Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator Didactica în trepte 0-24V, 5A, AC, CC


Recommended Posts

Am reparat sursa din poze. Reparat este mult spus, am înlocuit comutatorul  care era muci, lampa care lua 300mA, înlocuită cu LED și i-am pus electroliticul care lipsea și nu se vede-n poză. Am verificat totul înainte de a porni, diodele inclusiv. Nu știu ce valoare avea electroliticul, poate 1000-2000uF, i-am pus 6800uF/50V că-l aveam la îndemână.
Siguranța pe 230V este dată de 0.6A.  Aveam una de 0.5A dar s-a dus la pornire. Am pus una T 1A H (nu cunosc clasificarea fuzibilelor de sticlă) și a plecat și aia. Am scos traful zicându-mi că are spire-n scurt. Merge! L-am pus înapoi, aceeași problemă cu ultima siguranță de 1A ce-o aveam
Am pus o siguranță termică  de panou Weber(Schurrer) de 2A (T12-111 2A)  și acum merge, am măsurat tensiuni sănătoase-n secundar .  Nu se încălzește.  Am măsurat cu MAVO35 pe scala de 1 A urcă la max 200mA la pornire dar consumă doar 175mA în gol. Am calculat cu un calculator online inrush current primarul având 7R în CC și-am obținut 46A . https://www.electrical4u.net/transformer/transformer-inrush-current-calculator-with-formula/       Nu-mi vine să cred că-i chiar atît dar...
Întrebări; Se poate că am pus un condensator cam mare și coroborat cu pornirea trafului să-mi bată siguranța?   Evident că vreau să-i pun siguranța originală ceruta care probabil era mai lentă? 

interior Didactica 24V 5A.jpg

didactica 24V 5A.jpg

Edited by xubi
Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

 Dacă traful e ok pune-i un softstart.

Ciudat că totuşi dă afară siguranţa...Trebuie o siguranţă lentă neapărat.

 Am avut pe mãnă o sursă din asta,dar nu dădea afară siguranţa.În fond puterea e sub 150 w...

 Ai încercat pornire fără cond în secundar?

 Lasă-l mai mult timp în priză să vezi dacă se încălzeşte traful.

Edited by BRANCA
Link to comment

Mulțumesc pentru sfat, între timp am mai găsit o siguranță T 1A L(probabil ar fi lentă?) și am înseriat un  NTC de 4.7R lângă siguranță. Deocamdată pornește fără probleme inclusiv cu sarcină de 0.42A în primar.   I-am strecurat o sondă-ntre primar și secundar; s-a schimbat temperatura cu 1 grad într-o oră la mers în gol iar curentul de mers in gol de 175mA  nu a fost depășit. 
Voi căuta o siguranță lentă de 0.6A  deși firul de bobinaj al primarului fiind  de 0,6mm(0,28mm2)   merge și 1A
Păstrez alimentatorul de vreo 7 ani  doar pentru transformator, era distractiv să fie tocmai el dus.
Am testat și fără condensator ieri  dar probabil doar prin becul de 100W , nu am notat. 
Voi mai face și testul cu/fără condensator după ce-mi fac un traf de curent să încerc să surprind pe osciloscop startul. Va fi instructiv. Mă gîndesc că acel condensator putea fi inclusiv de 470uF și nu bătea siguranța. 
Comutatorul meu ceramic și scump se pare că nu-i bun. Este mbb(make before break) și pune zone mari de bobinaj în scurt pe timpul comutării. Va trebui să caut un bbm de vreo 10A.

 

Edited by xubi
Link to comment

După 2.5ore de mers în gol temperatura bobinajului primar urcase de la 21 la 32C iar a miezului la 34C. 
Wattmetrul modest de priză ORNO arată 9.7-10.2w
poza 06 are condensatorul de 6800uF montat,  poza 07 este fără condensator. Nu văd diferențe esențiale dar nici nu-s mare interpretor de oscilograme :) 
Am folosit un TC de prin sertare  cu o sarcină de 57R pe care am măsurat  5.5mV la un curent de mers în gol de 175mA respectiv 9.7mV la curent în sarcină de 420mA(primar) Am făcut determinările astea să văd în ce zonă voi fi cu semnalul dar habar nu am cât de liniar lucrează în domeniul ăsta. Cu regula de 3 simplă am determinat cam 3.73 A curentul de pornire presupunînd că CT-ul lucrează liniar. 

SDS00006.png

SDS00007.png

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines