Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum se alimenteaza un led laser?


Recommended Posts

cum se alimenteaza un led laser (breloc) de la transformator?am incercat cu un transformator ce continea punte de diode + condesator de 2200uF (in final cam 4.5Vcc) si ca rezultat am obtinut reducerea intensitatii luminoase :cry:, dupa care am facut alimentarea de la baterii si ... intensitatea era la fel de slaba.ce am gresit?si cum ar trebui sa fac?va multumesc.

Link to comment
  • Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eu l-am alimentat printr-un LM 317 cu aproximativ 3,8V (in loc de 4,5 cat rezulta din 3 baterii AG3) , m-am gandit ca-i prelungesc putin viata in felul asta, ca la ce chinezism ii oricum nu tine prea mult.Lumineaza la fel de puternic si acum...

Link to comment

Cred ca, din pacate, Vasile are dreptate.Ledurile sunt niste biete diode. Nu se pot alimenta direct de la transformator deoarece sunt mari sanse sa creasca curentul prin ele peste valoarea maxima admisa. Daca vrei totusi sa le pui la traf, trebuie inseriata o rezistenta de limitare a curentului. In cazul bateriilor, rezistenta interna a bateriilor era cea care se ocupa de limitare, dar traful e mult mai autoritar (rez interna mai scazuta) si a facut ledul chiftele marinate.Cirip

Link to comment

Eu l-am alimentat printr-un LM 317 cu aproximativ 3,8V

poti "berti" sa-mi dai TE ROG si mie o schema ceva de orientare (daca o ai la indemana) caci pe net sunt multe drumuri si nu toate duc la "Roma" :)

in rest multumesc pentru toate aprecierile + sau si -

 

cu respect.

 

ps. chiar daca pretul este de 16-20.000, barteriile costa 3x5.000=?

acesta este motivul dorintei mele.

Link to comment
Guest mister_rf

Ca sa nu te complici pre mult, foloseste o simpla rezistenta... Orice tip de stabilizator de tensiune vei folosi nu limiteaza curentul si va distruge LED-ul. De obicei curentul mediu consumat este de 25-30mA. Daca se considera ca tensiunea de functionare este aproximativ 3.3-3.5V, diferenta ce apare din alimentare trebuie sa produca curentul respectiv..I=(Ualim-Uled)/R R=(Ualim-3.5)/0.03=> daca tensiunea este de 4.5-5V , atunciR=30-50 ohmi... 8)

Link to comment

Niq_ro a fost mai rapid si mai precis.... :wink:

 

Eu am folosit un montaj cu doar cu 2 rezistente... aici gasesti schema si un calculator pentru valoarea rezistentelor.

 

Ah... si daca tot am dat linku' mi-am reamintit ce rezistente am pus

R1=1000 ohmi

R2=1000+1000ohmi (ca asa aveam prin casa)

de unde rezulta Vout= 3,85 V

Link to comment
Guest mister_rf

Atentie: si la varianta ce foloseste LM317 ca stabilizator de tensiune, nu se controleaza curentul prin dioda laser... :roll: Orice variatie in plus fata de pragul de functionare normala creste curentul la valori care produc distrugerea led-ului... :!: Tot varianta cu rezistenta este mult mai sigura... 8)

Link to comment
Guest mister_rf

Nu.Eu am explicat destul de clar... poti sa alimentezi un LED de la orice tensiune, (in limite rezonabile deci si pana la 35-60V) daca se inseriaza o rezistenta cu valoarea necesara limitarii curentului la valoarea nominala de functionare... 8) ...si nu este mai simplu decit sa folosim o dioda zenner?... care oricum are nevoie de o rezistenta la intrare... :lol:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines