Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetru Sanwa U-50D componenta protectie instrument arsa

mircearadulescu

Recommended Posts

Am un aparat de masura vintage Sanwa U-50D care are protectia instrumentului arsa.Se prezinta sub forma unei pastile negre pe care e inscriptionat

codul  VR-60.Cu ce se poate inlocui sau daca are cineva demontat si numai are nevoie

• Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• mircearadulescu

5

• validae

3

• doru3160

2

• Ion_Bumbu

2

Top Posters In This Topic

Aparatul e functional dar protectia e strapunsa indicatie zero pe ohmetru masurata dupa ce am dezlipit o

Ca să străpungă astfel, cred c-a fost un vârf imens de tensiune.Restul componentelor sunt verificate ? Să nu ai vreo rezistenţă întreruptă...

Încearcă cu două diode 1N4007 înseriate şi alte două diode înseriate legate ,,antiparalel,,.

Verifică atent pe gama de tensiune cea mai mare, dacă nu apar erori spre capătul maxim al scalei.

Asta s-ar întâmpla dacă diodele se deschid prea devreme...

Erau pe vremuri protectii de genul asta cu seleniu sau cuproxid...istorii demult trecute.

In functie de instrument se pot incerca diode Si, sau chiar Ge, serii EFD.

La mavo sunt cu germaniu si isi fac treaba bine. Nu am intalnit genul ala de protectie, paralel cu instrumentul,dar imi inchipui ca a fost acolo un fulger scapat pe sarme de l-a strapuns asa. Daca ne spunea ceva schema despre caracteristicile instrumentului, poate era mai usor sa ne dam cu parerea cam ce tensiune ar putea fi acolo. R22 a avut o gramada de treaba acolo.

Refacerea este prin inlocuire ca protectorul acela...putin probabil de gasit.

Cum faceti este simplu.

Masurati tensiunea care cade pe instrumentul de masura la maxim si in functie de asta puneti diode cu Si sau Ge, eu alta metoda n-as vedea rapid.

Ideea este daca folositi Ge le atingeti de aparat cind e la deflectia maxima si vedeti sa nu-l influenteze.

Aparatul ala cred ca e din perioada safirsitului anilor 60...

Acum 12 minute, Ion_Bumbu a spus:

Masurati tensiunea care cade pe instrumentul de masura la maxim si in functie de asta puneti diode cu Si sau Ge, eu alta metoda n-as vedea rapid.

100mV după schemă (cu R22 cu tot).

Edited by UDAR

Exact, instrumentul are 50uA şi 0,1 V cap de scală. Pe diverse site-uri l-am văzut demontat şi cu protecţia asigurată prin diode.

Am facut mai multe teste cu diode germaniu si siliciu.La cele cu germaniu decalibrarea e mai pronuntata decat la cele cu siilciu.Momentan am montat doua diode 1N4148 antiparalel care modifica cel mai putin calibrarea instrumentului.Aparatul nu are decat un singur reglaj cel de zero in rest toate rezistentele sunt calibrate pentru protectia cu VR-60.

Multumesc tuturor membrilor care au binevoit sa raspunda pentru sfaturile date.

1N4148 ar trebui să conducă mai puțin de 0,1µA la 100mV deci nu ar trebui să se simtă. Asta dacă e de calitatea normală prezentată în data sheet-uri.