Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum stocați acumulatorii LiPo/Li-Ion?


 Share

Recommended Posts

Cu siguranță aveți acumulatori / pachete de acumulatori de rezervă pentru "orice eventualitate". Cum le păstrați perioade lungi de timp?

Întreb deoarece am deja al doilea pack LiPo 2200mAh 3S 25C care s-a umflat fără să îl utilizez mai mult de 3-4 cicluri. Primul pachet Turnigy s-a umflat după aproximativ un an de stocare, periodic l-am verificat și nu a scăzut niciodată sub 3,7V/celulă. Cel de-al doilea, un ZIPPY identic cu primul, a durat mai mult dar tot s-a umflat și ăsta.

Nu au fost încărcați sau descărcați excesiva, nu au stat în soare sau temperaturi mai mari de 25°C, nu au fost loviți / presați niciodată. Singura dilemă este dacă nu cumva chiar stocarea încărcați ii degradează. Știu că există ceva recomandări cu stocarea la un anumit grad de încărcare dar chiar să se umfle in unu-doi ani?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acumulatorii nu sunt identici intre ei, caliatea este variabila... de aia te uiti in DS... eu am unii stocati de niste ani buni si nu am avut vreun fenomen precum zici tu. In acest moment am probabil peste 50 celule la stocare li-io si li-polimer.

Imi aduc aminte de ei cam de doua ori pe an cand ii verific.

Ei stau in figider ~4 grade pentru ca reactiile chimice au viteza proportionala cu temperatura, deci pentru degradare minima stau la rece.

Am cateva celule care stiu ca se descarca semnificativ in intervalul respectiv. Pe astea le re-incarc de fiecare data... si pentru a evita descarcarea totala in multe cazuuri ajung pe la 3,9 chiar 4V per celula.

Majoritatea semnificativa prezinta descarcare minuscula si primesc cate o incarcare mult mai rar, cand tensiunea le scade sub 3,72V.

Daca faci verificari dese poti sa-i pui la depozitare cu 3,7V. Dar daca stii ca se descarca sau iti aduci aminte mai rar sa-i verifici atunci mi se pare mai bine sa-i duci spre 3,75V poate chiar 3,8V.

Ideal ar fi sa stea cat mai aproape de 3,7V... dar este preferabil sa-i incarci putin mai mult, pentru ca descarea excesiva este mai nociva decat micul castig de a nu depasi 3,7V.

 

NU VAD nici o ratiune sa le testezi capacitatea sau sa faci cicluri de incarcare-descarcare - asta le ia din speranta de viata.

INSA daca ai o aplicatie foarte solicitanta pentru un acumulator care a fost in pastrare, atunci probabil ca este benefic ca imediat inainte de utilizare sa le faci un ciclu complet.

Link to comment
Share on other sites

Acumulatorii nu sunt identici dar toate cele 3 celule din fiecare pachet s-au umflat in mod identic. Am și alte celule plate noname (recuperate din power bank-uri defecte) și alea nu s-au umflat dar îi folosesc mai des.

Nu am fișă tehnică (DS) la pachetele astea însă chiar dacă aveam tot vroiam să aflu părea / experiența voastră, pe site-ul vânzătorului nu găsești ceva concret.

La celulele cilindrice (ex: 18650) am văzut fișe tehnice dar acelea nu intra în discuție, nici nu știu cum se umflă pentru că au învelișul mult mai gros / rezistent.

Să le țin în frigider? Asta e o soluție să învăț cum se zboară fără avion, am troace peste tot și cred că în bucătărie sau în frigider ar depăși o "linie roșie". :rade:

Deci fie i-am ținut prea încărcați.fie au fost de calitate mult prea chinezească

Link to comment
Share on other sites

Acum 3 ore, Dxxx a spus:

NU VAD nici o ratiune sa le testezi capacitatea sau sa faci cicluri de incarcare-descarcare - asta le ia din speranta de viata.

 

Foarte multe datasheet-uri pentru celule li-po fix asta zic, daca celula este stocata pe timp indelungat la fiecare 90 de zile trebuie facuta un ciclu.

 

lipo.png 

Link to comment
Share on other sites

@Bandi Szasz cred că asta este soluția, până la urmă nu am ce pierde dacă o să incerc și așa. Este mult mai ușor de pus in practică în comparație cu stocatul la temperaturi mici, probabil și asta e o varianta deoarece încetinește reacțiile chimice dar în mediu casnic nu îmi place.

Link to comment
Share on other sites

Pai in orice DS vedeti numarul de cicluri la care rezista celula.

Daca sunt cicluri complete, alea sigur conteaza ca o unitate, iar la ciclurile partiale se pare ca descarcarile intre 80 si 30% conteaza mult mai putin decat o jumatate de unitate. De asta se recomanda cicluri de profunzime redusa, de cate ori se poate.

 

In conditiile astea daca eu la 90 zile (adica 3 luni / adica 4 pe an) as face un ciclu complet... in 5 ani as folosi cam 10% din speranta medie cicluri (tipic 2000) numai pe "intretinere"... si am elementi mai vechi de 5 ani.

Treaba este ca daca ii "trezesc" prin 1-2 cicluri isi revin la capacitati acceptabile, si rezistenta interna nu este modificata catastrofal, deci s-au pastrat in stare buna... asta experimental nu in teorie.

 

Deci daca au intrat in starea de "hibernare" eu nu vad ratiunea de a-i scoate de acolo, cu exceptia situatiei in care sunt din nou pusi in exploatare.

Dar, repet, in acest interval sa stea mereu foarte aproape de tensiunea ideala de 3,7/celula.

Link to comment
Share on other sites

La cate am nu am cum sa le aduc la 3,7, dar le tin la rece, packurile mari de e e scooter nu prezinta vreo degradare dupa 2 ani si nici celulele mari de 50 AH LiPo pouch nu s-au umflat.

Link to comment
Share on other sites

@ionut120v dacă aveți 10 bucăți de 50Ah aveți nevoie de o ladă frigorifică sau poate chiar o incintă specială pentru stocare (pereți și ușă antifoc ...). Mie îmi e frică să stau și cu ăștia mici in casă, de ăla care s-a umflat primul am scăpat imediat deși capacitate încă era aproape de nominal și nici rezistența internă nu avea valori crescute.

Link to comment
Share on other sites

Acum 2 ore, Stefan a spus:

@ionut120v dacă aveți 10 bucăți de 50Ah aveți nevoie de o ladă frigorifică sau poate chiar o incintă specială pentru stocare (pereți și ușă antifoc ...). Mie îmi e frică să stau și cu ăștia mici in casă, de ăla care s-a umflat primul am scăpat imediat deși capacitate încă era aproape de nominal și nici rezistența internă nu avea valori crescute.

20 de 50 Ah lipo, peste200 celule 18650 (scule electrice si e scooter) 110 celule LTO de 40 ah si 40 celule LFP de 200 ah, LTO sunt absolute safe by themselves, dar energia stocata in ele poate da foc, LFP e intermediar.

 

Probabil pentru NMC e util un spatiu de depozitare separat desi nu mai sunt cu erau inainte de anii 2000 cand mai luau foc.

Link to comment
Share on other sites

Pai numai 410 celule... Pentru atata lucru ti-e lene sa le aduci la tensiunea potrivita de stocare? Nu prea stai bine la capitolul rabdare, credeam ca ai multe si de aia iti este dificil.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Depozitati intotdeauna bateriile LiPo la temperatura camerei. Nu le depozitati intr-un garaj fierbinte sau intr-un frigider rece. Chiar daca o baterie rece are o reactie chimica mai mica care poate prelungi durata de viata, scoaterea bateriei dintr-un frigider rece poate provoca condensarea in interiorul bateriei, ceea ce poate fi foarte periculos.

Asta spun cei de la Drone.

Link to comment
Share on other sites

???

... pentru ca au uitat ca intre timp s-au inventat pungile de polietilena...

 

Bateriile se introduc impreuna cu pachete de exicant (gasiti pe la diverse produse si daca sunt mentinute uscate pot fi folosite "la infinit"). Punga sa fie sigilabila (zip).

Eu apoi mai pun  inca 3 alte pungi una-intr-alta deci sunt deja multe straturi.

Modul de ambalare este direct, fara resrictii.

La desfacere: se scoate din frigider punga si se lasa sa se incalzeasca progresiv, macar 12 ore... incat la final nu mai exista gradient termic care sa produca condens, Abia apoi se desfac cele X straturi.

 

Desi am avut accidente "umede" prin frigider niciodata apa nu a trecut mai mult de 1 strat.

Oricum polietilena este impermeabila la vapori si o cantitate mica (ce a ramas in interior la ambalare) nu va face vreo problema, exicantul are capacitate mult supradimensionata pentru asa-ceva.

 

In caz de urgenta si daca bateria se pune imediat in functiune se poate desface imediat punga (trebuie punga individuala in acest caz, cea mai din interior punga). Celelalte pungi interne se pot reambala... dar imediat incat sa nu intre vapori in mare cantitate.

Bateria scoasa trebuie si ea imediat pusa in sarcina, curentul debitat va determina rapid incalzirea bateriei, inainte ca sa se acumuleze apa in stare lichida.

 Evident ca  discutam de un curent debitat relativ mare, altfel desfacerea rapida nu functioneaza.

 

Oricum metoda este testata de mine de cativa ani buni, cum spuneam in mod normal ajung 2 straturi, dar eu totdeauna am folosit mai multe.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Am un acumulator lipo 3s/5000 tinut la temperatura camerei la tensiunea de pastrare de vo 3ani si este perfect si acum,parca am o fena sa tin lipo in frigider ,baterii alcaline tin si eu in frigider in locasul pentru unt.

Link to comment
Share on other sites

Perfectul tau are mari sanse sa nu coincida cu perfectul meu.

Daca perfect inseamna lucitor si fara zgarieturi...  oricum perfect nu este nici unul nou.

 

Singurul mod rezonabil de apreciere este NUMAI daca ai date de catalog si apoi masori capacitatea (evident pe descarcare, nu pe incarcare) plus rezistenta interna. (nu mai zic ca masuratorile ar trebui repetate pentru relevanta...)

Daca cele doua valori sunt mai bune decat specificatia cea mai buna din DS, de abia atunci poti zice "perfect".

 

Ceva relativ (deci fara DS) se poate face si daca ai masuratori credibile de cand acumulatorul era nou, atunci ne vei zice ca cele doua valori au XX% fata de situiatia initiala, evident ca XX nu poate trece de 100, si oricum si daca ai 99,99 la ambele nu poti zice perfect, ci doar bine (...evident ca la rezistenta este buna valoarea mai mica, deci variatia va fi spre crestere, nu spre scadere).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines