Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

panouri solare cu mini/micro invertor

dan_b11
 Share

Recommended Posts

Va salut,

Am aflat recent ca exista si panouri solare cu mini/micro invertor. Adica fiecare panou are invertorului lui. De solutia asta nu am auzit in Romania(e drept ca nici nu prea am cautat:)).

Stiti ceva de aceasta solutie?

Se poate aplica si in Romania? Ma gandesc aici ca pentru varianta clasica, in invertor se face limitarea puterii injectate in retea. Pe varianta asta cu fiecare panou cu invertorul lui, cum se poate face limitarea?

Daca ati folosit-o, imi puteti trimite ceva link-uri pentru studiu?

Oare sunt variante cu invertoare monofazate si trifazate? Pentru un bransament trifazat ce s-ar putea folosi?

Multumesc

• 2 weeks later...
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da, am cumparat mai demult ceva microinvertere sh, acum cativa ani dar nu le-am incercat, se poate folosi doar pentru ongrid eventual pentru solutii hibride ac coupling, pentru prosumatori n-am auzit de varianta cu microinvertere, oricum solutia are nevoie de un hub de configurare cu comunicare cu microinverterele, ele vin ca parte dintr-un pachet, sunt firme care ofera astfel de solutii.

Limtarea injectiei se poate face utilizand un smart meter daca solutia respectiva permite comunicarea cu un smart meter.

Se pot folosi pe trifazic, se repartzaza un numar egal pe fiecare faza.

Obiectia personala la microinvertere este similara cu cea la optimizoare, n-au viata lunga in conditiile din exterior, contin cotrollere si memorii care nu dureaza, se strica in jur de 1 din 20 pe an.

Edited by ionut120v

Buna,

intre-timp am găsit și eu ceva documentație pe net. Ciudat ca intr-un video(de prin Anglia sau Australia) fiabilitatea invertoarelor era un punct forte.
Un alt plus era faptul ca poți folosi panori de diferite tipuri. Am aflat și eu de acel hub de comunicare. Însă nu am găsit nimic pe partea de forța, ca sa zic așa(ma gândesc ca si aici ar trebui un fel de Hub. Dacă se întrerupe tensiunea la rețea ma gândesc ca fiecare invertor are protecție si se oprește. Intr-adevăr cred merge doar varianta on grid. 

• 3 weeks later...

Din ce stiu eu despre "politica" firmelor, exista o rezistenta semnificativa la noutati si modificari.

Odata ca lucratorul "de la baza" e pregatit ... sumar; ala stie una si aia e si buna. A doua e ca orice firma e interesata de beneficiul maxim, ceea ce inseamna sa cumpere cat mai ieftin si sa vanda cat mai scump.

Ieftin inseamna chinezarii cat mai slabe (ca ieftineala se face scotand calitatea din primele 10 pozitii ale caietului de sarcini) sau, ca lumea s-a mai informat si nu mai da bani chiar pe ultimele gunoaie, marfa de la firme mai consacrate, dar variante mai vechi, lichidari de stocuri, tot ieftineli, dar in alt fel.

Microinverterele ar trebui sa permita functionarea partiala a instalatiei (fie ca panoul sau grupul de pe un MI e umbrit, fie MI e defect. Daca se defecteaza inverterul "mare" TOATA instalatia e in vacanta...

Chestia esentiala e ca in configuratia cu MI, acestea sunt plasate aproape de panou(ri), si deci mai expuse intemperiilor, invertoarele mari fiind intotdeauna indoor (din motiv de economisire a cablaraiei de sectiune mare necesara pentru aducerea curentului continuu la invertor). O alta problema e ca multe sisteme de fixare fac greoaie interventia la panouri, necesara in cazul defectarii unui MI....

Am cumparat acum 4 ani un microinverter de 1200w cu patru intrari izolate galvanic exista si versiunea pentru un singur panou.

Ar merge si offgrid doar in varianta ac coupling, adica o baterie viruala de AC, modulatorul e bidirectional, daca legi o baterie HV la el poate functiona ca retea virtuala, poate absorbi si debita energie, configuratia asta permite load sharingul intre invertere si modulatorul bateriei atunci cand e soare si usureaza munca modulatorului bateriei permite consumatori de putere mai mare.