Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

NAD 7100 probleme cu memoria radio

Abru
 Share

Recommended Posts

Salut,

Sper ca am postat in locul potrivit problema mea.

Am un receiver NAD 7100 cu tuner, cu memorie.

Problema este la memorie.

Uneori merge alteori nu, inca nu am gasit un tipar, pare mai degraba aleator. Uneori merge doar o memorie din 7, alteori toate, alteori niciuna.

Butoanele de pe panelul frontal merg(mai putin numarul 7 - dar nu conteaza asta acum), se aprinde led-ul cand le apas, dar nu raman selectate.

https://photos.app.goo.gl/g2Kg1DhkHDrn5hd5A

Nu sunt electronist, dar stiu sa masor cu multimetru si sa lipesc piese(nivel incepator).

Am incercat sa inteleg ce ar putea avea bazat pe schema, dar toata partea asta pare a fi un integrat tc-9147bp

M-am uitat dupa condensatori electrolitici cu probleme in zona acelui integrat dar nu am vazut.

Am refacut lipiturile pe integrat.

Am verificat continuitate intre panelul frontal si pcb de la tuner si totul pare ok - se vede si in filmulet ca dupa ce mut pe a doua serie de memorii, merg butoanele ok. Dar asa cum am scris mai sus e aleator, ba merg ba nu merg.

Pe mod manual merge ok tot timpul.

Comutare intre am/fm merge ok.

Aveti idee ce ar putea fi sau ce as putea sa masor?

Poate fi integratul defect partial?

Manualul se gaseste pe net sau il pot uploada eu...dar nu stiu cum.

https://elektrotanya.com/nad_7100_receiver_sm.pdf/download.html

Multumesc aniticipat.

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Salutari,

Io as incepe prin cautarea de contacte imperfecte in zona S701 - S708. Apoi inlocuirea lor.

Toate bune.

LE: C932 e supercondensator?

LLE: Nu cred, e pomenit in foaia de date a integratului la 'backup circuit', asa ca poate ar trebui inlocuit...

Edited by Iomis

Cum a zis si colegul @sonic11 am avut si eu o problema similara pe tunerul de electronica industriala, este mizerie un amestec de grasime de la degete cu praf saratura de transpiratie si alte minuni, cred ca cea mai simpla este demontarea panelului cu acele sw contacte tactile si curatirea lor cu alcool tehnic atat pe interior cat si pe exterior si apoi uscat bine si cu siguranta va functiona normal

11 hours ago, Iomis said:

LE: C932 e supercondensator?

C932 e un electrolitic destul de mare, 4700uF si are rol de baterie sa tina memoria(cred). L-am desfacut inainte sa postez si parea ok. Dupa ce l-am desfacut si remontat, memoriile s-au sters dar acum iar sunt ok. Inainte nu am pierdut niciodata memoriile, as zice ca e ok.

Problema e la selectat canalele si e intermitent.

Am desfacut placa cu butoane inainte sa postez, parea ok. Am verificat cateva butoane si mergeau ok. Ajungea contactul si langa integrat.

Eu as exclude butoanele pentru ca si atunci cand se manifesta defectul, ele totusi merg, in sensul ca se aprinde ledul deasupra lor, dar nu ramane selectat. 

Memoria e 2x7. Cu un buton fac switch intre cele 2 memorii, una e cu verde cealalalta cu portocaliu.

Uneori, merg cele verzi toate dar pe portocaliu doar numarul 2.

Alteori merge doar verde 4 si portocaliu 2 - aproape tot timpul e combinatia asta cand se manifesta defectul.

Daca ar fi butoanele nu cred ca ar fi vreo diferenta intre verde si portocaliu.

Defectul e de cativa ani, dar nu e extrem de deranjant asa ca nu m-am "ocupat" de el pana acum.

Uneori nu se mai aude nimic pe radio dar daca fac o modificare manual, sa nu mai fie pe un post memorat, isi revine.

De aici concluzia mea e ca poate in integrat sunt ceva probleme cu memoriile.

Daca totusi credeti ca sunt switch-urile, as putea sa le demontez pe toate si sa vad daca se mai reproduce defectul.

Sau orice alta sugestie e bine venita.

Aveti idee unde as putea gasi un integrat? ca nu e mare lucru de schimbat.

Mersi.

Comutatoarele de posturi memorate pot crea probleme, fiind butoane des utilizate, respectiv se apasa des. Sunt microcontacte folosite in majoritatea aparatelor, cel mai des  defect al lor se poate intalni la mouse, cand dupa o perioada vezi ca butonul cel mai utilizat nu mai functioneaza bine. Nu este buton cu senzor, este un microcontact si cand incepe sa faca probleme trebuie inlocuit:

image.thumb.png.37eb04ce9a9756da6536db314b97c755.png

Am instalat o aplicatie de telecomanda IR pe un telefon mai vechi si problema se manifesta la fel. Se vede pe ledul de deasupra butonului ca incearca sa schimbe dar nu ramane schimbat. Nici macar temporar nu se selecteaza postul, se aprinde ledul si atat.

Pe memoria verde merge doar 4, pe memoria portocalie doar 2:

https://photos.app.goo.gl/GGMfBYBzmBEsv7MfA

Azidimineata a mers ok o perioada, am putut memora cateva posturi si comuta ok intre ele, doar pe memoria verde.

Daca ar fi acelasi post pe ambele culori, as zice ca poate butonul ala e in scurt uneori...dar asa nu are nici un sens pentru mine, de asta in continuare cred ca e integratul.

Acum 20 ore, Abru a spus:

Aveti idee unde as putea gasi un integrat? ca nu e mare lucru de schimbat.

