cdinu332 Posted November 8 Share Posted November 8 Dacă vrem să fim mai catolici decât Papa, putem folosi două materiale pentru ecran. Unul magnetic, fier, și altul nemagnetic, aluminiu sau cupru. Tu poți folosi ce crezi că este mai adecvat. Link to comment
Stefan Posted November 8 Share Posted November 8 @Blacksmith îl doare la bascheți pe HDD de sursa ta in comutație. Are el sursa in comutație direct pe placa de bază și motorul e alimentat tot in "comutație". La cum ești de "catolic" probabil o să-l învelești in patru cuști faraday (fier, cupru, plumb, grafit) și la final turnat în cauciuc iar sursa in comutație o faci liniară. Chiar? Ai atât aluminiu acolo. Link to comment
cdinu332 Posted November 8 Share Posted November 8 Il toarna in rasina cu pilitura de fer. Link to comment
Blacksmith Posted November 8 Author Share Posted November 8 Atunci e bine, am scapat de o grija... Imi era teama sa-mi nu-mi corupa colectia de p0rn... Link to comment
dorofteius Posted November 9 Share Posted November 9 Felicitari pentru proiect. Mie imi place sa fac singur cu manutza mea. ( Daca tot spuneati de p0rn). Dar sunt curios la final , care sunt costurile si care este viteza de transfer. De cele mai multe ori diy nas este mai ieftin, dar apar tot felul de complicatii. De exemplu, cum il accesezi in afara retelei , daca nu ai un abonament enterprise.... Link to comment
Blacksmith Posted November 9 Author Share Posted November 9 Nu, diy este mai scump ! Pentru ca e piesa unica si folosesti numai materiale de calitate ca pentru sufletul tau. Viteza de transfer e in jur de 100 MB/s. Cred ca poti sa-l accesezi si in afara retelei... Dar nu m-a preocupat, ca nu prea m-as risca sa deschid serverul pentru a putea fi accesat de oricine... Link to comment
dorofteius Posted November 9 Share Posted November 9 Eu am un sinology ds218+ de vre-o 4 5 ani. Si imi pare mai la indemana ca truenas. Plus de asta are consum foarte mic si acces de oriunde oricand... Eu am un pitic cu serverele si nas-urile. Ma joc de 1, 2 ani cam tare cu ele. Am 4 supermicro, de la 12 core 24 threads cu 128 gb ram ecc la 4 core 8 threads cu 64 gb ram. Un microserver gen 8 , care a ajuns doar pe post de nas, si docker. Am 3 noduri proxmox si un esxi = truenas la atelier. Acasa am ds218+ , un zimaboard si un minisforum um700, pt home assistant, zoneminder, jellyfin , docker si nextcloud. Vezi ca ii boala grea treaba cu serverele. :)) Link to comment
Administratori Badman Posted November 9 Administratori Share Posted November 9 Si ce faci cu serverele alea ? Sunt doar curios Link to comment
stryx Posted November 9 Share Posted November 9 (edited) Salutare! Felicitari pentru proiect @Blacksmith! Eu am un mini pc cu procesor intel n5105 pe care rulez in VM un firewall si TreuNAS. Consumul in idle este de aprox 6W. Consumul nu e mare tinand cont ca-l folosesc in locul a mai multor echipamente. Acum 5 ore, dorofteius a spus: De exemplu, cum il accesezi in afara retelei , daca nu ai un abonament enterprise.... Pentru accesul de la distanta se poate folosi un VPN. Dar trebuie vazut ce VPN suporta diversele OS-ul pt NAS. Eu folosesc tailscale (e gratis si din ce tin minte se poate instala si in TrueNAS) pentru a avea acces in retea de pe laptop cand sunt plecat de acasa, NU recomand asa ceva deoarece apare o vulnerabilitate in retea. Edited November 9 by stryx Link to comment
Administratori Badman Posted November 9 Administratori Share Posted November 9 Eu pot sa-mi accesez prin RDS routerul de oriunde, am urmatoarea adresa ***.go.ro Pot fa fac cumva sa accesez NASU ? Link to comment
dorofteius Posted November 10 Share Posted November 10 (edited) Intri in contul de digi si la ***.go.ro ii deschizi port. apoi in router faci forward la ip-ul nas-ului cu portul aferent spre ***.go.ro cu acelasi port. Nu mai stiu ce port este ok pt samba. 445 parca. Mai mult ma joc. Dar am niste programele cumparate , pe care le partajez cu prietenii. Sunt pt un domeniu mai aparte. Edited November 10 by dorofteius Link to comment
stryx Posted November 10 Share Posted November 10 Sa deschizi port pe router fara e de parca incui usa la casa dar lasi un geam larg deschis si mai pui si anut "intrare pentru copiii". Nici prin VPN nu e sigur 100%, dar macare ai o micat protectie. Cand deschizi porturii in router renunti la protectia oferita... Link to comment
antemir Posted November 10 Share Posted November 10 35 minutes ago, stryx said: Cand deschizi porturii in router renunti la protectia oferita... Dacă undeva pe un router nu era cel putin un port deschis nu puteai intra pe acest site. Dacă știi ce faci nu se întămplă nimic. Samba ofera conexiune cryptata. Pui username din 10 caractere si pass din 20 si sa vedem cine îți intră pe NAS. Link to comment
stryx Posted November 10 Share Posted November 10 Din cate am inteles forumul nu e tinut pe un pc la careva acasa ci e pe o platforma online. Iar@Badmanvrea nas-ul pentru backup. Eu vorbeam despte solutii casnice la nivel hobby. Problema nu e doar de interceptarea comunicatiilor ci si de accesul in retea. In enterprise se folosesc solutii mai complexe si scumpe. In general serverele expuse public (internet) se afla pe alta retea de tip DMZ (demilitarized zone). Iar serverele cu informatii sensibile sunt pe alta retea care blocheaza accesul dinspre DMZ, sau pur si simplu nu au nici o conexiune externa. Link to comment
Blacksmith Posted November 10 Author Share Posted November 10 Dupa 16 zile de prelucrare prin aschiere, carcasa e gata ! Link to comment
Recommended Posts