Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Grundig Sonoclock 350 - nu se aude nici radio nici alarma


Recommended Posts

Buna ziua, incerc sa repar un radio cu ceas Grundig Sonoclock 350 (modelul din anii 90, nu cel din 1977). Cand l-am primit prima data functiona totul la el, dar era foarte murdar. L-am desfacut ca sa il curat, iar cand l-am asamblat la loc nu mai merge deloc radioul. Apas pe "Radio On" si nu se intampla nimic, nu se aprinde nici beculetul de la scala, nici nu se aude vreun sunet din boxe. Si nici alarma nu mai scoate niciun sunet. In rest totul merge, ceasul se poate seta si masoara timpul. La fel si alarma si functia de sleep.

L-am desfacut din nou si am verificat toate cablurile, lipiturile si contactele de la butoane, dar sunt in regula. Opinia mea e ca e ceva defect la alimentarea placii pentru radio, de unde se controleaza si boxele. Din pacate nu am reusit nicicum sa gasec o schema de circuit. Aici sunt cele doua placi de circuite din interior:

wyvCfAj.jpg

 

Placa din dreapta e partea de radio si e conectata de cealalta doar prin cablul gri cu patru fire. In mijloc, pe cealalta placa, e partea de alimentare pentru boxe. Asa arata circuitul de sus si de dedesubt:

nlnARbp.jpg

 

Vp6pefj.jpg

 

Firele rosii sunt conectate la transformator. Am verificat cu un multimetru si una dintre diodele din punte imi arata 0,5 V la forward bias si 1,5 V la reverse bias. De asemenea 2 M ohmi la forward si 1,3 M ohmi la reverse (dioda D20, neagra, singura pozitionata vertical). Cred ca e defecta si asta e problema cu alimentarea.

Oare am dreptate? Sau ar putea fi condensatorul mare de 1000 uF care s-a uscat? Sau altceva?

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines