Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asus Rog G752vy nu pornește


alex1

Recommended Posts

Salut,

Am un Asus ROG G752VY care s-a oprit brusc în timpul funcționării și nu mai pornește. A afișat scurt un efect de screen tearing, ca și cum ar fi pierdut din putere, apoi a căzut la datorie.

Menționez că sunt amator, nu am cunoștințe de electronică.

 

Am încercat să-l pornesc apoi:

- fără încărcător (deși la 7.5 ani nu mai are bateria internă bună mai de nimic)

- cu butonul de power ținut apăsat lung (25s+) cu/fără încărcător

- lăsat 5 zile (am citit pe net că trebuie uneori să lași să se descarce de tot bateria) și repetat testele de mai sus

- cu alt ssd

- după ce l-am dez- și re-asamblat, ca să-l curăț de praf, după ce m- uitat la câteva video de disassembly pe YT (a doua oară, căci prima dată, acum 1-2 ani încă funcționa, doar sacada în aplicații, apoi a funcționat ca nou, iar acum nu dădea semne de încetineală)

- cu alt încărcător nou pt. modelul meu

 

De-a lungul timpului, de două ori a trebuit să scot și pun firele la loc în mufe la încărcător (și periferice, de siguranță (?), când tot așa se oprise și nu voia să pornească (am înțeles că ar fi fost de la ceva electricitate statică, din ce-am citit pe net).

 

Recent, a început (deși și în trecut s-a întâmplat de câteva ori) să pornească foarte tare ventilatorul și îl reporneam de câteva ori sau îl lăsăm 10-30 min oprit, până își revenea. Am folosit aplicația SpeedFan apoi și cumva s-au normalizat vitezele ventilatoarelor, însă uneori tot voia să dea turația tare.

 

Săptămâna viitoare îmi ajunge un multimetru.

Ce resurse îmi puteți recomanda, ca să-mi dau seama de la ce ar putea fi?

Sau puteți oferi depanare, contra-cost bineînțeles, în București?

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Din cauza vechimii, în primul rând cred că sursa are condensatori cu ESR mărit, iar procesorul are sigur pasta de transfer termic pietrificată.Supraturarea ventilatorului e semn că ori radiatorul e îmbâcsit cu praf, fie pasta pietrificată, fie ambele simultan.Dacă procesorul are și supercondensator gen NEC TOKIN, mai mult ca sigur e devalorizat.Nu am căutat scheme sau tutoriale, ce spun e din experiența de până acum cu câteva laptopuri.Nu mă ocup cu depanare de laptopuri, dar mă mai bag ocazional prin ele.

Primele cauze de căutat sunt la sursa de alimentare și procesor (curățire radiator de praf și schimbare pastă).Vezi și starea mufei de alimentare, după ani de fâțâială, se rup fire, se dezlipesc pini.Am un laptop la serviciu, căruia i-am lipit direct firele alimentatorului pe placă, din cauza mufei rupte.La vechimea lui nu merita mai mult.

Dar pentru intrat pe net ocazional își face treaba...

Link to comment

Cel mai probabil un mosfet sau un condensator in scurtcircuit. Cu un multimetru nu prea poti face mare lucru, doar sa masori mosfetii si condensatoarele sa vezi unde ai rezistenta 0 (zero). De acolo treaba devine mai serioasa deoarece trebuie sa si depistezi sursa acelui scurtcircuit (care poate ca nu e acea componenta masurata). Nu te apuca sa cureti pasta de la procesor deoarece acesta se opreste daca atinge o anumita temperatura iar cand acea temperatura scade porneste si functioneaza normal pana atinge iarasi acea temperatura critica.

Oricum modelul este destul de nou, merita reparatia lui.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines