Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sensibilitate tuner Onkyo T-405R


Recommended Posts

Buna ziua!

 

Am achizitionat tunerul japonez sus-mentionat. L-am luat pentru ca este mic ca si dimensiuni si are un design si un afisaj placut, cu RDS, arata ok, nu zgariat, etc. In Ploiesti receptioneaza cu un fir lung toate posturile locale stereo si clar. Eu l-am luat pentru casa de la tara, unde mai am un tuner Grundig T-35, de care sunt foarte multumit, si care are sensibilitatea de 1 μV. Acest tuner Grundig are antena omnidirectionala cu amplificator de 18dB, cu care reusesc sa receptionez excelent multe statii FM, inclusiv unele mai greu receptionabile. De exemplu, receptionez Rock FM pe 100,6 MHz, unde am 4-5 linii din 7 ca si tarie a semnalului, si receptionez stereofonic. La Smart radio, de exemplu, pe 107,3 MHz nu receptionez stereofonic, dar monofonic destul de clar. Distanta este de 73 km Nord de bucuresti in linie dreapta (Comuna Cocorastii Mislii). Conform fmscan.org, postul Smart radio nu ar fi receptionabil in zona mea si totusi il receptionez destul de bine. Rock FM in schimb, are semnal mai bun, il receptionez si in autoturism, ce-i drept mult mai slab, desi pe fmscan arata raza de emisie cel mult la Ploiesti, nu la Cocorastii Mislii. De asemenea, Rock FM il receptionez satisfacator si la o combina Sony, cu un fir scos pe geam si intins vertical pe casa, langa stender, la o inaltime de cca 5m.

Problema mea este urmatoarea: am racordat tunerul Onkyo la antena amplificata de 75 ohmi si am avut neplacuta surpriza sa constat ca nu receptioneaza posturile mai indepartate. Rock FM abia receptioneaza MONOFONIC, in conditiile in care cu celalalt tuner receptionez si stereofonic si cu semnal bun. Pe Smart radio nici nu il detecteaza. Posturile cu semnal mai puternic le receptioneaza clar, stereo si cu RDS. Ce sa inteleg de aici? Stiam ca Onkyo este o firma serioasa, tunerele facute acolo avand un bun renume. Parca nu imi vine sa cred ca receptioneaza asa slab, comparativ cu Grundigul. Atasez si niste poze si caracteristicile tehnice, poate e doar din cauza unor piese depreciate. In fond, l-am conectat la o antena amplificata, ma asteptam la o receptie pe masura.

Multumesc anticipat!

Onkyo-405.jpg

Onkyo-features.JPG

Rock.JPG

Smart.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Trebuie să încercați o antenă exterioară pentru Fm. Eu am făcut una dintr-o filmare de pe yt. unde un american arăta detaliile. Este doar din cablu tv. Caut și dacă mai găsesc schița o postez. E mulțumitor de bună. Cca 60 km de București spre sud. La un tuner Sony arată cca 57dB, și cu un amplificator auto ajunge la 72dB. Rock Fm are polarizare verticală și chiar e importantă poziționarea antenei.

 

Poate vă ajută. Mie mi s-a părut simplu de executat.

Link to comment
Share on other sites

Antena pe care o am este exterioara, omnidirectionala,  avand atat un dipol orizontal, cat si baston vertical, impreuna cu amplificator de 18db, situata la inaltimea de 6m. Nu am vrut sa dau numele producatorului, sa nu se considere reclama. Acea antena imi asigura o receptie foarte buna, ca sa nu zic exceptionala cu tunerul Grundig. Am receptionat chiar radio Tanănana din Targoviste, care are putere mica de emisie si nu este receptionabil cu nici un alt aparat. De ce nu se intampla acelasi lucru d.p.v. al receptiei si cu tunerul Onkyo, asta nu inteleg.

Link to comment
Share on other sites

Nu am gasit schema modelului 405R, am gasit doar varianta 405TX, nu stiu daca difera partea de tuner, cea de care ar depinde sensibilitatea aparatului.

In specificatiile tehnice ale Grundig-ului si Onkyo-ului, primul sta ceva mai bine la sensibilitate, dar nu cred asta ar justifica o asa mare diferenta de sensibilitate.

Ce am gasit eu, blocul tuner la Onkyo T405TX arata asa:

image.thumb.png.577a1d5c767f27b3ace55ae701fe4cba.png

Daca sensibilitatea este scazuta, vinovatul ar putea sa fie tranzistorul FET de la intrare. Cred ca acesta ar putea avea probleme mai degraba decat sa fie dezacordate  circuitele acordate de RF (de la intrare sau/si iesire FET).

Dar determinarea cu precizie a cauzei si rezolvarea problemei s-ar putea face cu ajutorul unei aparaturi adecvate acestor circuite (generator RF, osciloscop, etc).

Link to comment
Share on other sites

Va multumesc pentru raspuns!

Tocmai ce am citit pe un blog străin că un domn a achiziționat acest aparat și s-a plâns fix de aceleași probleme de sensibilitate. Este clar că specificațiile tehnice privind sensibilitatea sunt "umflate", altă explicație nu am, fapt surprinzător pentru o firmă serioasă ca Onkyo, totuși coincidența e prea mare și la mine și la tipul ăla cu privire la sensibilitatea aparatului ca să fie defect. Asta e, la 80 de lei cât am dat pe el nu imi pare rău, il voi folosi ca să recepționez posturile cu semnal mai puternic, sunt destule.

Toate cele bune!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines