Kosmin Posted April 2, 2023 Share Posted April 2, 2023 Salutare tuturor, Am primit pacientul din titlu (Tek 2236) cu sursa de alimentare mirosind a fum, tranzistorii de putere (q90970, q946, q947) plesniti, asemenea si diodele cr901-4. Pe scurt: preregulatorul/sursa coboratoare in comutatie s-a defectat din cauza scaderii capacitatii condensatorului C906/punerii acestuia in scurt. S-au inlocuit tranzistorii de catre proprietar dar fara nici un succes, s-au ars rapid si ei. Cablajul desi este putin bronzat inca e ok, metalizarile gaurilor la fel ok si ele. Dupa cum se observa atat a mai ramas din C906, vreo 4nF (masurat pe masa, scos din montaj) iar din IRF820 deja iesise "duhul alb". Am procedat la un recap in zona sursei atat pe primar cat si pe secundar, cam jumatate dintre electrolitici erau in zona de avarie, apoi inlocuit si q908 care la fel era sarma, verificat diodele din jurul lor etc. Din fericire U930 aka TL594 a scapat (l-am alimentat separat dintr-o sursa si inca mai traia fara sa faca febra). Ca inlocuitori am folosit un IRF840 si doua ST13007 pt. forta, iar pt. q908 un PN2907A. Schema: A urmat o mica perioada de probe, radiatorul comun al celor 3 tranzistori de putere dupa 5-6h de functionare nu sarea de 45-50*C cu mentiunea ca ventilatorul a fost si el curatat de praf, gresat si montat la loc sa tina de urat tranzistorilor. Cateva poze mai jos cu formele de unda aferente sursei de alimentare mai mult: In oscilograma 38 exista un mic jitter datorat modificarii factorului de umplere al comenzii mosfetului si a timpului de expunere al camerei. Rezultatul: Desi a fost forjat ani(zeci?) buni, tubul inca mai are vlaga si ar mai putea duce inca pe atat, nu e nici la jumatate reglajul de intensitate. P.S. oscilogramele 40 si 41 in manual sunt desenate pt. 110-120Vac, aici am avut 215-220Vac la intrare (prin traf. separator pt. carcotasi ) Link to comment
validae Posted April 2, 2023 Share Posted April 2, 2023 Vorba aia ,,nu se mai fac cum se făceau odată,,.... Link to comment
Recommended Posts