Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Compresor combina frigorifica Whirpool cu 2 motoare


Norbi

Recommended Posts

Buna, sunt nou pe forum  va rog sa fiti intelegatori. 

Am o combina frigorifica la care s-a gaurit conducta din perete la frigider. Un specialist a montat o placa de racire legat la compresor si merge de 3 ani. S-a mai stricat tot pe parte de frigider termostatul (ruginit capilar), l-am schimbat eu si merge perfect.

Acum de 3 zile, s- a dezghetat congelatorul si s-a aprins un led rosu. Am golit sertarele , am umblat la termostat si am masurat continuitate la cele 3 pini ai termostatului. Deci da semnal de pornire. Ciudat ca dupa cateva ore a pornit si a inghetat totul. Becul rosu s-a stins. 

In timp ce mergea se auzea un fasait din interiorul unde sunt sertarele. Dar se auzeau si niste sunete de la compresor. 

S-a oprit, totul inghetat.

Am deschis usa , a inceput sa se dezghete, in 5 minute totul era dezghetat (congelator complet gol) , becul rosu iarasi ardea. Deci termostatul cupla.  Dupa o ora inca nu pornea.

Am intors aparatul si am inceput masurari.

Am gasit fazele, o faza mergea la un condenzator de 2,5 uf 250V. Mai e acolo si o cupla - cred cu 2 pini pe nul.( nu sunt sigur dar cred ca decupleaza la temperatura mare ) 

La aceea cupla se auzea clancanituri la cateva minute dar compresorul nu pornea.

La o juma de ora cum umblam acolo dintrodata pornea si s-a inghetat iara totul si s-a stins si becul. Dar compresorul scotea sunete ciudate.

Am deschis usa sa vad cat si cu a inghetat, era ok cred. Dar dupa 5- 8 min totul s-a dezghetat, bec aprins si dupa  juma de ora cat umblam pe la el a pornit din nou dar intre timp se auzeau clancanituri cam din 3- 4 minute.

Mentionez ca in timp ce nu mergea compresorol, se auzea ceva de tip transformator si compresorul era ff cald frigea. Frigea si teava ce urca la serpentine in spatele frigiderului.

Am demontat totul de pe compresor pana am ajuns la cele 3 borne.  Am legat gaza la legatura principala , nulul la comun . Am atins al 3 lea pin cu faza si dintrodata a pornit compresorul. Dupa un minut am luat jos firele, repus , reluat faza cu atingerea bornei 3 cu faza si Nu mai pornea, doar mica scanteie. 

Reluat faza de cateva ori, si Nu porneste compresorul. Dar e ff fierbinte compresorul.

Dupa zeci de minute iarasi porneste.

 Am montat totul la loc si a pornit iarasi.

Merge o ora , ingheata tot, apoi sta 2 ore, apoi iarasi porneste( dar greu se aude clancanituri la intervan de cateva minute)

INTREBARE:

COMPRESORUL trebuie sa porneasca de 10- 20 de ori una dupa alta daca pornesc direct din cele 3 borne, sau exista o perioada de stationare dopa o pornire.

Multumesc de ajutor.

Daca citeste un frigotehnist poate sa ma sune la 0770463899 Daca cunoaste solutia.

Multumesc

 

 

 

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

dupa oprire compresorul trebuie sa stea cel putin 5 minute pt egalizarea presiunilor.daca incerci imediat compresorul fiind in compresie nu va pleca si va declansa din termic.schimba intii condensatorul probabil devalorizat si infasurarea de pornire nu lucreaza.despre zgomotele motorului trebuie vazut de un meserias

Link to comment

Rezolvat problema cu schimbarea releului de pornire. Nu era stricat, si de aceea m-a dus in eroare. Dupa oprire se auzea din acel releu rotund un zgomot de contact imperfect,un bazait. Probabil a tinut infasurarea principala sub tensiune. Dar nu intotdeauna . Era ca congelatorul functiona 6- 8 ore normal , dupa care s-a dezghezat la + 1 - + 5 grade C..

Am schimbat acel releu ( de fapt nu- i releu) , cred ca decupleaua la suprasarcina la caldura. L-am desfacut si e un arc , care la sarcina se incalzeste si isi schimba forma prin care cupleaza-si decupleaza un contact pe un disc metalic.

Multumesc pt. ajutor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines