Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montare plafoniera cu led.


Shutter
 Share

Recommended Posts

Salut. Vreau si eu vreau sa pun o plafoniera cu led in locul unui bec, si nu stiu care sunt N si L in perete. Lampa are maxim 2200 lumeni 20,7 w  cu reglaj la intensitatea luminii si a culorii prin telecomanda. Pe langa cele doua  fire care le folosesc la montura becului led economic, mai am un nul care sta degeaba. Toate au culoarea invelisului gri inchis, cele clasice de aluminiu. Poate cineva sa imi explice cum pot sa le deosebesc si sa le marchez cu fire de alta culoare ?  Multumesc !

Edited by Shutter
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Pai bun, si cum sa le marchez corespunzator, in functie de tensiune si lipsa acesteia ? Vreau sa le pun un semn, si culori diferite sa stiu care este nulul de lucru, nulul de protectie si faza, sa stiu cum sa le asez si numerotez.

Link to comment
Share on other sites

Faza e aia care va aprinde creionul de fază atunci când e atinsă și întrerupătorul e pe poziția deschis.

Nulul de lucru îl poți afla cu un bec de 100W cu două fire, dacă alimentezi între fază și firul împământare (nul de protecție) ar trebui să se declanșeze siguranța diferențială (dacă există).Dacă se întâmplă asta, nulul de lucru e firul rămas liber.Dacă nu există o siguranță diferențială, becul legat cu un fir la fază se va aprinde și dacă e legat la nul și dacă e legat la împământare.Dar măsurând tensiunea la bornele lui, aceasta va fi puțin mai mare când faza se raportează la împământare, comparativ cu nulul de lucru.

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu, eu am dat cautare  sa vad un tutorial despre montare aplici cu led, si am vazut ca toti folosesc toate cele 3 fire. Ca este gresit sau nu, nu stiu. Poate  il foloesc multi pentru protectia tensiunii. Habar nu am, cand se opreste curentul si revine. Ai o siguranta ca nu ti-o arde. Cert este ca nu este ca la bec sa pui oricare fir oricum, si sa se aprinda becul. Nu vreau sa ard lampa cu leduri, am dar 215 lei pe ea. :) Stiu ca ledul nu se aprinde daca firele nu sunt puse corect. Garantezi ca pot sa le pun pe cele doua folosite la bec sa functioneze lampa cu led ?

Link to comment
Share on other sites

Firul care acum e liber il izolezi cu banda si il lasi in continuare liber, le folosesti pe cele doua care sunt in uz si acum. Identifici faza si nulul cu un banal creion de tensiune. Nulul nu va aprinde creionul, faza il va face sa lumineze. Le legi corespunzator la sursa plafonierei.

Link to comment
Share on other sites

Acum 22 minute, Shutter a spus:

eu am dat cautare  sa vad un tutorial despre montare aplici cu led, si am vazut ca toti folosesc toate cele 3 fire.

Niste adrese sau o captura cu o schema pusa de ei. Si un document cu lampa de 215 lei. Asa vorbim discutii.

Link to comment
Share on other sites

Intradevar, pare lipsa la iesire, dar  la intrare arata 3 fire. Bun.. Nu asta ar fi marea problema. Important este sa  le folosesc pe cele doua fire care merg la dulia becului fara probleme, fara sa risc  ceva. Deci aleg faza(cel care aprinde lampa de control) care corespunde la L marcat pe plafoniera, si nulul de lucru marcat cu litera  N. Si teoretic trebuie sa mearga.

Link to comment
Share on other sites

Nu riști nimic, indiferent cum ai lega firele.Ți s-a întâmplat să arzi vreun încărcător de telefon dacă l-ai băgat invers în priză ? Dar vreun televizor ?

Cele două fire care erau legate la fostul corp de iluminat le folosești și acum, cel care îți aprinde creionul de fază îl legi la borna notată L (Line) și nulul la N (Neutral).

Dacă legi și împământarea  e OK, la instalațiile moderne se folosește și legarea carcasei metalice la împământare.Dacă n-o legi și o izolezi e indiferent...nu se arde nimic.Împământarea protejează utilizatorul de potențialul rețelei, nu aparatul în sine.

Link to comment
Share on other sites

Acum 3 minute, validae a spus:

Nu riști nimic, indiferent cum ai lega firele.Ți s-a întâmplat să arzi vreun încărcător de telefon dacă l-ai băgat invers în priză ? Dar vreun televizor ? Crezi că plafoniera aia are vreun computer în loc de sursă ?

Cele două fire care erau legate la fostul corp de iluminat le folosești și acum, cel care aprinde creionul de fază îl legi la borna notată L (Line) și nulul la N (Neutral). Dacă legi și împământarea e OK, la instalațiile moderne se folosește și legarea carcasei metalice la împământare.Dacă n-o legi e indiferent...nu se arde nimic.

La televizoare si incarcatoare nu, dar la leduri, am vazut ca daca nu pui polul crect plus la plus, si minus la minus, nu se aprinde. Ma gandeam sa nu risc sa ard driver, diode, sau ce mai are lampa aia pe acolo. Asa este foarte simplu, pui firele cum cad, si daca nu se aprinde le inversezi. Important era sa nu se arda ceva cand le pui invers. :) Si da, are si nul, pamantare pe carcasa din ce am vazut.

Link to comment
Share on other sites

Nu se întâmplă nimic dacă inversezi accidental faza cu nulul, dar dacă le ai identificate, pune-le cum scrie în schemă.Împământarea se leagă la mijloc în schemă, practic la carcasa de tablă...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines