Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Eroica

yo9hrb

Recommended Posts

Azi am intrat in posesia unui radio "eroica". Probabil polonez. Ii lipseste ochiul magic. Antena de ferita se roteste pentru o receptie optima. Este destul de intreg, nu arata chiar rau (nu am poze, l-am lasat in portbagaj). Este destul de mare (ocupa 1/2 din portbagajul de dacia break). Nu am gasit pe net nimic despre el. Are cineva schema, ceva? Eu nici nu am auzit pana acum de marca asta. Oricum, cum da coltul ierbii intra la restaurat. :yawinkle:

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

De fapt asta este schema, undeva are si varianta de ochi magic EM4 (d-asta am eu). L-am carat azi in casa (fara stirea nevestei :smt033 ) si l-am desprafuit. Am constatat ca ii lipseste o lampa. PL81!!!. Initial am crezut ca e vorba de o greseala, dar uitandu-ma pe schema m-am crucit. Intr-adevar, etajul final este cu 2 buc. PL81, legate intr-un fel ciudat. Chiar nu inteleg cum functioneaza.Ca aspect exterior, trebuie lacuita cutia in partea superioara, si imi lipseste plasticul din zona claviaturii si cel de la ochiul magic.

O versiune mai noua a acestui radio avea indicator de acord EM 81 si etajul final cu doua tuburi EL86 si doua EL84 inseriate. Difuzorul de medii-joase este de impedanta mare-750 ohmi, pentru a se adapta la etajul final. O schema asemanatoare de etaj final cu tuburi se utiliza si in televizoarele romanesti.Sistemul contratimp serie ,dupa cum se stie, este serie in curent continuu si paralel in curent alternativ.Prin urmare, pentru tuburile PL81 repectiv EL86,care au Ra=2,5 kohmi, respectiv 2,4 kohmi,ar rezulta o impedanta optima a sarcinii de~ 1,2 kohmi.Cu 750 ohmi (daca nu gresesc) , difuzorul mare din radioul Eroica se incadra in standardele de fidelitate audio din anii ' 60 privind redarea frecventelor joase...Intamplator am si eu aceasta versiune , care are tastatura blocata,dar in rest functional.Tuburi PL81 se gasesc relativ usor.