Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Virusii de calculator pot ucide ca orice alt utilaj in conditie proasta.

Recommended Posts

Acum 46 minute, Marele Savant a spus:

Exact aia face virusul, schimba rezultatul analizelor intre ele!

ciudat este ca, asa cum a mai scris cineva, salariile nu le greseste, desi acolo se spunea ca colcaie virusii! acuma, de ce ar face schimburi de date pe stik, contabilitatea cu laboratorul, ramine alt mister!

Mersul cu stickul in contabilitate tine de birocratie nu de activitatea laboratorului, am si indatoriri administrative, trebuie sa intocmesc documente pentru personalul laboratorului, din pacate noile modele impuse nu au sistemul de inregistrare a documentelor ISO si au necesitat editare destul de multa.

In criza de timp am zis ca editez la ele in timp ce lucrez cu aparatul si m-am fript, n-am putut rezolva decat acasa pe linux,

Libre office salveaza si in format de word de microsoft.

Acum 3 minute, Stefan a spus:

multumesc

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Acum 12 minute, ionut120v a spus:

Acolo am doar win 10 de acasa dar au fost licente OEM care au expirat si nu le-a reinoit nimeni, am cerut o licenta colectiva, dar cererea s-a facut uitata.

Ha? Cum vine asta ca nu pricep.

Acum 7 minute, Stefan a spus:

Ha? Cum vine asta ca nu pricep.

Cumperi laptop cu win preinstalat dupa un timp licenta expira, sun destule licente din alea de expira vandute de companii din China odata cu laptopul (OEM), prbabil alea cu valabilitate limitata sunt mai ieftine.

Edited by ionut120v

Astea sint povesti domnule Ionuț. 

O persoana care chiar se pricepe asa de bine la calculatoare cum dai impresia ca te pricepi nu ar pune niște întrebări si/sau niște probleme asa de banale cum pui tu. 

Doar un exemplu de soluție simpla: imagine a sistemului și reinstalarea ei de fiecare data cind sint probleme. Dezavantajul este ca sistemul este oarecum înghețat dar este ideal ca și calculator de proces care sa controleze unele echipamente. 

Baza de date se salvează în mai multe locații simultan și se fac copii de siguranță cit mai des, măcar odată la citeva zile. 

Edited by sesebe
1 oră în urmă, ionut120v a spus:

Cumperi laptop cu win preinstalat dupa un timp licenta expira, sun destule licente din alea de expira vandute de companii din China odata cu laptopul (OEM), prbabil alea cu valabilitate limitata sunt mai ieftine.

Nu am pățit așa ceva niciodată. Am si câteva licențe cumpărate cu 20-35 lei de pe CEL si de doi ani nu a "expirat" nici măcar una, chiar daca expira rentează sa dai 35 lei la 2 ani. Am stat mult timp si fara licenta pe Win10 si nu are nici pe naiba, isi face update-uri fix ca cele cu licența OEM, Retail sau de Volum. NU încurajez cumpărarea licențelor așa ieftine, sunt intr-o zona cam ... gri din punct de vedere al legalității dar nici nu am văzut ca cineva sa blocheze vânzătorii de pe CEL.

Sigur folositi Win10? Si licențele alea sper ca nu sunt "din China" de pe torrent. Aveți grija ca virușii vin de la crackuri nu de la contabilitate.

Acum 2 ore, antemir a spus:

Asta daca este instalat Win 7 sau Win 10.
Se pare totusi ca nu asta utilizeaza cel care a deschis topic.
La celelalte versiuni de windows nu este nici o diferanta ca te logezi cu user sau admin.
Este o gluma din punct de vedere al unui virus iscusit.

Nu stiu experienta ta cu "celelalte windows-uri" si este posibil ca virușii noi sa nu tina cont de felul cum ești logat pe ele dar știu citeva exemple de persoane care au folosit luarea cu user de foarte mulți ani, cu mult înainte de Win7 și era foarte eficient. 

Stimate domnule @ionut120v, nu aveti nici virus si nici alti strigoi. Pur si simplu Wingaozul si variantele mai noi de Office au functii noi care, daca nu stiti a le folosi corect (de fapt le "folositi" inconstient), dau impresia ca sistemul a luat-o razna.

Nu stiu ce licente erau alea asa le-am luat, unele de la magazine care vand tehnica de calcul SH.

Stiu doar ca aveau pentru ca am putut activa windowsul, dar dupa 2 ani apare mesajul ,,activate windows,,

Am vazut pe undeva ca ar fi fost vandute o firma din China, Alaska LTD

Acolo n-am nevoie de personalizare, doar ca n-are licenta valabila.

Cat despre baza de date ea este salvata in doua locuri, dar nu pe calculatoare din laborator, pe server si pe alt terminal care din pacate a cazut de multe ori, la care n-am acces.

Probabil virusurile alea n-au legatura directa cu problema, dar blocheaza sistemul in timpul transferului, in acest fel baza de date se corupe, din pacate copia de rezerva este dupa o baza de date deja corupta.

Am vazut ca unele din virusurile alea encripteaza partitii FAT/ NTFS, dar nu si EXT4, e ciudat pentru mine la unul din ele, in sensul ca probabil tot el o decripteaza ca o pot vedea ca partitie logica in partitia originala, dar daca sterg in linux fisierul ala cu extensia psd, care in windows nu-l arata tot ce vad in windows o partitie care contine un singur director gol cu numele trash.1000, doar ca in linux vad partitia logica nou creata cu toata informatia care am pus-o.

Nu stiu de ce se comporta asa nu stiu daca este encriptat in realitate, deorece am altele encriptate care si sub linux le vede encriptate,

Acum 4 ore, franzm a spus:

Stimate domnule @ionut120v, nu aveti nici virus si nici alti strigoi. Pur si simplu Wingaozul si variantele mai noi de Office au functii noi care, daca nu stiti a le folosi corect (de fapt le "folositi" inconstient), dau impresia ca sistemul a luat-o razna.

folosesc open office si sub linux si sub windows, sub linux n-am nici o problema, pentru ofiice de microsoft n-am licenta, de fapt n-are nimeni, din unitate, din acest motiv am ales unul free.

Nu stiu din ce motiv  ar crea un office de microsoft o partitie logica ascunsa pe stik si un director cu numele trash.1000.

Directorul cu pricina ciar exista, sub linux pot crea fisiere in el.

Daca astia de la Microsoft fac asa ceva nu difera cu nimic de restul hackerilor, nu mai sunt interesat de office-ul lor.

Acum 6 ore, ionut120v a spus:

Nu stiu din ce motiv  ar crea un office de microsoft o partitie logica ascunsa pe stik si un director cu numele trash.1000.

Directorul cu pricina ciar exista, sub linux pot crea fisiere in el.

Daca astia de la Microsoft fac asa ceva nu difera cu nimic de restul hackerilor, nu mai sunt interesat de office-ul lor.

nu vreti totusi sa apelati la cineva care se pricepe!?

La 22.01.2023 la 16:16, ionut120v a spus:

E posibil sa nu  fie legata de virusi, dar blocarea sigur e de la virusi.

Virusii ar putea da o anumita instabilitate altfel cum va explicati comportamentele aleatoare cum ar fi deschiderea de ferestre si aplicatii fara sa fi dat comanda, daca se deschide o alta instanta a aplicatiei pentru aparat in timp ce una lucreaza o ia razna.

Dupa ce am luat virusi am observat ca fereste si aplicatii se deschid singure, problema cu aplicatia de gestiune era mai veche, nu stiu daca are legatura cu virusii dar si pe server sunt virusi, cine stie? n-a investigat nimeni temeinic.

Probabil voi inlocui calculatorul deoarece virusii sunt un stress suplimentar, am ceva instalari si configurari de facut.

Eu am patit un caz in care mi se deschideau ferestre singure si cursorul mouse-ului o lua razna, miscandu-se singur pe ecran, sau impreuna cu miscarea mouse-ului real, si cauza nu era un virus. In cazul meu banui ca problema era generata de un driver de serial chinezesc, in urma comunicatiei intense la care era supus. Cand scoteam adaptorul usb serial din slotul USB, sistemul isi revenea miraculos si aveam control asupra lui. Probabil driver-ul adaptorului avea un bug, si cand seriala era incarcata masiv cu date, suprascria date in memoria altui driver, in cazul meu fiind driver de mouse, ceea ce ducea la miscarea haotica a cursorului pe ecran si click-uri date random.

Legat de blocare sistem, am avut un alt caz care mi-a dat batai de cap mult timp. In final problema fiind rezolvata prin schimbarea sursei sitemului, in urma citii tensiunii de rail de 3.3, din program de monitorizare hwinfo, care in realitate scadea pana la 2.86V. Problema cu blocarea sistem a aparut la un sistem vechi de zece ani.

Nu stiu ce conexiuni are acel calculator al dumneavoastra, dar daca este vechi si foloseste un driver cu ceva bug-uri, pentru vreo placa cu FPGA, nu ar fi exclus sa aveti probleme de la sursa sau driver.

Ce ati putea incerca, e sa luati un hdd gol, instalati windows 10 curat si aplicatia cu care lucrati, de pe site-ul producatorului. Daca problema se repeta, poate nu e virus.

Mie tot nu-mi vine sa cred ca intr-un laborator de analize medicale al unui spital, chiar din provincie, chiar din Gorj, cineva joaca bambilici cu sitemele de operare, aplicatiile pentru laborator, aparatele pentru analize si calculatoarele!

oare pe buletinele de analize eliberate, utilizatorii pot citi ca respectivul laborator este si acreditat RENAR?

La 22.01.2023 la 17:13, antemir a spus:

Incepeti prin a bloca accesul la internet pentru toate PC-urile

Asta nu este o solutie, solutia este ca accesul sa fie facut printr-un gateway cu functii minimale de IPv4 Policy, IPS, Webfilter, CC/Botnet Blocker etc.

Apoi nu cred ca omul foloseste ceva atat de preistoric, toate sistemele windows au posibilitatea si trebuie utilizate sub conturi care nu au drepturi de administrare. Este o protectie eficienta pentru 90% din virusii comuni. Este aceasi obisnuinta de a folosi Linux sub contul de root. Si este fals in a crede ca un linux este imun la "virusi", un webshell se poate instala si in IIS dar si in Apache.

A mai zis omul ceva, ca au "informatician" angajat nu stiu cum. Nu de asta au nevoie, din pacate aceasta functie a ramas in multe locuri din sistemul public. Informaticianul, mai ales daca facut contabilitate si informatica de gestiune pe la vreo particulara - adica nu stie bine niciuna din cele doua specializari, este de regula o persoana reactiva, este solicitat sa dea o solutie cand ceva nu merge. Se blocheaza windows-ul, se termina cartusul la imprimanta, nu face contact mufa de retea, am virus, etc. Asta nu e informatician, e level 1 support, functie pentru care sectorul privat angajeaza oameni cu studii medii.

Apoi informatica e complexa si rolurile s-au restrans. Avem oameni guru in baze de date si se numesc DB admin, avem oameni care, simplist spus, viseaza Cisco si se numesc network admin, etc. Nu le poti sti pe toate la fel de bine.

Eu zic sa-i spuneti managerului ca aveti nevoie de un sysadmin bun in locul informaticianului.

Edited by telefunken

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines