Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiector LED


Recommended Posts

Va salut! 

Am pus mana pe cateva proiectoare LED ca cel din imagine, din 8 doar 3 au fost bune, in rest, moarte. Are cineva vreo idee cum se pot desface aceste proiectoare? Le-am intors pe toate partile, dar nu vad nimic gen surub, clipsuri, etc...

 

 

EL0059962_7272621f3c7325a81_1.jpg

Edited by Untold
Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Majoritatea acestor proiectoare au probleme cu leduri arse, iar ledurile sunt lipite pe substrat de aluminiu.Repararea lor nu se prea justifică, iar utilizarea lor o recomand doar combinată cu un senzor de prezenţă, altfel se ard relativ rapid şi aleator.

Se pot înlocui plăcile cu ledurui cu COB-uri ieftine comandate de la chinezi, dacă nu se doreşte înlocuirea de leduri.

Am câteva exemplare cu şuruburi (nu lipite) la serviciu, pot face poze mâine la plăci dacă se doreşte.

Link to comment
Acum 13 ore, validae a spus:

...................Repararea lor nu se prea justifică, iar utilizarea lor o recomand doar combinată cu un senzor de prezenţă, altfel se ard relativ rapid şi aleator.

..................................................................................

Am câteva exemplare cu şuruburi (nu lipite) la serviciu, pot face poze mâine la plăci dacă se doreşte.

@validae, multumesc pentru sugestii. Eu am la munca doua proiectoare cu led cam de 50W si la tura de noapte ard incontinuu...si sunt montate de vreo 2 ani, deocamdata merg. Bine, sunt puse si afara, racirea e mult mai buna, in special iarna...banuiesc ca asta e principalul motiv pentru care se ard, radiatoare anemice si racirea insufiicienta, ledul se ambaleaza termic, creste curentul prin el si face fisss..

Link to comment
Acum 14 ore, vlad751 a spus:

Am facut-o nu presupun.

Iarta-ma pentru neincredere, insa sunt satul de parerologi. Ai dreptate, am vazut videoclipul, e mai usor cu aer cald decat sa te chinui cu ata dentara, peturi de cola sau altele. Cred insa ce ar merge mai bine cu o pana de chitara in loc de ata sau plastic de la peturi.

Link to comment
  • 7 months later...

Am si eu un mic (10W) proiector de genul. S-a defectat dupa (probabil) mai putin de 2 ani, de utilizare in interior, nici prea frig, nici foarte cald... Nu mai am bonul si in fond a costat doar vreo 15 lei, dar eram curios cum l-au facut, asa ca l-am demontat. Unul din cele 13 leduri e carbonizat, fiind probabil impinse la limita de maxima a disipatiei. Nu exista filtraj adevarat dupa redresare, doar un condensator smd (chestia asta am vazut-o si la mai multe "transformatoare electronice" cu topologia asemanatoare cu balasturile electronice pentru tuburi fluorescente, doar ca in locul bobinei de reactanta e primarul unui transformator coborator pentru sarcina de 12 volti). Nu exista nici bobina de reactanta ca la stabilizatoarele in comutatie pe care le-am intalnit pana acum la astfel de lampi. Integratul e un smd cu 8 pini, ledurile sunt inseriate dar exista niste prize, de la iesirea plus a puntii redresoare sunt 5 leduri, priza, inca 4 leduri, priza, ultimele 4 leduri.

Mai exista un rezistor de 14 ohm intre 2 pini ai integratului, din care unul e spre minusul puntii redresoare.

Ledul ars e unul din primele 5. Nu am gasit cu google integratul, marcat DF 6910C pe primul rand, 92PD1 pe al doilea si YX 1846 pe al treilea. Din cate am mai citit pe forum, in integrat se afla un set de comparatoare care permit alimentarea catenei de leduri pentru o portiune a partii crescatoare a semisinusoidei si apoi pentru o portiune descrescatoare a aceleiasi semisinusoide, incat curentul sa nu depaseasca o anumita limita, reglata din caderea de tensiune pe acei 14 ohmi. Puntea redresoare alimenteaza cu semisinusoide unipolare.

Corect?

 

Daca are cineva link spre datasheet-ul acelui dispozitiv, i-as ramane recunoscator.

Va doresc doar lucruri bune si bucurii.

Florin.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines