Shutter Posted September 14 Share Posted September 14 (edited) Salut. Vreau si eu vreau sa pun o plafoniera cu led in locul unui bec, si nu stiu care sunt N si L in perete. Lampa are maxim 2200 lumeni 20,7 w cu reglaj la intensitatea luminii si a culorii prin telecomanda. Pe langa cele doua fire care le folosesc la montura becului led economic, mai am un nul care sta degeaba. Toate au culoarea invelisului gri inchis, cele clasice de aluminiu. Poate cineva sa imi explice cum pot sa le deosebesc si sa le marchez cu fire de alta culoare ? Multumesc ! Edited September 14 by Shutter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumitrumy Posted September 14 Share Posted September 14 Eu as incerca cu un creion de tensiune. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shutter Posted September 14 Author Share Posted September 14 Pai bun, si cum sa le marchez corespunzator, in functie de tensiune si lipsa acesteia ? Vreau sa le pun un semn, si culori diferite sa stiu care este nulul de lucru, nulul de protectie si faza, sa stiu cum sa le asez si numerotez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
validae Posted September 14 Share Posted September 14 Faza e aia care va aprinde creionul de fază atunci când e atinsă și întrerupătorul e pe poziția deschis. Nulul de lucru îl poți afla cu un bec de 100W cu două fire, dacă alimentezi între fază și firul împământare (nul de protecție) ar trebui să se declanșeze siguranța diferențială (dacă există).Dacă se întâmplă asta, nulul de lucru e firul rămas liber.Dacă nu există o siguranță diferențială, becul legat cu un fir la fază se va aprinde și dacă e legat la nul și dacă e legat la împământare.Dar măsurând tensiunea la bornele lui, aceasta va fi puțin mai mare când faza se raportează la împământare, comparativ cu nulul de lucru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumitrumy Posted September 14 Share Posted September 14 De cand este folosit nulul de protectie la iluminat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shutter Posted September 14 Author Share Posted September 14 Nu stiu, eu am dat cautare sa vad un tutorial despre montare aplici cu led, si am vazut ca toti folosesc toate cele 3 fire. Ca este gresit sau nu, nu stiu. Poate il foloesc multi pentru protectia tensiunii. Habar nu am, cand se opreste curentul si revine. Ai o siguranta ca nu ti-o arde. Cert este ca nu este ca la bec sa pui oricare fir oricum, si sa se aprinda becul. Nu vreau sa ard lampa cu leduri, am dar 215 lei pe ea. Stiu ca ledul nu se aprinde daca firele nu sunt puse corect. Garantezi ca pot sa le pun pe cele doua folosite la bec sa functioneze lampa cu led ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmwh548 Posted September 14 Share Posted September 14 Firul care acum e liber il izolezi cu banda si il lasi in continuare liber, le folosesti pe cele doua care sunt in uz si acum. Identifici faza si nulul cu un banal creion de tensiune. Nulul nu va aprinde creionul, faza il va face sa lumineze. Le legi corespunzator la sursa plafonierei. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumitrumy Posted September 14 Share Posted September 14 Acum 22 minute, Shutter a spus: eu am dat cautare sa vad un tutorial despre montare aplici cu led, si am vazut ca toti folosesc toate cele 3 fire. Niste adrese sau o captura cu o schema pusa de ei. Si un document cu lampa de 215 lei. Asa vorbim discutii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shutter Posted September 14 Author Share Posted September 14 (edited) Acum 19 minute, dumitrumy a spus: Niste adrese sau o captura cu o schema pusa de ei. Si un document cu lampa de 215 lei. Asa vorbim discutii. Clipul l-am vazut aici. Iar schema lampii mele este asta. https://imgur.com/a/K4rLvB1 Edited September 14 by Shutter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumitrumy Posted September 14 Share Posted September 14 Instalatii moderne probabil, difera de blocurile comuniste. Pe schema plafonierei firul de impamantare din conector pare ca nu este conectat. E un fir scurt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shutter Posted September 14 Author Share Posted September 14 Intradevar, pare lipsa la iesire, dar la intrare arata 3 fire. Bun.. Nu asta ar fi marea problema. Important este sa le folosesc pe cele doua fire care merg la dulia becului fara probleme, fara sa risc ceva. Deci aleg faza(cel care aprinde lampa de control) care corespunde la L marcat pe plafoniera, si nulul de lucru marcat cu litera N. Si teoretic trebuie sa mearga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
validae Posted September 14 Share Posted September 14 Nu riști nimic, indiferent cum ai lega firele.Ți s-a întâmplat să arzi vreun încărcător de telefon dacă l-ai băgat invers în priză ? Dar vreun televizor ? Cele două fire care erau legate la fostul corp de iluminat le folosești și acum, cel care îți aprinde creionul de fază îl legi la borna notată L (Line) și nulul la N (Neutral). Dacă legi și împământarea e OK, la instalațiile moderne se folosește și legarea carcasei metalice la împământare.Dacă n-o legi și o izolezi e indiferent...nu se arde nimic.Împământarea protejează utilizatorul de potențialul rețelei, nu aparatul în sine. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shutter Posted September 14 Author Share Posted September 14 Acum 3 minute, validae a spus: Nu riști nimic, indiferent cum ai lega firele.Ți s-a întâmplat să arzi vreun încărcător de telefon dacă l-ai băgat invers în priză ? Dar vreun televizor ? Crezi că plafoniera aia are vreun computer în loc de sursă ? Cele două fire care erau legate la fostul corp de iluminat le folosești și acum, cel care aprinde creionul de fază îl legi la borna notată L (Line) și nulul la N (Neutral). Dacă legi și împământarea e OK, la instalațiile moderne se folosește și legarea carcasei metalice la împământare.Dacă n-o legi e indiferent...nu se arde nimic. La televizoare si incarcatoare nu, dar la leduri, am vazut ca daca nu pui polul crect plus la plus, si minus la minus, nu se aprinde. Ma gandeam sa nu risc sa ard driver, diode, sau ce mai are lampa aia pe acolo. Asa este foarte simplu, pui firele cum cad, si daca nu se aprinde le inversezi. Important era sa nu se arda ceva cand le pui invers. Si da, are si nul, pamantare pe carcasa din ce am vazut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
validae Posted September 14 Share Posted September 14 Nu se întâmplă nimic dacă inversezi accidental faza cu nulul, dar dacă le ai identificate, pune-le cum scrie în schemă.Împământarea se leagă la mijloc în schemă, practic la carcasa de tablă... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shutter Posted September 14 Author Share Posted September 14 (edited) Asa am sa fac maine. Masor cu creionul sa vad care este faza, si le pun fire pe culori sa le marchez. Edited September 14 by Shutter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts