Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Server NAS (custom made)

Recommended Posts

Eu nu am incredere in rpi. Doar parerea mea. Si pretul unui rpi, sa fie mai mare ca un soc x86 quad core cu 8gb ram, 32 gb emmc , 2x sata dedicate si 1 pcie ? Eu nu m-as mai uita la el.

Sa nu mai vorbim ca rpi a fost gandit ca si o unealta didactica , exact ca si arduino.

Nu sunt fan arm, adevarat.

• Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• Administratori
3 hours ago, dorofteius said:

L.E. L-am citat pe @Badman Dar vad ca nu a aparut . Lui i se adreseaza raspunsul

Deja ese aproape gata cu TrueNas, mai astept niste harduri de la un donator si gata. 

Toate puse frumos intr-o carcasa mai veche care are lacasuri pentru HDD cu saibe de cauciuc, meserie...

https://www.pcgarage.ro/carcase/fractal-design/arc-mini-r2/

CPU 4790k, placa de baza Asus CS-B cu 2 x rj45. Probabil va trebui sa cumpar o sursa ca asta pare cam micuta recuperata dintr-un pc SH dell.

1 oră în urmă, dorofteius a spus:

Eu nu am incredere in rpi. Doar parerea mea. Si pretul unui rpi, sa fie mai mare ca un soc x86 quad core cu 8gb ram, 32 gb emmc , 2x sata dedicate si 1 pcie ? Eu nu m-as mai uita la el.

Sa nu mai vorbim ca rpi a fost gandit ca si o unealta didactica , exact ca si arduino.

Nu sunt fan arm, adevarat.

Este foarte bun si raspandit pentru mini servere, eu pe un RPI4 cu 8GB RAM inainte de marea criza am dat 400lei. Sa fim seriosi, cu 400 lei nu iti faci o unitate dedicata, placa de baza + processor zici ca e 350lei, apoi sursa, apoi carcasa, cooler de preferat pasiv,etc... si la urma ai un consum de 20-30W 24/7 fata de 5-6W la un RPI4. Depinde si de ce vrei sa faci cu ele, dar pentru un mini server merge brici cu sdd, ruleaza containere docker, baze de date, etc.. Cel mai apropait de RPI4 ca si consum / dimensiune ar fi un NUC dar ala nu e 350 de lei.

• Administratori

Asta este avantajul fata de PC-uri, consum mic

Din pacate este singurul avantaj ca in rest nu mai are niciunul. Freenas il instaleaza orice prost in 2 minute pe cand un server cu orice minishit de asta necesita ceva munca si ceva cunostinte soft.

Mulți chiar cred ca Pi are nevoie de 2-3 A pentru functionare.
Dacă nu se utilizează procesorul grafic si se alimentează extern dispozitivele USB,
1 A este suficient.
Si, o alta calitate, fără partea grafică nici ventilație forțată nu trebuie.

De aia am scris si de zimaboard... Consumul este spre un Pi si nu are racire activa nici asta.

Am si eu una cu care ma tot joc.

@Badman Este overkill cpu ala. Pentru nas nu ai nevoie de procesor asa potent. Daca vrei sa rulezi si ceva Vm-uri da isi are rostul.    

Edited by dorofteius

Pai eu nu fac amplificatoare... 

Nu e de sudura, e un convertor DC-DC din 12 in 5V, de 15W...

Si sta cam langa harduri, in partea cu platanele. Imi e sa bage ceva interferente (nu ma pricep)...

Ar ajuta daca as pune un ecran de aluminiu intre ele, legat la masa ?

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines