Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nacela blocata.


Recommended Posts

 Va rog sa ma indrumati/ajutati  in urmatoarea problema:

O nacela, model Andromeda 150TJB, are bratul intins la maxim si pozitionat la orizontala. Nacela raspunde la comenzile hidraulice de inclinare/revenire a cabinei, insa nu raspunde la comanda de retragere brat si ridicare. Problema este ca pe spatiul unde este amplasata urmeaza sa fie depozitate material de constructii si trebuie mutata, insa nu  asa desfacuta. Nu raspunde la comenzile din cabina nacelei, iar pe partea de conexiuni sunt multe fire care au fost intrerupte. Rugamintea ar fi de a-mi da un sfat daca se poate retrage bratul manual –are o pompa hidraulica manuala sau ce s-ar putea face pentru remediere (desfacere racorduri hidraulice de la piston si impingere manuala).Nu am gasit un manual de utilizare, iar operatorul care a adus-o in starea actuala a plecat in strainatate. Daca mai sunt necesare detalii/foto le pot trimite prin mesageria private.  Va multumesc.

      

      

      

     https://imgur.com/a/xXu1okw

Link to comment
  • Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Numai rezolvând problema panoului de comandă s-ar aduce în poziţie.Cred că o soluţie de avarie ar fi ridicarea la verticală a nacelei şi golirea uleiului doar din circuitul pistoanelor de extindere.Cu presiune scăzută, braţul s-ar strânge sub acţiunea propriei greutăţi.Dar ar fi o procedură murdară şi potenţial riscantă.Aş încerca tot repararea panoului.Dar cel care a extins braţul nu are telefon ? Ori a plecat la supărare şi a defectat intenţionat nacela ?

Link to comment

La instalatia electrica/electronica s-au facut multe modificari. Pe modulul electronic se afla un alt modul inglobat in rasina. Despre modulul verde nu am gasit documentatie, iar releul montat in cutia din stanga inchide doar un contact de la un element hidraulic , gen electrovalva cu 3 cai. Solutia de ultima instanta cred ca este cea mentionata, dar nu stiu daca cilindrul nu este sub presiune si nu as vrea sa fac mai mult rau decat bine. Ma gandesc ca ii posibil sa mai fie ceva elemente de siguranta, supape de sens etc. Cel care a lucrat pe nacela sustine ca a lasat-o functionala.

https://imgur.com/a/RbxpPhEAMcTVRq.jpeg

 

Link to comment
  • 2 weeks later...

Va salut,

Am încercat și varianta de schimbare a turului cu returul, dar fără succes. Pompa hidraulica oprește motorul în momentul în care se manevrează maneta din distribuitor. Cel mai probabil, frecarea în cele doua brate extensibile este foarte mare.  Cred ca singura soluție este desfacerea racordurilor de la cilindri și ridicarea bratului cu o macara. 

Link to comment
On 1/29/2023 at 9:46 AM, giliman66 said:

Am încercat și varianta de schimbare a turului cu returul, dar fără succes. Pompa hidraulica oprește motorul în momentul în care se manevrează maneta din distribuitor.

Normal, dacă sesizează (electric) o inversare de sens între comandă și execuție.

Sau dacă electrovalva de tur se deschide iar cea de retur, nu.

Și crește presiunea peste limita admisă.

Edited by string
Link to comment
  • 2 weeks later...

Ar trebui să ai 4 electrovalve la un cilindru hidraulic bidirecțional. Două pentru extensie (tur+retur) două pentru revenire (tur+retur). Ca și în electronică la puntea ”H”.

image.png.90bca408fc4fb7d073c97a5396dcaa53.png

S1 și S4 activ e un sens, S2 și S3 activ e sensul invers. Dacă o electrovalvă (sau comanda ei) a cedat, atunci va merge pe un singur sens. Există și intercondiționări de protecție (să nu se deschidă S1 și S2 simultan sau S3 și S4 simultan, etc.), hidraulic vorbind.

Electric e invers, se închid ...

Edited by string
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines