Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acoperire panouri apa calda


sesebe

Recommended Posts

M-a întrebat un prieten cum sa acopere panourile cu tuburi vidate pt apa calda cind pleacă în concediu ca să nu se mai ajungă la situația cind se supraincalzeste apa și da afara supapa de presiune. 

Eu m-am gindit la ceva jaluzele metalice ca ideie dar nu am cautat studiat ceva concret. Ar fi de preferat ceva acționat electric ca să nu trebuiască sa se urce pe casa prea des. 

Link to comment
  • Replies 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ce doresti tu este ... spinos.

 

1. Discuti de ceva metalic  - ca o foaie de tabla. Cu ceva gen lamele de jaluzea la primul vant mai ca lumea se termina de tot.

2. Foaia de tabla se va comporta ca o panza de corabie, ancorarea este investitie serioasa, altfel = caz penal daca pleca de acolo si cade in capul cuiva. Hidroizolatie... fixare sanatoasa = lucrare mare.

3. Tabla ar trebui dublata si de un strat de izolatie gen vata minerala (mi-e teama ca plasticele - poliuretan, polistiren expandate - se vor topi).

4. miscarea o poti face si electric... dar ai probleme mari de izolare electrica si hidroizolatie a ansamblului. Mai rational ar fi ceva pur mecanic cu un cablu si o manivela. Oricum (si indiferent de actionare) discutam probabil de un mecanism cu scripeti si contragreutate... oarecum similar cu ascensoarele, dar nu la verticala ci pe plan inclinat.

 

Eu cred ca nici macar ca idee nu este atractiv, indiferent de detaliile de executie.

 

Se poate ca solutia sa fie mai simpla, dar depinde de conditiile locale.

Daca exista un iaz/bazin de inot sau o fantana sau o instalatie tip pompa termica cu geo-termal (ma indoiesc) atunci solutia devine usoara si se poate automatiza. Implica numai doua pompe comandate de un montaj tip senzor de temperatura plus un schimbator de caldura tip centrala termica - uzual este in placi si are sub 1l ca volum.

In caz de supra temperatura pompele pornesc si toata energia este injectata in masa de apa / sau in schimbatorul geo-termal - oricare poate prelua mult mai mult decat ce se va produce solar.

Ar functiona permanent pe stand-by si automat.

 

Link to comment

Pentru a reduce eficienta panourilor trebuie sa blocam razele UV sa ajunga la panou

Cu siguranta cea mai buna solutie ar fi sa transferi energia produsa in piscina cu metoda  descrisade Dxxx,dar....

Pate fi o solutie eliberarea unei cantitati de apa calda in fiecare seara (o electrovalva comandata de o priza programabila sau temporizator)

Am avut un astfel de panou montat la serviciu pentru reclama ,seara paznicul elibera apa calda daca vedea ca a ajuns sa treaca de 80 grade pana cobora tempratura la 50-60 de grade,altfel a 2 zi ajunge la temperatura de fierbere

Se poate face o proba  dupa o zi cu soare pentru a vedea de cat timp este nevoie sa fie deschisa electrovalva pentru a scadea temperatura pana la 40-50 de grade si in functie de rezultat se programeaza priza care comanda electrovalva

Este adevarat ca sunt pierderi de apa60-80 de litri pe zi,dar este o solutie simpla si nu trbuie sa te urci pe casa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Sandu 64
Link to comment
  • 1 year later...

Dacă ai pus antigel în instalație nu-ți permiți sa le golești de fiecare data cind pleci, iar fără antigel trebuie sa le golești în fiecare iarna și nu le mai poți folosi iarna. 

Link to comment
Acum 2 ore, manolo a spus:

Cind pleci daca golesti panourile de apa ce se intimpla?

Nu se intampla nimic. Dar nu le mai poti umple decat cand tuburile sunt mai reci. ( noaptea spre dimineata)

 

Link to comment

Cel mai simplu e acoperire cu o miniprelată din material rezistent la intemperii,bine fixată,fie pe toată suprafața panoului,fie pe o portiune din acesta.

 Dacă se pune problema urcării pe casă ar putea fi şi varianta cu un răcitor suplimentar.La o temperatură a lichidului stabilită o electrovană sau o termovană ar putea devia lichidul de încălzire pe traseu răcitor.De ex acesta ar putea fi pus într-o piscină.

Evident metoda e mai complexă şi mult mai  scumpă...

 Se poate imagina şi un sistem cu panou reflectorizant culisabil pe şine care să fie comandat electric de la distanță,dar iarăşi se pune problema complexității.

Edited by BRANCA
Link to comment

Schema de montaj o aveti aici (nu fac reclama). Daca fierbe apa, dă pe afara ca are teava de aerisire (vorbim de panouri nepresurizate). Singura grija e ca atunci cand vine din concediu să umple instalația spre dimineata (cand tuburile sunt reci, alfel crapa). Dacă e presurizată, băinuiesc că instalația e cu antigel și schimbul de căldură se face într-un puffer.

Link to comment
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Dacă ai pus antigel în instalație nu-ți permiți sa le golești de fiecare data cind pleci, iar fără antigel trebuie sa le golești în fiecare iarna și nu le mai poți folosi iarna. 

deapre ce cantitate discutam?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines