Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Este posibil sa sara siguranta daca se foloseste prea mult curent pe bloc?


 Share

Recommended Posts

Hello!

 

O sa sune putin stupid, dar sincera sa fiu habar nu am ce sa fac si nici cu ce se mananca.

 

Stau intr-un bloc cu garsoniere iar cladirea pare destul de veche. De 2 zile imi sare siguranta random. Are 50A.

 

Folosesc un calorifer (centrala e pe bloc si nu ne-au dat drumul la caldura) care are 1500W si de asemenea o plita electrica. Ma gandeam ca poate au coplesit sistemul electric.

Mai devreme mi-a sarit iar siguranta, tot ce e in priza e laptopul si frigiderul. Am incercat sa o pornesc iar si a sarit automat. Acum astept inainte sa o pornesc din nou. A mai facut asa azi de cateva ori..

 

Am mai avut probleme cu becurile care palpaiau pana la un moment dat mi se luase curentul de tot. Am chemat electricianul si a zis ca au schimbat ceva de jos, ca erau ceva uzat apoi a fost totul okay. Nu am prea inteles multe din ce a zis, a fost un pic pe repede inainte.

 

Am vorbit cu administratorul si mi-a zis ca va trimite un electrician luni. Insa as vrea sa intreb totusi: e vreun pericol? Exista posibilitatea sa fie sistemul electric conectat la tot blocul? (mai devreme folosea vecina masina de spalat, poate suna absurd si nu are legatura).

 

Aveti ceva sfaturi in legatura cu asta?

 

Multumesc mult!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Siguranță de 50A nu are cum să fie într-un tablou casnic.POate reușiți să faceți o poză clară cu tabloul și cu siguranța aceea, poate ne lămurim astfel.

 O metodă de postare a pozelor de mare rezoluţie:

Plasaţi fotografia sau fotografiile alese pe desktop-ul PC-ului sau laptopului.La telefon nu e cazul.

Deschideţi aplicaţia din link https://imgur.com/upload

Trageţi (drag&drop) imaginile dorite de pe desktop (sau selectaţi manual) în caseta de upload a aplicaţiei.De pe telefon, selectaţi fotografiile dorite manual din dosarul corespunzător (DCIM) sau ,,Imagini,,.

După ce fotografiile s-au încărcat pe site (apare ,,upload complete,,), daţi click dreapta pe fiecare poză şi selectaţi ,,Copy image,,.Fără a închide fereastra aplicaţiei, întoarceţi-vă pe forum şi în postarea topicului, daţi click şi alegeţi ,,Paste,,.

Imaginea va fi copiată ca link direct şi va apărea oricui ca o fotografie reală, nu ca link pe care să dai click pentru vizualizare.

Link to comment
Share on other sites

Acum 10 ore, validae a spus:

Siguranță de 50A nu are cum să fie într-un tablou casnic

Ei, nu. Depinde cine a fost la serviciu (ca in tenis)....Daca asta a avut, asta a pus, a luat banutul si a plecat. La cati specialisti avem pe piata, nimic nu mai e de mirare.

Link to comment
Share on other sites

Din câte am înteles, acolo nu-i vorba de siguranta fuzibila. Posibil sa fie vorba de un RCD. Si daca-i un bloc vechi, cine stie ce "mosteniri grele" are. Ca pe vremuri, cauta fiecare sa fure curent de la ceilalti.

Link to comment
Share on other sites

Sunt mai multe aspecte, dar pt verificare, trebuie cineva care stie ce face. Ori cea de 50A e decalibrata, si sare de nebuna la consumuri mult sub cel nominal, ori e ok, si atunci trebuie văzut ce consumatori o declanșează. Indiferent de starea ei, recomand una noua de 16A, max 20A. Aia e varianta cuiului in forma modernă. Ar trebui sa sară de la Borzești si aia sa nu pățească nimic. Apelati la o firma specializata, care isi asuma raspunderea pt ce face, si serviciile platite. Electrozugravii doar va iau banii si va lasă cu risc crescut de incendiu. 

Link to comment
Share on other sites

In unele blocuri de garsoniere [pe vremuri] se practica "imprumutatul" curentului de la vecini.  Sa nu fi ramas vreo conexiune ilegala catre un vecin.

 

Siguranta daca este fierbinte NU poate fi reanclansata.  Intotdeauna trebuie sa asteptati 3-5 min pt racire.

Link to comment
Share on other sites

De aceea și am recomandat să caute un electrician bun, care să depisteze corect problema.Se poate intercala un ampermetru clește pe faza dinaintea sigurantei și cu marii consumatori din apartament decuplați se măsoară curentul consumat.Dacă există un consum nejustificat de mare față de consumatorii existenți, probabil e o conexiune prin care un vecin trage curent din acest tablou.Dacă locatarii au plata la ,,paușal,, asta nu se cunoaște la preț, care e egal la toți, dar afectează electric siguranța tabloului. Și nu e bine deloc...

Link to comment
Share on other sites

Cu "siguranță" de genul acela (no name, fake de Merlin Gerin) am pățit-o cu ani în urmă. 

Nu sunt proaste, sunt extrem de proaste și trebuie înlocuite cu ceva de calitate, dimensionate la conductoare din aval. 

Chemați un electrician. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines