiv nu este asa ( si ar fi prima data cand mi se intampla sa dau peste asa ceva ).

Voi ati intalnit vreodata asa ceva, un producator sa adauge niste procesoare pe lista de compatibilitate odata cu versiuni mai nou de BIOS dar de fapt sa nu functioneze in practica ? Sau va puteti gandi la vreo alta explicatie ? Poate imi scapa mie ceva si nu-mi dau seama...

Multumesc anticipat.

Link to comment
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines