Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lustra care se incinge

Share

Recommended Posts

Salut. Am si eu o dilema. Am achizitionat o lustra pe becuri E27 cu 5 "brate" (sunt de fapt cablurile care atarna), am montat-o si am observat ca partea de jos...din capatul cablului (imag 1) se incinge foarte tare. Se incinge la modul ca nu poti pune mana pe ea.

IMG-20230208-172200.jpg

Exista posibilitatea sa nu le fi legat eu bine cablurile sus?

Ma poate ajuta cineva? Ca n-as vrea sa ia foc doamne fereste. 

Edited by slicku

• Replies 26
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

O metodă de postare a pozelor de mare rezoluţie:

Plasaţi fotografia sau fotografiile alese pe desktop-ul PC-ului sau laptopului.La telefon nu e cazul.

Deschideţi aplicaţia din link (https://imgur.com/upload)

Trageţi (drag&drop) imaginile dorite de pe desktop (sau selectaţi manual) în caseta de upload a aplicaţiei.De pe telefon, selectaţi fotografiile dorite manual din dosarul corespunzător (DCIM) sau ,,Imagini,,.

După ce fotografiile s-au încărcat pe site (apare ,,upload complete,,), daţi click dreapta pe fiecare poză şi selectaţi ,,Copy image,,.Fără a închide fereastra aplicaţiei, întoarceţi-vă pe forum şi în postarea topicului, daţi click şi alegeţi ,,Paste,,.

Imaginea va fi copiată ca link direct şi va apărea oricui ca o fotografie reală, nu ca link pe care să dai click pentru vizualizare.

Da,ăla pare bec incandescent modern,cu bulb cu halogen.Așa s-ar explica încălzirea tubulețului metalic al suspensiei.

Mai mult ca sigur are etichetă de limitare  cu 9W sau 11W LED MAX,nu incandescent.

Edited by adydep

si cum aflu daca au limitare?

faza este ca am si un bec cu led de 9watt dar acela nu intra. este prea mare. deci nu cred ca a fost facuta lustra pentru becurile led. sau poate exista becuri e27 mai mici(inaltimea lor)?

in instructiuni scrie sa ma asigur ca folosesc becurile recomandate. dar unde vad ce becuri imi recomanda? :))

LE: am gasit pe site`ul lor - 5 buc. - tip soclu E27 (max. 40W)

deci e posibil ca becurile ce le-am pus eu sa fie de 60w si din cauza asta sa se incinga asa?!?

daca le las exista vreun pericol? 

daca pun becuri de 40W nu se va mai incinge?

daca pun 5 becuri de 40w o sa ma impiedic prin casa ca nu vad pe unde merg :)))) 

cu 3 de 60w si este destul de intunecat.

Edited by slicku

Exista pericolul sa se topeasca izolatia de pe conductoare si sa aveti incendiu,daca nici protectiile nu sunt dimensionate corespunzator.

De ce va cramponati de becuri cu incandescenta, exista o varietate de becuri LED,daca tot ati vrut o lustra clasica.

Acel model de ,,lustră,, e ceva pur decorativ, dar împotriva oricărei logici a siguranţei în exploatare.Cum naiba să nu se încingă corpurile alea închise când toată căldura se concentrează în partea de sus ? Gândiţi-vă că lângă tavan e oricum foarte foarte cald, iar corpurile alea generează ele multă căldură.Acolo e o bombă cu ceas....renunţaţi la aşa ceva cât nu e prea târziu.

Dacă vreţi cu adevărat lumină, apoi folosiţi corpuri de iluminat serioase, nu sorcove periculoase.

Chiar şi cu becuri cu led, acel tip de lustră va fi o pagubă, nici lumină ca lumea nu va face, dar va arde în draci becurile cu led, care din construcţie duc lipsă de o răcire corespunzătoare.Vă veţi convinge în timp..

5 hours ago, slicku said:

se incinge foarte tare. Se incinge la modul ca nu poti pune mana pe ea.

Normal.

Toată căldura radiată de acel bec se ridică în ”pălăria” metalică și tija de susținere, care devin fierbinți (la acest model).

Abajurul aproape sferic nu permite circulația aerului.

Sper să aveți conductori cu izolație din silicon în acea tijă și dulie din porțelan.

:|

sotia a vrut lustra asta. m`a batut la cap sa o iau ca ii place :|

daca pun 5 becuri asa: Bec LED G45 glob mic sferic filament Ecoplanet Vintage, E27, 4W (40W), 460 LM, E, lumina calda 3000K, Transparent Ambra Auriures_cedc64b76f275c348953caa6e714e4a5.png

o sa mai fie probleme cu incinsul oare?

banuiesc ca daca prezintau pericol de topire/incendiu le scoteau din fabricatie nu?

deja e a 3a lustra pe care o schimb ca nu`i placea sotiei :|

sau ce becuri ati recomanda? tinand cont ca inaltimea becurilor trebuie sa fie si de aproximativ 90mm ca altfel nu mai intra bolul. si trebuie sa fie si dimabile din intrerupator. :|

Producătorul a testat acele lustre cu becuri având puterea maximă înscrisă, asta nu înseamnă că acele corpuri trebuie să fie şi reci în exploatare, ci temperatura lor să nu depăşească pe cea la care rezistă izolaţia cablurilor şi duliile.Deci o lustră poate deveni fierbinte fără probleme, câtă vreme izolaţia cablurilor suportă temperatura.Dar acesta e doar un aspect al problemei...

Soţiile se ghidează de cele mai multe ori doar după partea estetică, nu cunosc şi de obicei nu vor să ştie de partea practică.

Când cumperi o maşină ea o vrea ,,pe aia roşie,, nu pe aia care consumă puţin şi e uşor de reparat...

Alegerea unui corp de iluminat potrivit nu e chiar aşa simplă, dacă vrei şi estetică dar şi lumină suficientă.Trebuie ţinut cont şi de particularităţile camerei unde vor fi montate, fiindcă în magazinul unde sunt prezentate acele corpuri de iluminat se află de obicei mai multe surse de lumină diferite şi asta poate ,,fenta,, ochiul.Astfel alegi ceva care odată montat în casă nu mai ,,dă bine,, cum părea în magazin.

Teoretic cele cinci ,,becoleduri,, ar da lumină cât un bec incandescent de 200W sau două de 100W, dar practic mă caM îndoiesc de asta.Iar temperatura de culoare va fi cam prea ,,caldă,, şi lumina cam roşiatică.Nu văd pe ambalaje vreo menţiune despre posibilitatea de ,,dimare,,.

Aş recomanda să folosiţi combinaţie de două tipuri de leduri, cu temperaturi de culoare diferite.De exemplu trei becuri cu lumină caldă şi două cu lumină rece.Rezultanta va fi mai aproape de lumina naturală.

50 minutes ago, validae said:

Când cumperi o maşină ea o vrea ,,pe aia roşie,, nu pe aia care consumă puţin şi e uşor de reparat...

fix sotia mea e asa. nu conteaza ce masina e, rosie sa fie :)))

50 minutes ago, validae said:

Teoretic cele cinci ,,becoleduri,, ar da lumină cât un bec incandescent de 200W sau două de 100W, dar practic mă caM îndoiesc de asta.Iar temperatura de culoare va fi cam prea ,,caldă,, şi lumina cam roşiatică.Nu văd pe ambalaje vreo menţiune despre posibilitatea de ,,dimare,,.

Aş recomanda să folosiţi combinaţie de două tipuri de leduri, cu temperaturi de culoare diferite.De exemplu trei becuri cu lumină caldă şi două cu lumină rece.Rezultanta va fi mai aproape de lumina naturală.

nu avem sufrageria foarte mare, posibil 5 becuri sa fie de ajuns sa lumineze cat de cat. sper.

foarte buna ideea cu combinatia de lumina calda si rece. multumesc.

acum sa vad unde gasesc becuri, care sa fie si de 40 ( aprox 450lm) sa fie si led de preferabil, si sa mai fie si dimabile :|

ca vrea neaparat sa fie dimabile din intrerupator :|

oare gasesc asa becuri? ca am tot cautat pe net si nu gasesc.

imi vine sa o arunc pe geam....lustra nu sotia :)))

Edited by slicku

2 hours ago, slicku said:

... daca pun 5 becuri asa: Bec LED G45 glob mic sferic filament Ecoplanet Vintage, E27, 4W ... dimabile din intrerupator ...

Eh ... având în vedere faptul că ”becurile” au 4W (declarativ) însă și economisesc și 80% din energie (40W x 20% = 8W) pare ceva serios (la nivel de reclamă)   :rade:

Nu se vor mai încălzi (piesele metalice de fixare) atât de mult, doar că se vor încălzi becurile în abajurul-saună (pentru ele).

Chestiunea cu ”dimmer” rămâne valabilă prin întrerupător (sau ”dimmer” atașat), până coboară tensiunea la nivelul la care șirul de LED-uri nu mai luminează.

Poate că schimbarea de culoare cu tensiune coborâtă nu este foarte deranjantă însă se reduce drastic pericolul de topire și incendiu la fire și dulie.

Și se menține arhitectura aleasă /impusă de consoartă, întru liniștea casei. 

P.S.

Eu am găsit pe la băieții ăștia (sunt serioși) becuri de 5W, 3000K, dimmabile (foarte bune și ieftine):

https://utb-shop.ro/Bec-cu-LED-E27-5W-220V-din-plastic-Breckner-Germany-BK87464/PD/7062

sau de 7W, tot 3000K, 220Vac:

https://utb-shop.ro/Bec-cu-LED-E27-7W-220V-630-lumen-Breckner-Germany-BK87465/PD/7027

iaca, plus transportul.

Însă la cele de 9W link-ul e pe 12V, becul nu e tot acolo, nah ... Dem Rădulescu :rade:

https://utb-shop.ro/Bec-cu-led-E27-8W-12V-pentru-panou-solar-Breckner-Germany-BK87432/PD/5353

Edited by string

Acum 2 ore, slicku a spus:

:|

res_cedc64b76f275c348953caa6e714e4a5.png

o sa mai fie probleme cu incinsul oare?

Nu pot sa zic nimic de calitate sau daca se vor incalzi acele becuri precum domnul Vax, in schimb ce pot zice e ca am in casa becuri asemanatoare Philips de 8W cu balon tip Edison  si poti pune mana pe ele fara nici o problema in timpul functionarii. Nu par sa degajeze prea multa caldura.

Edited by AlpHs00

21 minutes ago, AlpHs00 said:

... Philips de 8W ... Nu par sa degajeze prea multa caldura.

Cei 8W la Philips nu sunt cei 4W de la Ecoplanet (poate că diferă și calibrarea pe la multimetre). 

Uneori diferă și la filetul Edison.

Pardon, Eco-Edison.