In urma cu ceva ani, cumparam de aici tot felul de chestii 'new old stock'. I-am 'cunoscut' pe eBay, la prima comanda acolo mi-au trimis si o carte de vizita care a dus la colaborare fara intermediari.

Toate bune.

Selectarea memoriilor se poate face manual ,prin apasarea butoanelor, sau din telecomanda prin intermediul Q801(pinii 24 si 25) care comanda shift registrul Q 820.
Din filmul postat, se vede ca ramane doar o memorie actionata, ceea ce ma face sa cred ca problema nu este de la butoane (cu exceptia celui defect).
Eu banuiesc ca este defect Q 820, sau este bun poate si primeste comanda permanenta sa actioneze doar o iesire.

Pentru clarificare, incercati sa lasati in aer un pin de la diodele D834,835,836,829,830,831 si 832.

Daca vi se pare ca este prea mult de munca, incercati sa decuplati doar una din acele diode, pe aceea care comanda ledul corespunzator butonului 4.

E bine de stiut si daca aveti memorate posturi de radio pentru ambele bancuri de memorie.

Acum 17 minute, Elison a spus:

Selectarea memoriilor se poate face manual ,prin apasarea butoanelor, sau din telecomanda prin intermediul Q801(pinii 24 si 25) care comanda shift registrul Q 820.
Din filmul postat, se vede ca ramane doar o memorie actionata, ceea ce ma face sa cred ca problema nu este de la butoane (cu exceptia celui defect).
Eu banuiesc ca este defect Q 820, sau este bun poate si primeste comanda permanenta sa actioneze doar o iesire.

Pentru clarificare, incercati sa lasati in aer un pin de la diodele D834,835,836,829,830,831 si 832.

Daca vi se pare ca este prea mult de munca, incercati sa decuplati doar una din acele diode, pe aceea care comanda ledul corespunzator butonului 4.

E bine de stiut si daca aveti memorate posturi de radio pentru ambele bancuri de memorie.

Daca problema ar fi la Q820, acelasi buton ar ramane activ pe ambele bancuri de memorie. In film se vede ca pe un banc ramane pe 4, pe celalalt banc nu. Decuplarea unui capat al celor 7 diode ar lamuri dilema Q932 sau Q820. Eu cred ca defect este Q932 (TC9147BP).

Banuiesc ca s-a masurat tensiunea de alimentare a acestui integrat si s-a verificat C932 (4700/6.3)

3 hours ago, Elison said:

Mersi de sugestie, o sa incerc cand il demontez iar, dar e panoul frontal si nu e asa usor...partea asta o desfac mai rar.

Da, in momentul ultimei filmari posturile 1-6 de pe bancul verde au memorie presetata si diferita intre ele. Oricum memoriile merg implicit pe frecventa cea mai mica si daca nu le memorez eu.

3 hours ago, sla said:

Daca problema ar fi la Q820, acelasi buton ar ramane activ pe ambele bancuri de memorie. In film se vede ca pe un banc ramane pe 4, pe celalalt banc nu. Decuplarea unui capat al celor 7 diode ar lamuri dilema Q932 sau Q820. Eu cred ca defect este Q932 (TC9147BP).

Banuiesc ca s-a masurat tensiunea de alimentare a acestui integrat si s-a verificat C932 (4700/6.3)

C932 am fost desfacut, si masurat cu un multimetru care nu poate masura atat :) 

Nu am esr-metru ci doar un multimetru(ieftin) care masoara maxim 20uf. Am masurat, apare ceva pe ecran, apoi OL, de unde concluzia mea e ca are mai mult de 20uF.

Vizual arata bine, nimic umflat sau scurs si asa cum am zis, nu am pierdut niciodata memoriile la radio in cei cca 10 ani de cand am amplificatorul.

Tensiunea pe Q932 e 5.3V cand e selectata alta iesire sau in standby si 4.8 cand e selectat radio.

Am masurat si cand mergeau toate memoriile ok si cand se manifesta defectul si e aceeasi tensiune, as zice ca nu e de la asta.

O sa caut un integrat si daca gasesc la un pret mai mic cumpar. Daca aveti si alte sugestii unde as gasi(mai ieftin), va rog sa imi ziceti.

Eu am gasit pe un site romanesc, poate dau o comanda acolo si am noroc:

https://www.electronicservice.ro/cumpara/lichidare-stoc-ci-up-av-7756454

Defectul nu e foarte deranjant, il am asa de multi ani. In mare parte il folosesc ca amplificator, iar cand folosesc radio, ma descurc si cu o memorie si selectare manual.

Totusi mi-ar place sa functioneze bine si mai mult mi-ar place sa il repar eu :)

• 1 month later...

Revin cu noutati.

Am schimbat acel integrat si nu era el de vina.

Apoi am facut un scurt si apoi inca vreo doua si dupa vreo luna de schimbat tranzistoare pe partea de amplificare, acum se pare ca in sfarsit l-am readus la viata si nu cred ca o sa mai incerc o perioada sa repar radio, de frica sa nu il stric din nou, mai ales ca urmatoarea etapa ar fi in zona microprocesorului si acela banuiesc ca sunt mici sanse sa il pot schimba.

Multumesc oricum de sfaturi, a fost o experienta foarte frustranta, dar pana la urma una placuta. Cred ca am invatat multe(involuntar).

Cu ocazia asta am mai incercat cateva amplificatoare si acum apreciez si mai mult sunetul din acest NAD.

Daca o sa imi vina cheful sa ma uit totusi din nou la radio, o sa scriu iar pe acest topic.

Spor.