Gabbie Posted November 9 Share Posted November 9 Salutare, intentionez sa fac niste imbunatatiri la tabloul electric al unei case. Astazi l-am desfacut si daca nu ma insel am gasit niste nereguli destul de majore. Pe langa faptul ca cei de dinainte au pus c16 pe lumini( unde sectiunea in unele locuri este de 1mm pe circuit) si c25 pe 2 circuite cu sectiunea de 2.5mm, am observat ca separatia PEN-ului nu a fost executata corect. In partea stanga de sus a tabloului se pot observa 2 conductori verzi de 4mm, aceia vin direct din BMPT unde au fost trecuti direct printr-un c32 fara vreo tratare a neutrului. In tabloul din casa se poate observa cum penul este legat direct la circuitele aferente iar din mcb-ul tripolar din dreapta jos este tras conductorul albastru PEN in bara din drepata sus, acela facand legatura intre impamantare, practic acea bara este separatia de PEN. De aici cred ca multi isi pot da seama ca daca MCB-ul de pe acel circuit este dat jos, toata separatia de PEN este intrerupta, lasand casa in sistem de impamantare separata, ceea ce este ilegal pe rezidential, plus ca daca vreun aparat are defect de izolatie si bate la carcasa, celelalte MCB nu vor decupla, astfel electrizandu-se toate carcasele din casa. Nu mai vorbim de faptul ca acele cabluri au fost belite cu cutitul si ca nu este niciun diferential sau general. Va rog sa ma corectati daca am gresit undeva si nu am inteles bine. https://quickshare.samsungcloud.com/pJaNjCx8S8bH https://quickshare.samsungcloud.com/vdg5w7uUifKe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modoran Posted November 9 Share Posted November 9 Daca nu ai impamantarea ta, te folosesti de nulul retelei, fara a-l trece prin nici o siguranta. Daca ai impamantarea ta si o legi impreuna cu nulul retelei la case sare diferentialul din contor, ala de 300mA ( zic astia ca furi curent - doar daca distribuitorul a executat el impamantare, ideea e ca trebuie separat inainte de diferentiala aia ). Alegi varianta ce ti se pare mai buna. In rest mai mult de 16A pe un circuit de prize nu are ce cauta. Pe lumini 6 e de ajuns, ca-s numai becuri cu led acum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 9 Author Share Posted November 9 Acum 8 minute, modoran a spus: Daca nu ai impamantarea ta, te folosesti de nulul retelei, fara a-l trece prin nici o siguranta. Daca ai impamantarea ta si o legi impreuna cu nulul retelei la case sare diferentialul din contor, ala de 300mA ( zic astia ca furi curent - doar daca distribuitorul a executat el impamantare, ideea e ca trebuie separat inainte de diferentiala aia ). Alegi varianta ce ti se pare mai buna. In rest mai mult de 16A pe un circuit de prize nu are ce cauta. Pe lumini 6 e de ajuns, ca-s numai becuri cu led acum. Am uitat sa precizez ca tabloul este la o casa si avem impamantarea noastra artificiala, nu avem impamantare de la distribuitor. In BMPT nu avem diferential deloc, decat un c32 cu putere de rupere la 4500ka :( . In orice caz si acum este legata impamantarea la nulul casei, doar ca printr-un mcb de la un circuit de prize mai vechi. Si daca ei zic ca furi curent, atunci care este solutia pentru executarea sistemului TNCS in mod corect? Este clar ca asa cum este acum nu e ok. Daca nu legi impamantarea la nulul casei risti sa ai faza pe carcasa la toate electrocasnicele si nu vor functiona nici diferentialele daca furnizorul opreste nulul(pen) si exista defect de izolatie pe undeva. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modoran Posted November 9 Share Posted November 9 Pai daca ai impamantarea ta si e legata la carcasa acelor aparate diferentialele vor functiona, chiar daca se intrerupe nulul de la furnizor. De fapt diferentiala va functiona chiar si daca nu ai impamantare deloc si nulul e intrerupt, faza pe carcasa si curentul se scurge prin corpul tau, rolul lor chiar acesta este, sa decupleze imediat in acest caz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 9 Author Share Posted November 9 Acum 8 minute, modoran a spus: Pai daca ai impamantarea ta si e legata la carcasa acelor aparate diferentialele vor functiona, chiar daca se intrerupe nulul de la furnizor. De fapt diferentiala va functiona chiar si daca nu ai impamantare deloc si nulul e intrerupt, faza pe carcasa si curentul se scurge prin corpul tau, rolul lor chiar acesta este, sa decupleze imediat in acest caz. Da intradevar, nu am avut in vedere acest aspect pe moment. Acum insa nu este instalat niciun diferential si este crtitic ca mcb-urile sa decupleze daca este curent de scurgere pe vreo carcasa(datorita separatiei PEN), iar asta nu se va intampla daca dintr-un motiv oarecare acel mcb eti din dreapta este decuplat. Intentionam sa refac tabloul si sa execut corect separatia PEN-ului si ma intrebam daca se cosidera furt de curent, in condiile in care in BMPT nulul si faza sunt trecute prin contor in amonte la toata casa, deci practic nu am cum sa fur pt ca contorul inregistreaza tot ce trece prin faza indiferent daca se mai intoarce pe nul daca nu gresesc. Chiar, am o intrebare pt care ti-as fi foarte recunoscator daca ai putea sa imi dai un raspuns: de ce intr-un sistem tncs electronii din faza nu se intorc pe impamantarea artificiala a casei si se intorc pe nulul de la furnizor? Este cumva din cauza faptului ca prin conductorul nul de la furnizor calea de intoarcere spre transformator are mai putina rezistenta? Asta asumand ca electronii for sa se intoarca la sursa, dar daca vor sa se intoarca la pamant de ce nu i-au calea impamantarii? Ma macina aceasta intrebare, sunt un novice. https://quickshare.samsungcloud.com/88oTYRt1tsZY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PINTI Posted November 9 Share Posted November 9 @Gabbie. Esti Buzoian de-al meu si te cunosc personal. Lasa caterinca si misto-ul pe acest sait. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 9 Author Share Posted November 9 Acum 4 minute, PINTI a spus: @Gabbie. Esti Buzoian de-al meu si te cunosc personal. Lasa caterinca si misto-ul pe acest sait. 1.Cred ca ma confunzi 2.Nu imi poti impune pe ce sait sa stau 3. Nu stiu de ce incadrezi la caterinca si misto niste intrebari simple care nu au fost directionate catre persoana cuiva si oricine poate observa asta. Cred ca asumi niste lucruri care nu sunt adevarate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
validae Posted November 9 Share Posted November 9 Ia un electrician autorizat și pune-l să verifice, eventual să remedieze dacă e ceva în neregulă acolo.Treburile astea nu se fac prin corespondență.Acolo e vorba de siguranța ta.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 9 Author Share Posted November 9 Chiar acum, validae a spus: Ia un electrician autorizat și pune-l să verifice, eventual să remedieze dacă e ceva în neregulă acolo.Treburile astea nu se fac prin corespondență.Acolo e vorba de siguranța ta.... Stiu ce zici si sunt de acord, chestia e ca tot un autorizat a facut minunea asta plus ca pentru oamenii de aici aspectele astea nu sunt importante, atat timp cat se aprinde becul e ok. Chiar daca le-as semnala problema probabil ori nu e buget ori inventez eu o problema (nu sunt eu proprietarul). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 10 Author Share Posted November 10 Acum 22 ore, modoran a spus: Daca nu ai impamantarea ta, te folosesti de nulul retelei, fara a-l trece prin nici o siguranta. Daca ai impamantarea ta si o legi impreuna cu nulul retelei la case sare diferentialul din contor, ala de 300mA ( zic astia ca furi curent - doar daca distribuitorul a executat el impamantare, ideea e ca trebuie separat inainte de diferentiala aia ). Alegi varianta ce ti se pare mai buna. In rest mai mult de 16A pe un circuit de prize nu are ce cauta. Pe lumini 6 e de ajuns, ca-s numai becuri cu led acum. De acord, insa exita un risc daca te folosesti de nulul retelei fara sa ai impamantarea ta. Daca furnizorul retelei intrerupe doar nulul, faza poate calatori spre exemplu prin filamentul unui bec incandescent sau prin bobinajul unui electromotor si se intoarce pe nul si dupa unde este separat penul se intoarce pe PE si ai faza pe carcasa peste tot, si nu vor functiona MCB urile. https://quickshare.samsungcloud.com/hKdai94A10JK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 20 Author Share Posted November 20 La 09.11.2023 la 19:27, modoran a spus: Pai daca ai impamantarea ta si e legata la carcasa acelor aparate diferentialele vor functiona, chiar daca se intrerupe nulul de la furnizor. De fapt diferentiala va functiona chiar si daca nu ai impamantare deloc si nulul e intrerupt, faza pe carcasa si curentul se scurge prin corpul tau, rolul lor chiar acesta este, sa decupleze imediat in acest caz. Ce zici de schema asta? https://quickshare.samsungcloud.com/gpA3pVaAfPnr 1.C25 din stanga e generalul 2.diferential RCCB 63A 30mA 3. C25 pentru un tablou secundar unde generalul este tot C25, nu pot sa pun mai mic aici decat daca il schimb si pe acela 4. C16 2.5mm 5. B16 2.5 mm 6. B6 Pt lumini Separatia PEN in clema de distributie albastra 1P. Conductori de 6 mm pentru legaturi( mai mult nu are rost ca din BMPT vine tot 6). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modoran Posted November 21 Share Posted November 21 Merge, singura observație ar fi că dacă da afara diferențialul ăla se oprește tot. Dar dacă nu e o problema și vrei sa reduci din costuri ar merge și așa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 21 Author Share Posted November 21 Acum 3 ore, modoran a spus: Merge, singura observație ar fi că dacă da afara diferențialul ăla se oprește tot. Dar dacă nu e o problema și vrei sa reduci din costuri ar merge și așa. Da, am vrut sa reduc si din costuri si oricum consider ca viata cuiva e mai importanta decat oprirea curentului in toata casa. Mai este o singura chestie la care incerc sa gasesc un raspuns, de la priza de pamant pana la acest tablou general conductorul de impamantare a mai fost sectionat pentru racordarea altor conductori care duc la impamantarea prizelor si in unele locuri a lampilor. Deci pe scurt impamantarea artificiala are la capul ei priza de pamant si tot pe aceasta se aduna toate impamantarile circuitelor din casa/curte si dupa intra in clema din desen. Ar putea reprezenta asta un risc? Oare ar trebui sa fie exectutata inca o priza de pamant dedicata separatiei PEN? Ele oricum sunt legate dar nu am mai intalnit situatia asta. https://quickshare.samsungcloud.com/hyQWazRtbW1q. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabbie Posted November 22 Author Share Posted November 22 Acum 18 ore, Gabbie a spus: Da, am vrut sa reduc si din costuri si oricum consider ca viata cuiva e mai importanta decat oprirea curentului in toata casa. Mai este o singura chestie la care incerc sa gasesc un raspuns, de la priza de pamant pana la acest tablou general conductorul de impamantare a mai fost sectionat pentru racordarea altor conductori care duc la impamantarea prizelor si in unele locuri a lampilor. Deci pe scurt impamantarea artificiala are la capul ei priza de pamant si tot pe aceasta se aduna toate impamantarile circuitelor din casa/curte si dupa intra in clema din desen. Ar putea reprezenta asta un risc? Oare ar trebui sa fie exectutata inca o priza de pamant dedicata separatiei PEN? Ele oricum sunt legate dar nu am mai intalnit situatia asta. https://quickshare.samsungcloud.com/hyQWazRtbW1q. https://quickshare.samsungcloud.com/eG030AYUKrln Asta zic, unele impamantari nu au mai fost trase direct din tabloul general, s-au racordat direct la conductorul PE. Daca cade un copac pe conductorul PEN, faza isi va luat nulul de la priza de pamant, dar ma intrebam daca este posibil sa mai ajunga electroni pe carcasa acestor electrocasnice chiar daca e legata la pamant( exemplul cu frigiderul din poza). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumitrumy Posted November 22 Share Posted November 22 (edited) Ne intrebi ca nu stii sau ne testezi cunostintele? (e un sport pe forum cu 1,2...x indivizi care deschid un subiect si apoi dispar in ceata). Ce pregatire ai? Esti electronist amator, un cetatean ce vrea sa reduca costuri de instalatie electrica sau electrician? Dupa limbaj esti de meserie pt ca eu am aflat de PEN tot pe forum si pe la 65 ani. Pana atunci avand impamantare la priza de la firma si la cea de acasa nu m-a interesat terminologia de specialitate. Cine a invatat putina electricitate in liceu stie ca Ohm iti spune ceva si despre impamantare. Ca nu degeaba se spune ca trebuie sa aibe max 4 ohm. Si tu poti avea electroni in corp la un potential de 110000V fara sa patesti nimic (zbarlirea parului nu se pune). Problema este ca ei sa nu circule prin tesuturi. Deci poti avea electroni pe carcase dar ei prefera sa circule prin 4 ohm decat prin 4kohm ai organismului. ********************************* Edited November 22 by dumitrumy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts