Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Determinare turatie motor


MirceaM

Recommended Posts

Avand un montaj cu controller, m-ar interesa cum anume se poate obtine turatia (ziza uneori engine speed). Unele ECU dau un semnal dreptunghiular frumos tocmai bun de adus pe o intrare digitala intr-un controller. Dar daca nu exista ECU? Unele solutii folosesc un fir izolat care este pus prin compartiment motor, pe langa bujii. Dar daca nu exista bujii cu scanteie? Atunci unde se pune firul? Cam pe langa alternator? Si se lasa tot in aer? Sigur ca in afara de fir conteaza si ce este mai departe, schema propriu-zisa. As vrea sa vad si eu o asemenea schema. Altii spun ca se poate folosi un microfon micut lipit pe placa si, pe baza zgomotului, softul din controller poate determina rpm-ul. Altii spun ca pe alimentarea de 12V (sau 14) care oricum vine in montajul cu controller, exista un riplu care poate fi utilizat pentru determinare rpm. Ma intereseaza unele opinii, as vrea sa vad si unele scheme. Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Cred ca ar trebui sa te documentezi initial pe net si pe baza documentatiei sa pui intrebarile (cu o documentare buna -citita- nu vei mai avea intrebari).

Din start in electronica auto uiti de urmatoarele metode: fir in aer, microfon, senzor optic si altele asemanatoare cu astea, filtreaza-le si nu pierde vremea citindu-le decat ca amuzament.

 

Sigur exista o relatie de proportionalitate intre scanteie si rotirea arborelui ?

Nu se intampla niciodata ca scanteia sa nu genereze explozie si sa fie falsa? Bujia de pe circuitul careia culegi prin inductie informatia nu poate sa dea scantei minuscule si motorul de 4 timpi sa functioneze in trei sau in trei-patru, trei-patru... :rolleyes: ?

 

Cauta "proximity sensor". Procesoarele adevarate iau informatia pentru turatie de pe arbore.

 

Niste linkuri "asa nu" :

http://www.aaroncake.net/circuits/tach.asp

 

asa mai merge dar tot cu fire:

http://www.electronickits.com/kit/compl ... ek2625.pdf

 

cam asa ar trebui sa fie dar nu optic:

http://freepatentsonline.com/3693023.html

Link to comment
Share on other sites

Cu exceptii care nu prea merita atentie, exista o singura "metoda universala" de captare a turatie: alternatorul. Din pacate, metoda este "intruziva" si prin urmare mai dificil de implementat in fiecare caz. De aceea, asa ceva nu poate fi decat o exceptie, pentru MAC fara ECU sau fara senzor de turatie. Pentru MAS de aceeasi speta, mai la indemana este priza directa de pe ruptor sau senzor inductiv pe un fir de bujie. Chestiile cu microfoane, difuzoare si wireless sunt din filme :)Subiectul este aparent interesant, dar nu prea are perspective. Poate pentru cei ce inca mai vor sa invinga taxa de a 7-a inmatriculare :d

Link to comment
Share on other sites

Caut sa fac rationamente cu greseli putine, daca se poate fara. Cand ai spus MAS nu rezulta ca exista ruptor in sensul delcoului clasic. Nici macar Oltcit-ul trs nu mai are asa ceva (platina). Formularea unei intrebari nu implica lipsa oricarei documentari prealabile. Altfel, fiti convinsi ca am intalnit suficiente greseli de gandire sau de alt fel pentru a justifica asemenea abordare: preluarea din ce citim sau vedem sau auzim cu deosebita circumspectie. Electronica este pentru mine doar unprilej de a face soft. As sugera si citirea semnaturii mele. Multumesc pentru link-uri.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

O alta metoda, poate cea mai buna, consta in a-l intreba pe ECU despre Engine speed (PID 0C).Cred ca masinile care nu au ECU sunt pe duca daca nu chiar duse cu totul.Daca are ECU atunci garantat are crankshaft sensor si deci ECU cunoaste turatia in orice moment.Sistemul trimite catre ECU:010C (Total 5 bytes: 0x30, 0x31, 0x30, 0x43, 0x0D)ECU raspunde cu un numar de bytes din care, la un anumit offset, se gasesc anumiti 2, sa spunem B1 si B2.Exemplu: B1=0x11 si B2=0x22.Acesti 2 bytes alcatuiesc o valoare intreaga pe 16 biti.Apoi se face acest calcul: Engine_RPM = (B1 * 256 + B2) / 4 = (17*256+34)/4 = 1096.5 rot/min.Sau, pur si simplu 0x1122/4.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Avem in vedere comunicatia seriala la baudRate de 9600 bps sau 10400 bps. Mai scadem bitii de Start si de Stop, ajungem la circa 8000 biti de date pe secunda (1000 bytes).Interogarea are 5 bytes iar raspunsul de la ECU are 13 bytes in cazul setarii ATL0 (doar 0x0D) sau ceva mai multi in caz de ATL1 (0x0D si 0x0A). Majoram in continuare, sa spunem 20 bytes pentru a obtine valoarea curenta a lui RPM.Deci pot sa circule 1000 bytes iar pentru a obtine RPM trebuie sa circule numai 20.In 20 milisec se poate obtine valoarea curenta a turatiei.Trebuie considerat ca mai sunt delay-uri, prelucrari, "pierderi de timp", atat in programul de diagnoza cat si in ELM. Cred ca se poate si cu mai multe (cateva, oricum nu 50) dash-uri afisate in ecran care sa furnizeze valoarea corecta fara intrarziere perceptibila. In poza atasata se vad 4 ceasuri. Raspunsul in caz de o singura marime (RPM) este categoric DA.

Link to comment
Share on other sites

Si la 2, si la 2?Banuiesc ca ECU e destul de destept ca sa nu-si dea duhul raspunzand la polling-ul de diagnoza. Pe de alta parte, dezvoltatorul poate sa "respecte" munca de baza a ECU-ului si sa nu-l bata la cap prea mult. Dar daca o ia in ramble' si ma trezesc cu injectia taiata intr-o depasire? (N.A. Recunosc ca e cam fortat pusa problema, dar totusi...)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

La autoturismele Calsice sunt 2 metode de a prelua semnalul pentru turometru: La benzinare se ia de regula de la borna 15 a bobinei de inductie. La dieseluri se culege de la borna W a alternatorului(borna W se poate obtine preluînd printr-o rezistenta semnal direct de la o infasurare a statorului dinainte de puntea de diode.)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines