Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester acumulatoare 18650


Recommended Posts

Sunt nevoit sa masor rezistenta interna a acumulatoarelor Li-Ion format 18650. Am trei  incarcatoare care ar sti sa faca asemenea masuratoare dar nu prea am incredere, nu sunt din domeniu profesional. Si binenteles, fiecare arata altceva. M-am gandit sa improvizez un asemenea stand de masura, am un voltmetru Fluke 8600A cu certificatul metrologic expirat de 30 ani si un osciloscop Tektronix 2211.

Care ar fi procedura? Cu acumulatorul incarcat 100% masor tensiunea in gol apoi cuplez un consumator si masor din nou tensiunea.

Intrebarea mea: cam ce curent ar trebui "trag" din acumulator, presupunand ca acel acumulator este uzat, si ar avea aprox 1200mA? 100mA o fi bine? Puteti sa-mi dati un link, o lucrare de laborator, specificatiile unui aparat profesional, orice?

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pentru un acu. de 2,2 Ah se foloseste o sarc. de 4ohm respectiv 1A,,se conecteaza voltmetrul pe acu.,,se citeste tens. in mv,apoi se conecteaza sarcina si se citeste tens. se face diferenta in mv si ce rezulta este rez. interna in miliohm(cu aproximatie dar e buna comparativ)

Link to comment

Complexitatea proceselor chimice / termice din 18650 determina o variatie a rezistentei interne, nu numai evolutiv (in viata acumulatorului), dar si in functie de curentul debitat la un moment dat.

 

La diverse incarcatoarele smart,  rezistenta interna este masurata la curenti diferiti, rezultand valori care difera chiar cu 20%. In plus, punand acelasi acumulator pe rand in cele patru locasuri valorile rezistentei  interne afisate sunt usor diferite. 

 

Cu toate acestea, o crestere in timp de la 12...15 miliohmi (acumulator bun) la 50...100 miliohmi este concludenta pentru selectarea acumulatorilor.

 

Este un tip priceput care chiar utilizeaza um multimetru digital si un osciloscop (dar si alte scule) pentru a testa si masura acumulatori. Probabil ca ai dat de el pe net:

 

https://lygte-info.dk/info/Internal impedance UK.html

 

https://lygte-info.dk/info/How do I test a charger UK.html

 

https://lygte-info.dk/review/Review Charger LiitoKala Lii-500 UK.html

 

Scolareste, rezistenta interna a unui acumulator se determina experimental cu Legea lui Ohm, fiind panta dreptei de sarcina intr-un circuit alimentat de acumulator.

Numai ca, in acumulatorul in discutie, panta variaza, altfel zis dependenta tensiune - curent nu este liniara: acumulatorul prezinta o rezistenta interna mai mica la curent debitat mai mare etc.

Link to comment

@Ovidanie nu vreau sa te descurajez dar orice ai încerca o sa iți rezulte doar un alt aparat de măsura, pentru ca asta sunt si acele încărcătoare care măsoară RI, cu o indicație diferita. Adică in loc de 3 rezistente diferite o sa ai 4, 5 ....

 

După ce am alocat câteva ore pentru teste am ajuns la concluzia ca cel rapid si simplu, cel puțin pentru ce folosesc eu acumulatorii, este sa mă bazez pe ce spune SkyRC MC3000. Desigur la acumulatorii foarte uzați sau descărcați bate câmpii si asta dar aia in mod norma nici nu trebuie supuse testului de RI.

 

https://www.elforum.info/topic/138415-turnigy-reaktor-300w-20a/?do=findComment&comment=1806651

https://www.elforum.info/topic/138415-turnigy-reaktor-300w-20a/?do=findComment&comment=1806914

Link to comment

@dem3ntor a spus că are trei încărcătoare care pot măsura și rezistența internă. Daca mai cumpără încă unul va avea patru încărcătoare care măsoară diferit. :57

Ce vrea @Ovidanie de fapt este sa știe pe care din cele 3 incarcatoare se poate baza in privința RI.

In funcție de metoda aleasă de măsură și corectitudinea acesteia poate afla dacă se poate baza pe valorile de la un încărcător sau este mai nelămurit ca la începutul.

Link to comment
Acum 17 minute, Stefan a spus:

@dem3ntor a spus că are trei încărcătoare care pot măsura și rezistența internă. Daca mai cumpără încă unul va avea patru încărcătoare care măsoară diferit. :57

Ce vrea @Ovidanie de fapt este sa știe pe care din cele 3 incarcatoare se poate baza in privința RI.

In funcție de metoda aleasă de măsură și corectitudinea acesteia poate afla dacă se poate baza pe valorile de la un încărcător sau este mai nelămurit ca la începutul.

Scuze, am citit printre rânduri atunci :(

Link to comment

Am asa:

1.   Testerul asta de aici:  Tester Litiu Ion

2.   ZB2L3, cred ca versiunea 2

3.   Xtar VC4

4.   ISDT Smartcharger C4

5.   Opus BT-C3100

6.   Celebrul Batnalyzer

7.   ISDT Q6 Pro

In curand voi primi un incarcator de la Liitokala care stie sa masoare si rezistenta interna.

 

20230316-113248.jpg

 

 

 

20230316-141811.jpg

 

 

20230316-141648.jpg

 

 

20230316-141736.jpg

 

 

Nu toate incarcatoarele sunt ale mele.  Dintre toate cel mai interesant este ISDT Smartcharger C4, are marele avantaj ca prezinta grafic evolutia tensiunii, asa am identificat cativa acc cu probleme, chiar daca rezistenta interna si capacitatea erau ok, vedeti poza de mai jos:

 

 

20230316-143540.jpg

 

 

 

O sa improvizez un stand de masura a rezistentei interne pt. acumulatorii Li-Ion si o sa compar rezultatele.

Link to comment

Detin LiitoKala lii-600 si rezistenta interna calculata software are o toleranta foarte mare, nu ma pot baza decat ca fapt divers. Nu e un etalon , precizia lasa foarte mult de dorit. In rest e foarte ok la incarcat (rapid) acumulatori LI-ion si nu numai.

 

20230316-214401.jpg

Edited by iora
Link to comment
  • 3 weeks later...

Problema nu a fost atacata corect decat in ultima postare (cea de mai sus).

 

Metoda de masura pe baza legii lui Ohm cat si alte metode nu au cum sa dea rezultate corecte daca nu se anuleaza cumva rezistenta introdusa de firele si contactele din circuit.

Problema se agraveaza si mai mult cand doresti sa masori rezistenta interna a unui acumulator mai "mare" care are deci Ri mai mica... cum ar fi unul de masina.

Interesant este ca spre exemplu la masina mea prin desulfatare se poate chiar OBIECTIVA eficienta metodei, rezistenta interna mi-a coborat de la 4mO sub 3mO... deci conectata cu fire ideale ar putea sa dea in scurt 4kA (kiloAmperi)...TEORETIC.

 

Masuratoarea unei rezistente de ordinul 1mO se poate face insa cu precizie rezonabila numai cu conexiune Kelvin ("4-fire") si in cazul bateriilor nu poate fi vorba de masurare decat cu separatie galvanica, deci in curent alternativ.

 

Pentru asta trebuie folosit fie un aparat dedicat cum s-a spus mai sus, fie o punte RLC cu 1/2 condensator(i) de separatie daca este cazul.

 

In mod normal asteptarea este sa fie afisate peste 2 (doua) zecimale sub miliOhm, deci incepi sa pui oarece baza si pe prima cifra dupa virgula.

Evident ca pot fi mult mai multe cifre, se poate sa mergi pana la "nano" si chiar si fractiuni.

Desigur ca poate fi discutata precizia absoluta, dar in general daca folosesti aceleasi conditii atunci sunt relevante masuratori relative chiar si spre microOhmi.

 

DECI: pana nu ai pe incarcator conexiune Kelvin la contacte nu prea poti sa pui nici o baza pe rezultate, pentru ca numai contactul in sine poate sa varieze cu zeci de miliOhmi. Toata cazna nu are relevanta.

Trebuie scula capabila...

Exista scule pentru celulele 18650 care au conectori coaxiali (asemanatori cu "pogo-pins", dar cu doua circuite separate) la ambele capete ale bateriei, deci masuratoare corecta, cu conexiune Kelvin.

 

 

PS - cu una din solutiile corecte de mai sus ai un aparat compact, posibil alimentat cu baterii, care trebuie numai conectat la bateria de masurat si citesti direct valoarea.

In nici un caz nu se compara cu o suita de masuratori si apoi calcule... cum ar trebui in metoda enuntata initial.

Link to comment

Voi improviza un stand de masură și voi compara masuratorile mele cu indicatiile incarcatoarelor cu care m-am jucat. Testez vreo 10 acumulatori, nu mai mult. Osciloscopul Tek.2211 poate masura delta U și afișeaza valoarea numerica, intre timp am realizat ca am sarcina artificiala capabila de teste dinamice, Kikusui PLZ300W. Partea de masură și partea descarcare vor fi circuite sepsrate.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines