Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicatie android pentru IR

Recommended Posts

Va salut!

Mi-am pus de curand incalzire in pardosela si as vrea sa vad daca apa cald circula uniform peste tot cu un telefon ce are aceasta aplicatie, de vazut in IR.

Mentionez ca am incercat o droaie de app de pe google play, dar niciuna nu a functionat, iti baga doar niste filtre de culoare. Ar exista asa ceva care sa faca intr-adevar camera telefonului sa vad in IR? Stiu ca ledul IR de la o telecomanda TV de ex, se vede daca ma uit la el prin camera telefonului, dar mai stiu si ca lentila camerei telefonului are un filtru IR care trebuie indepartat pentru a putea vedea in IR. Ma poate ajuta cineva? Ca FLIR alea costa o caciula de bani...

Multumesc frumos pentru orice sugestie!

P.S. Acel filtru IR de la camera telefonului am vazut ca se poate scoate destul de usor la un telefon mai vechi, exista videoclipuri pe youtube. Ar putea fi si asta o varianta, ca am cateva junghiuri prin sertar functionale, insa as prefera cu o app pe tel android...

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Salut,

Nu se poate. IR de care zici la telecomenzi e una si imaginea termala este total altceva. Camere de termoviziune folosesc un senzor optic special ( nu in spectrul vizibil cum sunt camerele 'normale' din telefoane, aparate foto, etc.. ), de acolo si pretul rediciat. Exista camera de termoviziune pentru telefon gen "seek thermal" dar nici alea nu sunt ieftine. 

Edited by Bandi Szasz

Exact asta voiam sa zic și eu. Dacă orice junghi de telefon ar putea fi transformat în camera de termoviziune, ar da faliment cei care vând asa ceva la preturi piperate. Am cochetat și eu cu ideea acum ceva ani în urma, și am scos filtrul de la o camera foto cu obturatorul blocat pe deschis. Nu se mai putea repara, iar reparația era nejustificat de scumpă, asa ca a devenit material didactic. Nici vorba de termoviziune. 

Eu detin un Uti260B pentru imagini de termoviziune. Sunt si modele ce se conecteaza la telefon pe mufa usb-c sau pe iphone, dar costa bani , nici pomeneala doar de o simpla aplicatie sa faca asa ceva.

Camera ce vede in IR e total diferita de cea obisnuita in spectrul vizibil si are o rezolutie mult mai slaba.

Modelul meu de abia stie 256x192 pixeli, sunt si altele mult mai slabe de atat.  Exista termometrul ala de 50 lei sau cat e cu un singur pixel.

Sunt persoane pe olx ce fac audituri la cladiri , suna pe cineva de acolo.

Edited by modoran

Acum 12 minute, modoran a spus:

Exista termometrul ala de 50 lei sau cat e cu un singur pixel.

E cca 90 lei. Am modelul de la lidl. Nu stiu daca e cu 1 pixel sau 1,5. E bunisor, dar depinde ce ii ceri. Pt masurat de la distanță temperatura unui corp, e bun, mai ales daca e greu accesibil. Iti dai seama de ordinul de marime, dar nu e de precizie. Cred ca poate face diferenta de traseu la o pardoseala. 

Acum 5 ore, Untold a spus:

ca am cateva junghiuri prin sertar functionale, insa as prefera cu o app pe tel android...

Salut,

stiu un singur smartphone care vine cu camera pentru spectroscopie IR...CAT S62 PRO

este echipat cu senzor FLIR Lepton 3.5 professional, si nu-i ieftin...o camera obisnuita de

smartphone nu poate inlocui senzorul FLIR...aplicatia de  pe acest telefon este si ea de la FLIR

Acum 5 ore, Untold a spus:

Stiu ca ledul IR de la o telecomanda TV de ex, se vede daca ma uit la el prin camera telefonului

LED-ul unei telecomenzi emite IR in alta zona a spectrului IR, diferita de emisia IR a unui corp cald

...acelasi spectru dar zone diferite