Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Server NAS (custom made)


Recommended Posts

Salutare !

 

Vreau sa-mi construiesc un server NAS cu 3 HDD-uri de WD Red Plus 4TB si Raspberry Pi 4.

El e deja functional. Sursa cu UPS e terminata si pusa la cutie, iar acum trebuie sa vad cum fac sa aranjez si hard-urile cu raspberry intr-o cutie. Si aici as vrea sa va intreb cateva chestii. 

Pentru inceput as vrea sa va cer o parere in legatura cu prinderea hard-urilor. M-am gandit sa le pun la o distanta de 1cm intre ele, ca in poza. Dar nu stiu cum o fi mai bine... sa le prind pe toate direct pe radiatorul cutiei ca sa se raceasca mai bine, sau sa le prind izolat cu niste cauciucuri ca sa nu se transmita vibratii de la unul la celalalt ? 

 

screenshot-1.png

 

IMG-20231001-123854b.jpg

Link to comment
  • Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eu mai mult de 80MB/s nu am obtinut viteza de scriere pe HDD conectat pe USB 3.0 la R Pi 4.
Si asta pe partitie EXT4. Pe NTFS este la jumatate sau sub.
Așa că nu cred că vei ajunge la temperaturi prea mari pe HDD. Mai ales daca sunt montate ca in imagine, vertical.
Fă un test local cu scriere cu dd (din /dev/zero) si vezi ce viteza si temperatura se atinge.
 

Link to comment

Pai cam asa e si la mine... Uneori merge cu 50, alteori cu 100 MB/s. Asta intre server si laptopul meu conectat prin WiFi. Intre ele, local, am prins si 120 MB/s. Temperatura e in jur de 43-45... cand transfer mult. Am doar un WD Red Plus acum si restul sint externe gasite pe sub pat...

Edited by Blacksmith
Link to comment

Uite cum facem... Parca as inclina mai mult spre a pune hardurile pe radiator sa fiu asigurat cu temperatura. Credeti ca se vor deranja reciproc pe motiv de vibratii ? Daca mai imi amintesc bine, de pe vremea cand aveam PC cu carcasa, hardurile aveau un loc unde se prindeau toate de o tabla, unul peste altul, si nu mai aveau nimic. 

Link to comment

Nu am observat ca sistemele profesionale sa fie dotate cu ceva care atenuează vibrațiile HDD-uri sau cel puțin nu ceva care se vede când montezi HDD-urile pe sertar (tray). Am pus și până la 15 HDD-uri (da cinsprezece nu 16) pe un storage video și nu avea nevoie de "suspensii" pentru diskuri.

Totuși ceva îmi spune că suportul pentru HDD-uri să-l faci cat de cat solid, adică nu o tăbliță de Al pe care să o bată vântul.

Link to comment

Salutare,

Majoritatea nas-urilor cu care am lucrat (Synology si  Qnap) au sisteme de prindere elastice pentru hdd-urile de 3.5 cu prindete pe laterale, suruburile (...sau stifturile la cele cu prindere rapida) de prindere trec prin ceva garnituri din cauciuc. Pentru hdd-urile de 2.5 prinderea este directa, fara garnituri de cauciuc.

Garnituri cauciuc albastre:

Screenshot-20231015-081839.png

Edited by radasous
Link to comment

Sunt și fără că de exemplu TS-451 prindere doar pe șurub

SP-X20-TRAY.jpg?20200707030502

La cele cu prindere rapida dacă nu ar pune cauciuc probabil ar exista riscul ca ceva să zornăie.

La unele sertare pentru servere exista o lamela metalica elastica dar are același rol, sertarul nu intra fix și astfel ar exista riscul de zornăit.

@Blacksmith are HDDuri de 5400rpm și vrea să le prindă pe un suport / tabla ca la DVR-uri.

Link to comment

RPI4, 8 GB.

Sistem de operare Unix openBSD 7.3. Stocare: o vechitură de ssd industrial de 8 GB pentru sistemu de operare care ocupă numa' vreo 700 de MB că m-o mâncat să-i instalez și interfața grafică.

4 ssd "Samsung Evo" de 4 TB fiecare în cutiuța lui cu convertor sata-usb, câte două în raid mirror, partitionate UFS (unix file system), toate USB3. Un raid e partajat, ălalalt strict pentru backup la primu.

Configurat software raid conform manualului;

Configurat export (share) pe NFS (network file system) pentru tot ce rulează Unix BSD prin casă;

Configurat și samba share da îl activez manual numai în cazul în care apare vreun windows prin casă, că ăla știe să umble numai cu "my network places".

40...50 MBytes/s transfer prin "my network places" cu win-câh, 180...200 MBytes/s prin export NFS (network file system) cu restu de BSD. Linux nu, că și ăla e cu găurile lui pe unde se mai ascunde câte un câh: de-ăia mici și puturoși precum buffer overflow, însușire frauduloasă de rut, ssh implementat cu materie maronie în lichidu cefalorahidian... sau unu mare nesimțit cu moț mânăribil pe nume systemd.

 

Dacă partiționez raidu în ntfs, fat32 sau ex-fat, openBSD zice cum că câh și nu scot din el mai mult de 12 MBytes/s. Prima dată am zis că a luat-o razna suiciu și s-a blocat în 10 MB/s. Alte struțocămile precum ext3FS, reiserFS, ass-butter-FS sau cum se cheamă corciturile alea, umple logurile cu erori de transfer în nu știu ce buffer. UFS îi bate la fund pe toți.

 

E în lucru un raid nou cu partitionare ZFS care momentan e pe vreo 8 hdd sata de 2 TB fiecare. Primele teste zic că așa mecanice cum sunt ele, la viteză au aceleași performanțe cu raidul SSD partitionat UFS iar pe la colțu blocului gurile rele zic că cu 8 GB RAM disponibili pt partea de cache, manevra asta cu ZFS pe SSD ar prinde viteză supersonică. Îmi trebuie să înving lenea cu o ladă plină cu bere ca să testez teoria. Momentan o dau pe vorba japonezului: dacă funcționează impecabil, nu mă ating de el. Poate pe când iese oficial raspberry pi 5.

 

Adună prafu de vreun an jumate într-un dulap. N-a picat niciodată că e upsu bun. Uptime vreo 540 de zile. 

Link to comment

Are cineva sa-mi dea si mie o bucata de aluminiu de 30 x 30 x 20 mm, cum e asta, dar plina ?

Dimensiunile pot varia un pic, mai ales cele de 30 mm... dar trebuie sa aiba cele 2 suprafetele de 30 x 30 paralele si plane (ca sa transfere bine caldura, ca asta va fi o legatura intre 2 radiatoare).

Țeavă aluminiu pătrată Alberts 30x30x2 mm, lungime 1m-0

Link to comment

 Blacksmith.Şi nu pui două bare de 10 mm una peste alta??Eventual ca să facă contact mai bine freci suprafețele de contact pe hârtie abrazivă pusă pe sticlă sau blat bucătărie...Apoi le poți şi prinde cu şuruburi sau nituri.

Link to comment

Pot pune 2 bare de 10 una peste alta, dar cum le prind ?

Constructia ar fi in felul urmator: o placa de aluminiu de 1.5mm + bara de 10mm + bara de 10mm + inca o placa de aluminiu de 2mm. Cum le prind eu pe toate astea ? Exista surub M3 care sa treaca care sa treaca prin toate, de 27 mm lungime ?

 

E vorba de cubul ala mai dinspre dreapta mijloc:

screenshot-2.png

 

Link to comment
  • Administratori

Si eu trebuie sa cumpar sau sa fac un NAS de asta ca daca prin absurd se intampla ceva cu forumul, ard cei cu hostingul, eu nu am baza de date mai noua de 3-4 ani. :mort

 

Problema e ca nu prea ma pricep la PI-uri de astea si o sa-l fac cu True Nas dar ma tem sa nu patesc la fel ca si cu cel vechi, tind sa cred ca e mai fiabil un PI de asta decat un PC second hand. Poate invat si eu cum sa-l fac pana ce strang bani de 4 unitati de stocare, cred ca nici nu conteaza ce doar sa fie noi... 

 

Gasesc pe net un tutorial asa ca pentru prosti ? 

Link to comment×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines