Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recommended Posts

rog pe cineva daca poate sami spuna de un tranzistor neizolat si anume P75NF75

este dintrun amplifier auto SPL AUDIO 450,lam primit cu led rosu ,protectie cred,lam verificat pe P75NF75 si este in scurt,lam scos afara de pe placa si am led verde

vreu un inlocuitor,va rog mult.

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Auzi, ce varsta ai? Dar sincer...

Asa, sa stiu cum te abordez.

Deci am tastat pe gugle "P75NF75" si primul rezultat a fost chiar pdf-ul lui, si direct de la producator:
https://www.st.com/resource/en/datasheet/stb75nf75.pdf

Cat de greu poate fi frate sa cauti un mosfet canal N de 75V si 80A???

Pe bune, cat de greu e? 

Nici nu ma mai obosesc sa pun link de la TME, ca oricum multi depanatori nici nu se aprovizioneaza de acolo.

Acum 4 minute, Marian a spus:

Auzi, ce varsta ai? Dar sincer...

Asa, sa stiu cum te abordez.

Deci am tastat pe gugle "P75NF75" si primul rezultat a fost chiar pdf-ul lui, si direct de la producator:
https://www.st.com/resource/en/datasheet/stb75nf75.pdf

Cat de greu poate fi frate sa cauti un mosfet canal N de 75V si 80A???

Pe bune, cat de greu e? 

Nici nu ma mai obosesc sa pun link de la TME, ca oricum multi depanatori nici nu se aprovizioneaza de acolo.

la bubu nu cred ,, ca conteazå  vårsta ,asa e el mai incet,nu cred ca stie ce detalii,parametrii,trebuie identificati pentru a stabili un posibil echivalent,

Edited by iuliantv

Salut @bubusmecherul

te intereseaza trei parametri importanti pentru echivalenta:

• VDSS - tensiune Drena-Sursa
  • RDS(on) - rezistenta Drena-Sursa in conductie
  • ID - curentul de Drena

la T.M.E. gasesti doi tranzistori care are caracteristicile tranzistorului P75NF75:

• FDH047AN08A0 - cu capsula izolata (TO247-3)
  • FDP047AN08A0 - cu capsula neizolata (TO220-3)

Acum 2 ore, Danco a spus:

te intereseaza trei parametri importanti pentru echivalenta:

prietene , nu  mai  da  sfaturi  aiurea  in  tramvai  , pentru  ca  numai  prostii  ai  scris  in  postarea  ta ...

pentru  stiinta ta , daca  vrei  sa  alegi  un  tranzistor  ca  si  echivalent  corect  pentru  alt  tranzistor   , atunci  afla  ca  trebuie  sa  compari  nu  3 , ci  minim  minimorum   12  parametri  intre ei ...

daca  vrei  neaparat  ,  iti  pot  si  scrie   care  sint  cele  12  criterii  minime  absolut  obligatorii  ...

daca  vrei  sa  tii  cont  doar  de  virful  aisbergului  , n-ai  decit  sa  te  ghidezi  tu  personal  doar  dupa  cele  3  expuse  de  tine , insa  nu  mai  sfatui  si  pe  altii  ...

Edited by misuraelectronic

Acum 7 minute, misuraelectronic a spus:

prietene , nu  mai  da  sfaturi  aiurea  in  tramvai  , pentru  ca  numai  prostii  ai  scris  in  postarea  ta ...

pentru  stiinta ta , daca  vrei  sa  alegi  un  mosfet  ca  si  echivalent  corect  pentru  alt  mosfet  , atunci  afla  ca  trebuie  sa  compari  nu  3 , ci  minim  minimorum   12  parametri  intre ei ...

...in practica avem:

Citat

...the major parameters to consider are gate voltage; both VGS threshold and the VGS limit, drain to source on-state resistance, current stress, voltage stress, power stress and thermal stress.

,,,restul este fine-tunning...deci "prietene"...era vorba despre o inlocuire de componente defecte nu de un proiect nou...daca vorbesti de proiectare este valabil ce zici tu

cu respect

Acum 14 minute, Danco a spus:

..the major parameters to consider are gate voltage; both VGS threshold and the VGS limit, drain to source on-state resistance, current stress, voltage stress, power stress and thermal stress.

nu  stiu  de  unde  ai  pescuit  citatul  acesta , insa  daca  vei  numara  parametrii  din  citat  o  sa  vezi  ca  sint  7  , nicidecum  3  cum  ai  sustinut  in  prima  ta  postare  ...

la  proiectare , numarul  de  parametri  este  si  mai  mare  decit  minimul  de  12 ...

in  cazul  schimbarii  de  componente  , mai  intervin  si  alti  parametri  in  afara  de  cei  7 ...

Acum 9 minute, manolo a spus:

De ce nu pui un STP75NF75 fiindca se gaseste .

pentru  ca  el  a  ajuns  atit  de  departe  incit  gindeste  cu  mintea  altora ,  este  simplu ...:wretre

tovarasul bubu ...haide  sa  facem  un  exercitiu  simplu  de  gindire  logica ...

1--  stp55nf06  stie  asa ...  60v / 50a la rece / 110w la  rece / 18mohmi  /  15ns ...

2--  stp75nf75  stie  asa ...  75v / 80a la rece / 300w la rece / 11mohmi / 30ns ...

ti-am  expus  doar  5  parametri  , ca sa nu te bag in ceatza ... haide  sa  vedem ,  la  inaltimea  celor  3000 de  postari  de  pe  acest  forum , poti  sa  tragi  o  concluzie  singur , cu  mintea  ta  si  cu  capul  tau  care  este  mai  bun  dintre  cele  2  pentru  aplicatia  ta  ?  vezi , ai  mare  grija , ca  daca  ai  mai  multe  astfel  de  tranzistoare  stp75nf75  in  aparatul  tau ,  nu  ai  voie  sub  nici  un  motiv  sa  le  pui  baltzate  ...sau , macar  trebuie  sa  aiba  acelasi  rds maxim  si  acelasi  fall time  typic  ...

Daca vrei sa faci lucrurile ca la carte atunci intr-adevar sunt mai multi parametri de care trebuie tinut cont. 

Capacitatile mosfetului inlocuitor sa nu fie mai mari, atat CISS ( pentru a avea o comanda cel putin la fel de eficienta fara a creste stresul pe drivere ) cat si COSS ( sa fii sigur ca snuberizarea daca exista nu trebuie sa lucreze mai greu ).

Rds-on cel putin la fel de mic ( bineinteles ca mai mic e cu atat mai bine ) pentru a fi sigur ca pierderile in conductie directa raman similare si nu creste regimul termic. 

Cu VGS e simplu, daca e minim +/-20 e bun ( si cam toti mosfetii care nu sunt logic level se incadreaza ).

Vgs-Th e 100% irelevant devreme ce nu vorbim de comenzi logic level. 

Si desigur, tensiunea si curentul de drena trebui sa fie cel putin la fel de mari ca la cel original ( daca sunt mai mari e ok, in schimb nu prea pot fi mai mici fara o analiza atenta a schemei si a conditiilor de lucru ).

Puterea tot irelevanta, orice mosfet cu suficienta tensiune si suficient curent, se incadreaza de la sine la capitolul putere ( ce-i drept s-ar putea invoca aici eventuale limite SOA dar pentru a fi relevante trebuie un nivel de analiza asupra schemei care pur si simplu nu merita ).

PS: Imi pare rau daca vreun depanator se simte vizat de ce-o sa spun, insa cati dintre voi dati 2 bani pe lista de mai sus?

Haide, fiti sinceri cu voi insiva... Depanarea ca meserie este o chestie cvasi-electronica si cvasi-robotica, ceva facut din inertie si experienta si cat mai in graba, pentru ca fiecare minut costa. Nivelul de teorie stapanita de multe ori este foarte slab, dar se invata mecanic defecte si cauzele lor, si deci ce-i de facut. De asta nici nu se comanda componente noi si moderne de la distribuitori consacrati ci se insista pe componente perimate de la comercianti...

PS2: Si uite asa Bubu a primit muuuuuuuult mai multa atentie decat merita. 

Motivul pentru care am intrebat de varsta lui este important pentru atitudinea fata de el ( cel putin in ceea ce ma priveste ).
Adica, daca ar fi un om in varsta ( trecut de 60 de ani sa zicem ), atunci treaca, ar putea fi la un punct in care e prea tarziu sa mai corectezi ceva, si-am putea tolera, asta.

In schimb daca e cineva tanar atunci l-as trimite definitiv la plimbare si la scoala, pentru ca ar arata o lene sau incultura in starea aia a mai pura posibil, ar arata fie ca e complet incult si habar n-are el treaba de invatat atata vreme cat are fraieri care cauta pentru el echivalente. 

De asta am intrebat ce varsta are.

1 oră în urmă, bubusmecherul a spus:

FR1003A este echivalent cu FR1003C

nu...FR1003A este cu anod comun in timp ce FR1003C este cu catod comun

hyCovYU.jpg

...acum o sa ne luam amandoi capace...tu ca-i intrebat si eu ca te-am ajutat...:rade: