Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune comandata in tensiune

Recommended Posts

Va salut stimati colegi. Am de realizat un proiect care consta in urmatoarea cerinta: de pe o placa de dezvoltare cu Arduino se genereaza o tensiune variabila intre 0-5V cu pas de 1,2mV si cu un curent de cativa mA (insuficient curent pentru a comanda consumatorul dorit de mine). As dori sa realizez o sursa comandata de Arduino in plaja 0-5V dar care sa suporte citeva sute de mA. Am incercat cu amplificatoare operationale dar nu merge, cu tranzistori repetor pe emitor nu merge (in plaja 0-0,6V nu se deschide tranzistorul). Aveti oare vreo sugestie cum as putea realiza aceasta sursa cu costuri minime (este un proiect de cercetare pentru o balanta magnetica in cadrul unei universitati). Va multumesc anticipat.

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

8 hours ago, bugytech said:

Va referiti la acesta schema? Am realizat-o alimentata la 5V. Intradevar nu urca tensiunea mai sus de 3,7V. Dar in plaja 0-0,6V va deschide tranzistorul de dupa el?

images.png

Cu un AO de tip rail to rail iesirea o sa urce mai mult ( la ceva zeci de mV de alimentare ), dar curentul disponibil e mic.

Cu un mosfet canal P sau un PNP si rearanjata schema din jurul AO se poate obtine si un regulator LDO, asa alimentarea poate fi mai mica. Dar varianta lui @UDAR e mai stabila.

Va salut din nou. Intr-adevar schema lui Udar alimentata la 9V functioneaza bine si cu un tranzistor BD135(montat pe radiator) se asigura un curent suficient pentru a comanda consumatorul dorit de mine. Acu mai am nevoie de un releu dublu la 9V pentru a putea schimba polaritatea tensiunii de pe iesirea tranzistorului de putere(am nevoie de tensiune atit pozitiva cat si negativa). Va multumesc inca o data.