Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator INTER-M PA 4000

crin

Recommended Posts

• Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• crin

10

• sonic11

6

• claw

2

• dumitrumy

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Salutare. 

Probabil deriva de la ieșire (DC offset) e este de ajuns de mare încât TA7317 sa decupleze releul de la ieșire.

Verifica cu un voltmetru tensiunea DC de pe ieșirea amplificatorului - la punctul de întâlnire al rez. din emitorii trz finali, nu la transformator (cu finalii montați bineînțeles). 

Înainte de toate se poate monta pe fiecare bara de alimentare câte o rez. de 4.7-10 Ohm pentru a preveni eventuale pagube. 

Nu sunt suficienti cei 4,7...10R pentru prevenirea pagubelor....

verifica in punctul TP3 daca exista dc fata de masa cu finalii montați.

Edited by sonic11

Salut! Am verificat tensiunile: pe emiterii NPN sunt 43v, pe emiterii PNP 20v, iar pe TP3 sunt 20v, iar rezistorii 801, 802, 811, 812, 821, 822 se încing cam tare.

Acum 3 ore, crin a spus:

Am verificat tensiunile: pe emiterii NPN sunt 43v, pe emiterii PNP 20v, iar pe TP3 sunt 20v

Daca masuratorile sunt corecte, adica:

image.thumb.png.2b11a077aa51874c4384838ba7a3683d.png

inseamna ca rezistentele de 0.27/5W din emtorul finalilor NPN sunt arse. Iar in acest caz sigur si finalii sunt arsi.

Aparatul este in protectie fiindca ai 20V la iesire.

Daca n-ar actiona protectia si ar cupla releul de iesire cu aceasta tensiune continua, s-ar arde si traful de iesire

Edited by sla

Am verificat și am găsit următoarele, unul din tranzistorii finali NPN ars (Q416) și cele două rezistențe de 0,27 din emitorii NPN arse. Am înlocuit cele găsite și aparatul rămâne tot în protecție. Tensiunile pe TP3,4,5,6 sunt peste 4volți (4,1-4,5) și pe TP2 (3,8volți) cu mici fluctuații. Acum este în starea în care s-a blocat la început până să dau jos tranzistorii finali.

Măsurătorile trebuie făcute cu volumul la minim, asta în cazul în care ai procedat altfel. 

Trebuie făcută o investigație mult mai amănunțită, de la etajul de intrare spre cel de ieșire al amplificatorului. 

Față de masa:

- în emitorii lui Q401/2 va trebui sa regăsești o tensiune în intervalul 0.5-0.8 Vcc. 

Apoi între bazele lui Q410 și Q411 trebuie sa ai în jur de 2.2 - 2.4 Vcc. 

Și între emitorii lui Q410 și Q411, în jur de 1 - 1.2Vcc(sau 500-600mV B-E pe trz finali). 

In alta ordine de idei, eu îl suspectez pe SVR401 pentru aceasta problema, făcând parte din circuitul de corecție al offsetului de la ieșire. 

PS : De remarcat faptul ca în schemă D412 este montată pe dos. 

Acum 9 ore, claw a spus:

Măsurătorile trebuie făcute cu volumul la minim, asta în cazul în care ai procedat altfel. 

Trebuie făcută o investigație mult mai amănunțită, de la etajul de intrare spre cel de ieșire al amplificatorului. 

Față de masa:

- în emitorii lui Q401/2 va trebui sa regăsești o tensiune în intervalul 0.5-0.8 Vcc. 

Apoi între bazele lui Q410 și Q411 trebuie sa ai în jur de 2.2 - 2.4 Vcc. 

Și între emitorii lui Q410 și Q411, în jur de 1 - 1.2Vcc(sau 500-600mV B-E pe trz finali). 

In alta ordine de idei, eu îl suspectez pe SVR401 pentru aceasta problema, făcând parte din circuitul de corecție al offsetului de la ieșire. 

PS : De remarcat faptul ca în schemă D412 este montată pe dos. 

Am măsurat cum mi-ați recomandat. În emitorii lui Q401 am 2,2 Vcc, ; în baza lui Q410 am 3,9Vcc, în emitor 3,3vcc, ; în baza lui Q411 am 1,6Vcc, în emitor 2,2Vcc.; SVR 401 este reglat cu cursorul spre R406, l-am sucit dar nu schimbă nimic. Tensiunea pe TP3 a mai scăzut de la peste 4 Vcc undeva sub 3Vcc, fără să schimb sau să reglez ceva. Nu aș vrea să renunț ptr. că a fost perfect funcțional și s-a blocat subit. Mă iertați !

Acum 14 ore, crin a spus:

Am verificat și am găsit următoarele, unul din tranzistorii finali NPN ars (Q416) și cele două rezistențe de 0,27 din emitorii NPN arse. Am înlocuit cele găsite și aparatul rămâne tot în protecție. Tensiunile pe TP3,4,5,6 sunt peste 4volți (4,1-4,5) și pe TP2 (3,8volți) cu mici fluctuații. Acum este în starea în care s-a blocat la început până să dau jos tranzistorii finali.

Q414 compromis chiar daca da bine la măsurători.

Încearcă cu o pereche buna npn/ pnp și cu rez înseriate pe barele de alimentate de 47....100r

Acum 2 minute, sonic11 a spus:

Q414 compromis chiar daca da bine la măsurători.

Încearcă cu o pereche buna npn/ pnp și cu rez înseriate pe barele de alimentate de 47....100r

Au fost shimbați amândoi, mă gândisem la variantă