Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune comandata in tensiune


bugytech
 Share

Recommended Posts

Va salut stimati colegi. Am de realizat un proiect care consta in urmatoarea cerinta: de pe o placa de dezvoltare cu Arduino se genereaza o tensiune variabila intre 0-5V cu pas de 1,2mV si cu un curent de cativa mA (insuficient curent pentru a comanda consumatorul dorit de mine). As dori sa realizez o sursa comandata de Arduino in plaja 0-5V dar care sa suporte citeva sute de mA. Am incercat cu amplificatoare operationale dar nu merge, cu tranzistori repetor pe emitor nu merge (in plaja 0-0,6V nu se deschide tranzistorul). Aveti oare vreo sugestie cum as putea realiza aceasta sursa cu costuri minime (este un proiect de cercetare pentru o balanta magnetica in cadrul unei universitati). Va multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Cu un operațional urmat de un tranzistor - fie bipolar fie MOSFET - dar în ambele cazuri, ca să obții 5V la ieșire, va trebui alimentat etajul de putere la o tensiune superioară 7-8-10V, depinde de soluția aleasă.

Link to comment
Share on other sites

Cea mai simplă variantă. Tensiunea de alimentare poate fi ceva mai mică dar cred că e nevoie de cel puțin 7.5V. Poate duce 100-200mA sau mai mult. E posibil ca tranzistorul să necesite radiator.

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, bugytech said:

Va referiti la acesta schema? Am realizat-o alimentata la 5V. Intradevar nu urca tensiunea mai sus de 3,7V. Dar in plaja 0-0,6V va deschide tranzistorul de dupa el?

images.png

Cu un AO de tip rail to rail iesirea o sa urce mai mult ( la ceva zeci de mV de alimentare ), dar curentul disponibil e mic.

 

Cu un mosfet canal P sau un PNP si rearanjata schema din jurul AO se poate obtine si un regulator LDO, asa alimentarea poate fi mai mica. Dar varianta lui @UDAR e mai stabila.

 

Link to comment
Share on other sites

Va salut din nou. Intr-adevar schema lui Udar alimentata la 9V functioneaza bine si cu un tranzistor BD135(montat pe radiator) se asigura un curent suficient pentru a comanda consumatorul dorit de mine. Acu mai am nevoie de un releu dublu la 9V pentru a putea schimba polaritatea tensiunii de pe iesirea tranzistorului de putere(am nevoie de tensiune atit pozitiva cat si negativa). Va multumesc inca o data.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines