Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nacela blocata.


 Share

Recommended Posts

 Va rog sa ma indrumati/ajutati  in urmatoarea problema:

O nacela, model Andromeda 150TJB, are bratul intins la maxim si pozitionat la orizontala. Nacela raspunde la comenzile hidraulice de inclinare/revenire a cabinei, insa nu raspunde la comanda de retragere brat si ridicare. Problema este ca pe spatiul unde este amplasata urmeaza sa fie depozitate material de constructii si trebuie mutata, insa nu  asa desfacuta. Nu raspunde la comenzile din cabina nacelei, iar pe partea de conexiuni sunt multe fire care au fost intrerupte. Rugamintea ar fi de a-mi da un sfat daca se poate retrage bratul manual –are o pompa hidraulica manuala sau ce s-ar putea face pentru remediere (desfacere racorduri hidraulice de la piston si impingere manuala).Nu am gasit un manual de utilizare, iar operatorul care a adus-o in starea actuala a plecat in strainatate. Daca mai sunt necesare detalii/foto le pot trimite prin mesageria private.  Va multumesc.

      

      

      

     https://imgur.com/a/xXu1okw

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Numai rezolvând problema panoului de comandă s-ar aduce în poziţie.Cred că o soluţie de avarie ar fi ridicarea la verticală a nacelei şi golirea uleiului doar din circuitul pistoanelor de extindere.Cu presiune scăzută, braţul s-ar strânge sub acţiunea propriei greutăţi.Dar ar fi o procedură murdară şi potenţial riscantă.Aş încerca tot repararea panoului.Dar cel care a extins braţul nu are telefon ? Ori a plecat la supărare şi a defectat intenţionat nacela ?

Link to comment
Share on other sites

La instalatia electrica/electronica s-au facut multe modificari. Pe modulul electronic se afla un alt modul inglobat in rasina. Despre modulul verde nu am gasit documentatie, iar releul montat in cutia din stanga inchide doar un contact de la un element hidraulic , gen electrovalva cu 3 cai. Solutia de ultima instanta cred ca este cea mentionata, dar nu stiu daca cilindrul nu este sub presiune si nu as vrea sa fac mai mult rau decat bine. Ma gandesc ca ii posibil sa mai fie ceva elemente de siguranta, supape de sens etc. Cel care a lucrat pe nacela sustine ca a lasat-o functionala.

https://imgur.com/a/RbxpPhEAMcTVRq.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

Am incercat si alimentarea directa a bobinelor responsabile cu retragerea /ridicarea bratului, fara efect. Din maneta distribuitorului hidraulic responsabil cu intinderea se poate doar extinde la retragere nu reactioneaza. 

Link to comment
Share on other sites

Desfaci putin si vezi ce se intampla. Poate picura putin ulei, daca e jet puternic strangi la loc si cauti alta solutie. Faci asta cu pompa de ulei oprita si nu stai sub utilaj .

Edited by bentanioan
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Va salut,

Am încercat și varianta de schimbare a turului cu returul, dar fără succes. Pompa hidraulica oprește motorul în momentul în care se manevrează maneta din distribuitor. Cel mai probabil, frecarea în cele doua brate extensibile este foarte mare.  Cred ca singura soluție este desfacerea racordurilor de la cilindri și ridicarea bratului cu o macara. 

Link to comment
Share on other sites

On 1/29/2023 at 9:46 AM, giliman66 said:

Am încercat și varianta de schimbare a turului cu returul, dar fără succes. Pompa hidraulica oprește motorul în momentul în care se manevrează maneta din distribuitor.

Normal, dacă sesizează (electric) o inversare de sens între comandă și execuție.

Sau dacă electrovalva de tur se deschide iar cea de retur, nu.

Și crește presiunea peste limita admisă.

Edited by string
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ar trebui să ai 4 electrovalve la un cilindru hidraulic bidirecțional. Două pentru extensie (tur+retur) două pentru revenire (tur+retur). Ca și în electronică la puntea ”H”.

image.png.90bca408fc4fb7d073c97a5396dcaa53.png

S1 și S4 activ e un sens, S2 și S3 activ e sensul invers. Dacă o electrovalvă (sau comanda ei) a cedat, atunci va merge pe un singur sens. Există și intercondiționări de protecție (să nu se deschidă S1 și S2 simultan sau S3 și S4 simultan, etc.), hidraulic vorbind.

Electric e invers, se închid ...

Edited by string
Link to comment
Share on other sites

Ba da, am văzut și relee cu mai multe perechi de contacte, inclusiv bistabile.

Însă distribuitoare electro-hidraulice cu o singură bobină nu am văzut.

Ăsta să fie?

Distribuitor hidraulic 1 sectiune actionata electric 24 Vcc

 

:57

Edited by string
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines