Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tv Samsung- lipsa sunet


Recommended Posts

Model: ue40j5000 

Sursa: bn44-00852a  l48msf-fdy 

Main: bn41-02098 

Ic sunet: ntp7414 

Defectul se manifesta prin lipsa sunetului pe difuzoare, manifestarea apărând în urma conectării căștilor in soclul aferent; pe căști, sunet impecabil, reglabil din telecomanda. Ic-ul de sunet nu se încălzește... 

Am dat factory reset din meniu service, nicio schimbare; în meniul de sunet, nu se poate activa difuzorul! Ce-i de făcut?

 

Link to comment
  • Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu se înțelege nimic... Sa vad daca mă pot incadra cu un modul 2x15w, cu tpa3110d2( am căutat și eu datashetul lui ntp7414 sa vad pe ce pini se alimenteaza-e pus sub slotul CI, mai greu cu accesul. Având volumul reglabil din telecomanda pe căști, activează/dezactivează MUTE, iau semnal de pe mufa și trebuie să mearga. Nu vad alta varianta...

https://i.postimg.cc/TP9Jgrmz/IMG-20230307-191350-578.jpg

Edited by Budreala Radu
Link to comment

Amplificatorul audio nu este unul singur, atât pentru căști cat si pentru difuzoare? Nu ma pricep la plăcile astea de televizoare  noi, dar eu cred este unul singur, acel 7414, comutarea facandu-se ori mecanic, ori electric, atunci când mufa de casca sesizează printr-un contact casca. Deoarece sistemul afiseaza ca exista doar casca, inseamna ca acesta sesizează prezența ei chiar si în lipsa. Dacă nu ați fi inlocuit mufa defectă ( spun " defecta" fiindca sigur a avut ceva si de acolo a pornit defectul, probabil din prea multa conectare/ deconectare a castilor), as fi spus că mufa este vinovată pentru aceasta manifestare, dar cum spuneti ca ati inlocuit mufa cu una identică si buna, inseamna ca mai e ceva cu probleme pe placă.  

Cred ca se pot identifica ieșirile din amplificator, se poate urmări pe placă circuitul semnalului până la difuzoare si mufa de casca. 

Dacă se foloseste același amplificator pentru difuzoare si căști, respectiv dacă se foloseste un comutator electronic care nu-și face treaba fiindca este comandat doar pentru căști ( din nu stiu ce cauza, fiind comandat de sistem aiurea de "senzorul" din mufa ), respectiv nu aveți date despre acel integrat comutator, se poate lega direct ieșirea spre difuzoare, chiar dacă se afiseaza ca este casca. 

Nu inteleg de ce ar fi mai bun un amplificator suplimentar care să fie legat la ieșirea de căști, acesta având nevoie de alimentare suplimentară.

Edited by sla
Link to comment
Acum 38 minute, Florinel TV a spus:

Numai el stie ce a facut acolo , si un defect provocat de om este cel mai greu de rezolvat :reytre

Singurele lucruri care le-am făcut

-factory reset din SM 

-schimbare mufa casca( cu toate că eram sigur că nu are nicio problema, am măsurat contactele, atât cu mufa goala, cât și cu casca introdusa)

Defectul a fost provocat de nepoata clientului care a vrut să asculte muzica la căști!

Link to comment

Retrag o parte din ce am spus in comentariul anterior. Am gasit o schema de Samsung, nu este a acestui televizor, dar probabil principiul este similar.

Amplificatorul de casti nu este cel de putere, ci chiar procesorul de sunet. Amplificatorul audio este doar pentru difuzoare.

"Senzorul" de prezenta a castilor este un microcontact care pune la masa un pin al procesorului ( semnal IDENT_HP):

image.thumb.png.9ea8e0ac482d8a3e74e17e3317830807.png

Fara casca la pinul cald al microcontactului din casca ar trebui sa fie +3.3V. Prin introducerea jack-ului de casca semnalul IDENT_HP se face 0V si sistemul opreste sunetul pe difuzoare si scoate semnal pentru casti.

Ar trebui verificat daca exista sau nu acest semnal, respectiv 3.3V, daca nu e pus la masa.

Tensiunea vine de la o sursa de 3.3V, printr-o rezistenta de 47K legata la intrarea in procesor (IDENT_HP), tot la aceasta intrare este legat semnalul din schema de mai sus.

Probabil ca pe meseriasi i-am plictisit cu explicatiile mele, ei stiu toate astea.

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines