bubusmecherul Posted March 1 Share Posted March 1 rog pe cineva daca poate sami spuna de un tranzistor neizolat si anume P75NF75 este dintrun amplifier auto SPL AUDIO 450,lam primit cu led rosu ,protectie cred,lam verificat pe P75NF75 si este in scurt,lam scos afara de pe placa si am led verde vreu un inlocuitor,va rog mult. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubusmecherul Posted March 1 Author Share Posted March 1 merge p55nf06 in locul lui p75nf75,sau este mai slabut.va rog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Posted March 1 Share Posted March 1 Auzi, ce varsta ai? Dar sincer... Asa, sa stiu cum te abordez. Deci am tastat pe gugle "P75NF75" si primul rezultat a fost chiar pdf-ul lui, si direct de la producator: https://www.st.com/resource/en/datasheet/stb75nf75.pdf Cat de greu poate fi frate sa cauti un mosfet canal N de 75V si 80A??? Pe bune, cat de greu e? Nici nu ma mai obosesc sa pun link de la TME, ca oricum multi depanatori nici nu se aprovizioneaza de acolo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iuliantv Posted March 1 Share Posted March 1 (edited) Acum 4 minute, Marian a spus: Auzi, ce varsta ai? Dar sincer... Asa, sa stiu cum te abordez. Deci am tastat pe gugle "P75NF75" si primul rezultat a fost chiar pdf-ul lui, si direct de la producator: https://www.st.com/resource/en/datasheet/stb75nf75.pdf Cat de greu poate fi frate sa cauti un mosfet canal N de 75V si 80A??? Pe bune, cat de greu e? Nici nu ma mai obosesc sa pun link de la TME, ca oricum multi depanatori nici nu se aprovizioneaza de acolo. la bubu nu cred ,, ca conteazå vårsta ,asa e el mai incet,nu cred ca stie ce detalii,parametrii,trebuie identificati pentru a stabili un posibil echivalent, Edited March 1 by iuliantv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danco Posted March 1 Share Posted March 1 Salut @bubusmecherul te intereseaza trei parametri importanti pentru echivalenta: VDSS - tensiune Drena-Sursa RDS(on) - rezistenta Drena-Sursa in conductie ID - curentul de Drena la T.M.E. gasesti doi tranzistori care are caracteristicile tranzistorului P75NF75: FDH047AN08A0 - cu capsula izolata (TO247-3) FDP047AN08A0 - cu capsula neizolata (TO220-3) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misuraelectronic Posted March 1 Share Posted March 1 (edited) Acum 2 ore, Danco a spus: te intereseaza trei parametri importanti pentru echivalenta: prietene , nu mai da sfaturi aiurea in tramvai , pentru ca numai prostii ai scris in postarea ta ... pentru stiinta ta , daca vrei sa alegi un tranzistor ca si echivalent corect pentru alt tranzistor , atunci afla ca trebuie sa compari nu 3 , ci minim minimorum 12 parametri intre ei ... daca vrei neaparat , iti pot si scrie care sint cele 12 criterii minime absolut obligatorii ... daca vrei sa tii cont doar de virful aisbergului , n-ai decit sa te ghidezi tu personal doar dupa cele 3 expuse de tine , insa nu mai sfatui si pe altii ... Edited March 1 by misuraelectronic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danco Posted March 1 Share Posted March 1 Acum 7 minute, misuraelectronic a spus: prietene , nu mai da sfaturi aiurea in tramvai , pentru ca numai prostii ai scris in postarea ta ... pentru stiinta ta , daca vrei sa alegi un mosfet ca si echivalent corect pentru alt mosfet , atunci afla ca trebuie sa compari nu 3 , ci minim minimorum 12 parametri intre ei ... ...in practica avem: Citat ...the major parameters to consider are gate voltage; both VGS threshold and the VGS limit, drain to source on-state resistance, current stress, voltage stress, power stress and thermal stress. ,,,restul este fine-tunning...deci "prietene"...era vorba despre o inlocuire de componente defecte nu de un proiect nou...daca vorbesti de proiectare este valabil ce zici tu cu respect Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misuraelectronic Posted March 1 Share Posted March 1 Acum 14 minute, Danco a spus: ..the major parameters to consider are gate voltage; both VGS threshold and the VGS limit, drain to source on-state resistance, current stress, voltage stress, power stress and thermal stress. nu stiu de unde ai pescuit citatul acesta , insa daca vei numara parametrii din citat o sa vezi ca sint 7 , nicidecum 3 cum ai sustinut in prima ta postare ... la proiectare , numarul de parametri este si mai mare decit minimul de 12 ... in cazul schimbarii de componente , mai intervin si alti parametri in afara de cei 7 ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manolo Posted March 1 Share Posted March 1 De ce nu pui un STP75NF75 fiindca se gaseste . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misuraelectronic Posted March 1 Share Posted March 1 Acum 9 minute, manolo a spus: De ce nu pui un STP75NF75 fiindca se gaseste . pentru ca el a ajuns atit de departe incit gindeste cu mintea altora , este simplu ... tovarasul bubu ...haide sa facem un exercitiu simplu de gindire logica ... 1-- stp55nf06 stie asa ... 60v / 50a la rece / 110w la rece / 18mohmi / 15ns ... 2-- stp75nf75 stie asa ... 75v / 80a la rece / 300w la rece / 11mohmi / 30ns ... ti-am expus doar 5 parametri , ca sa nu te bag in ceatza ... haide sa vedem , la inaltimea celor 3000 de postari de pe acest forum , poti sa tragi o concluzie singur , cu mintea ta si cu capul tau care este mai bun dintre cele 2 pentru aplicatia ta ? vezi , ai mare grija , ca daca ai mai multe astfel de tranzistoare stp75nf75 in aparatul tau , nu ai voie sub nici un motiv sa le pui baltzate ...sau , macar trebuie sa aiba acelasi rds maxim si acelasi fall time typic ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modoran Posted March 1 Share Posted March 1 Pentru bubu oricum parametrii nu conteaza, trebuie doar sa mearga aparatul cat ii face clientul proba si se incaseaza banii, atata tot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian Posted March 1 Share Posted March 1 Daca vrei sa faci lucrurile ca la carte atunci intr-adevar sunt mai multi parametri de care trebuie tinut cont. Capacitatile mosfetului inlocuitor sa nu fie mai mari, atat CISS ( pentru a avea o comanda cel putin la fel de eficienta fara a creste stresul pe drivere ) cat si COSS ( sa fii sigur ca snuberizarea daca exista nu trebuie sa lucreze mai greu ). Rds-on cel putin la fel de mic ( bineinteles ca mai mic e cu atat mai bine ) pentru a fi sigur ca pierderile in conductie directa raman similare si nu creste regimul termic. Cu VGS e simplu, daca e minim +/-20 e bun ( si cam toti mosfetii care nu sunt logic level se incadreaza ). Vgs-Th e 100% irelevant devreme ce nu vorbim de comenzi logic level. Si desigur, tensiunea si curentul de drena trebui sa fie cel putin la fel de mari ca la cel original ( daca sunt mai mari e ok, in schimb nu prea pot fi mai mici fara o analiza atenta a schemei si a conditiilor de lucru ). Puterea tot irelevanta, orice mosfet cu suficienta tensiune si suficient curent, se incadreaza de la sine la capitolul putere ( ce-i drept s-ar putea invoca aici eventuale limite SOA dar pentru a fi relevante trebuie un nivel de analiza asupra schemei care pur si simplu nu merita ). PS: Imi pare rau daca vreun depanator se simte vizat de ce-o sa spun, insa cati dintre voi dati 2 bani pe lista de mai sus? Haide, fiti sinceri cu voi insiva... Depanarea ca meserie este o chestie cvasi-electronica si cvasi-robotica, ceva facut din inertie si experienta si cat mai in graba, pentru ca fiecare minut costa. Nivelul de teorie stapanita de multe ori este foarte slab, dar se invata mecanic defecte si cauzele lor, si deci ce-i de facut. De asta nici nu se comanda componente noi si moderne de la distribuitori consacrati ci se insista pe componente perimate de la comercianti... PS2: Si uite asa Bubu a primit muuuuuuuult mai multa atentie decat merita. Motivul pentru care am intrebat de varsta lui este important pentru atitudinea fata de el ( cel putin in ceea ce ma priveste ). Adica, daca ar fi un om in varsta ( trecut de 60 de ani sa zicem ), atunci treaca, ar putea fi la un punct in care e prea tarziu sa mai corectezi ceva, si-am putea tolera, asta. In schimb daca e cineva tanar atunci l-as trimite definitiv la plimbare si la scoala, pentru ca ar arata o lene sau incultura in starea aia a mai pura posibil, ar arata fie ca e complet incult si habar n-are el treaba de invatat atata vreme cat are fraieri care cauta pentru el echivalente. De asta am intrebat ce varsta are. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adydep Posted March 2 Share Posted March 2 Acum 12 ore, Marian a spus: De asta am intrebat ce varsta are. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubusmecherul Posted March 4 Author Share Posted March 4 64 ani am. pentru P75NF75 am facut comanda sper sa nu ma luati iarasi la cearta. FR1003A este echivalent cu FR1003C va rog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danco Posted March 4 Share Posted March 4 1 oră în urmă, bubusmecherul a spus: FR1003A este echivalent cu FR1003C nu...FR1003A este cu anod comun in timp ce FR1003C este cu catod comun ...acum o sa ne luam amandoi capace...tu ca-i intrebat si eu ca te-am ajutat... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts