Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imprimare 3D pinion plastic (teflon, nylon) pentru mixer planetar.

validae
 Share

Recommended Posts

Dacă cineva poate imprima un pinion ca cel din imagine, pot trimite originalul pentru scoaterea cotelor.Detalii suplimentare pe MP

Pinionul face parte din mecanismul planetar al unui mixer de bucătărie profesional.Cel original are jumătate dintre dinți aproape rași, a rămas doar marginea exterioară.E vorba de dinții care în poză apar mudari cu negru, ce se vede e doar o foiță din contur, pe spate de fapt nu mai e nimic.. de fapt atașez mai jos și o poză cu mecanismul planetar, în care se vede și pinionul cu dinții tociți.

Număr dinți 20. Dinții sunt drepți.

D1TtPWi.jpg

xPu8if4.jpg

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Modulul pare a fi 1,5

Dupa mine, un pinion printat la un mixer planetar (asta ma gandesc ca este un aparat de bucatarie) nu cred ca este o alegere buna, fie si cu infill 100%.

Ar fi mai bun unul din plastic injectat sau chiar unul manufacturat prin metode conventionale dintr-un plastic potrivit ca duritate.

Solicitările mecanice asupra pinionului sunt destul de mari, dacă ţinem cont că mixerul e folosit la mixarea de aluaturi groase.

Dacă e nevoie, pot trimite piesa pentru preluarea cotelor.Ideal ar fi să poată fi cumpărată dar nu am găsit până acum piesa pe la magazinele online care se ocupă cu aşa ceva.Pentru un alt mixer american am comandat direct din SUA şi s-a rezolvat, dar ăsta e chinezărie ,,profesională,, şi nu găsesc nimic pentru el.Mai caut...

Printarea cu rasina e exclusa. Eu tot ce am printat cu rasina e casant. S-ar barbieri nervurile alea la mers in gol probabil.

Poate printat cu filament, dar nu as pune baza nici pe varianta asta. Mai degraba as incerca sa dau de cineva cu echipamente si as face piesa metalica (asta daca aparatul merita cheltuiala evident).

Se poate cumpara un pinion gata facut care poate fi prelucrat la strung pana la dimensiunile finale.

https://www.automatic.ro/cremaliere-si-roti-dintate/512-58595-roata-dintata-cu-butuc-modul-15.html#/1821-numar_dinți-20

In fisa tehnica se gasesc toate detaliile.

E posibil totusi ca acest pinion sa fie proiectat din plastic intentionat, ca veriga slaba, de protectie a lantului cinematic...

Categoric a fost facută din plastic pentru a proteja coroana planetarei și probabil pentru atenuarea zgomotului, nu în ultimul rând și ca verigă slabă. Dacă s-ar găsi de cumparat n-ar fi o problemă, pe un pinion de KitchenAid a dat cu tot cu manopera înlocuirii circa 200 Lei    

Daca folosesti sculele potrivite, nu e greu.

Si mai ales daca ai toate informatiile....

Uite o varianta desenata dupa datele din primul post, cu canalul de pana pus "din burta" si fara guler....

Pinion.thumb.jpg.75c736b04cb298cbf156fdb478d2ac91.jpg

Pinion.stl

Edited by draku

Daca pune cineva fisierul .stl corect, o pot printa eu. Deocamdata abia invat proiectarea in 3d, pana acum nu am facut decat proiecte normale, in 2d. Asa cum e dureaza vreo 25 de minute, cu setarile mele. 5grame, 1.62 m de filament.

Am vorbit cu fiu-meu și încearcă el să o replice.Singura rezervă la imprimare o am asupra rezistenței mecanice, dar voi face o încercare....oricum nu am reușit încă să găsesc pinionul original.Chinezii l-ar face ușor, dar dacă durează o lună să ajungă....mă lipsesc

Ar trebuii printat cu filament de tip "Nylon" sau cel putin ABS/ASA, filamentul standard "PLA" nu va rezista pentru ca este destul de moale find si cel mai simplu de printat si are punctul de "glass transition" la 50-60 de grade unde incepe sa se deformeze foarte repede daca este sub forta mecanica.  Atat filamentul Nylon cat si ABS/ASA sunt materiale pretentioase si nu merg cu orice imprimanta, Nylon-ul se printeaza la 280-300 de grade si multe imprimante de duzina nu trec de 240 grade, dar cred ca pe la chinez (jlcpcb) s-ar putea printa cu Nylon.

Am făcut o estimare la chinezi, luând ca referință fișierul generat de colegul @draku

A reieșit un cost de 20$ la printarea cu Nylon și sunt curios dacă cineva are posibilitatea și e dispus să imprime astfel și la prețul chinezului, plus transportul.Asigur fișierul sla.

Ai incercat sa gasesti pe cineva sa prelucreze piesa clasic, pe strung si freza, dintr-o bara de poliamida sau ceva asemanator?

Cred ca ar fi mult mai rezistenta...

Nu, în primul rând fiindcă acel pinion a fost injectat în matriță.Se văd urme clare de turnare, probabil încercarea de a freza un astfel de material nu e o idee prea bună.Sper să se găsească undeva acest pinion, din păcate proprietarul nu a păstrat actele de garanție, poate firma care asigura service-ul are astfel de pinioane, fiind și ,,piese de sacrificiu,, în lanțul cinematic.Mai căutăm....

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines