Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antenă improvizată (simplă) pentru 146,2MHz


validae
 Share

Recommended Posts

Locomotivele cărora le asigurăm mentenanţa au în dotare staţii radio pe frecvenţa de 146MHz ce folosesc antene scurte tip Antennex TRABT1420. Toate bune, până când din cauza vegetaţiei abundente din anumite zone deservite, aceste antene sunt rupte.

Înlocuirea lor e destul de anevoioasă (birocraţie, procese verbale de daună, etc)şi de obicei soluţia la îndemână e să ,,mutăm pisica moartă,, sau cu alte cuvinte, luăm antena de pe o locomotivă defectă aflată temporar în reparaţie şi o punem pe cea care e în trafic, rămânând să facem la fel şi cu cea în curs de reparaţie, etc....deci luăm de la una şi punem pe alta.Muncă aiurea...

Uneori de nevoie am improvizat chiar din cablul de antenă rămas pe suport o mică ,,antenă,, îndepărtând câţiva centimetri de tresă şi lăsând doar ,,firul cald,, în aer.Vă daţi seama că aşa nu poţi avea performanţe rezonabile, bătaia staţiei scăzând drastic şi soluţia fiind folosită în extremis doar la locomotivele ce fac manevre în gară, iar bătaia de câteva sute de metri obţinută e suficientă.

Aş vrea să construiesc pe soclul antenei originale rupte, care mai rămâne uneori pe suport, o antenă cât mai simplă posibil indiferent de forma adoptată (buclă, dipol deschis, vergea, etc) şi care să asigure până la înlocuirea cu o antenă originală, nişte performanţe rezonabile.

Adică măcar 1 km dacă se poate. Ştiu că e nevoie şi de un acord al antenei pe frecvenţa de emisie pentru asigurarea unui SWR cât mai bun, asta l-aş putea face ulterior.

Aş avea rugămintea dacă cineva familiarizat cu domeniul radio mi-ar indica un model uşor de realizat mecanic pe suportul din imagine.

Să realizez exact cablajul celei originale sunt conştient că e aproape imposibil, neavând la dispoziţie materialele necesare.

Pozele sunt luate de pe un site străin, dar pot face altele mai detaliate la o antenă din dotare dacă e necesar..

 

OEVwUa4.jpgAntenex TRABT1420 (id 55074941)

 

 

Edited by validae
Modificare valoare frecvenţă
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dacă antena asta, în banda 142 - 160 MHz, este una cu polarizare verticală (omnidirecțională), nu merge o înlocuire cu buclă sau dipol (bidirecționale).

Cred că o simplă sârmă de Cu, de lungime acordată, bobinată și fixată pe o placă de sticlotextolit sau polistiren este suficientă, dacă nimeriți dimensional acordul rezonant în banda (frecvența) de lucru și adaptarea de impedanță.

O antenă vergea s-ar putea apropia prea mult de linia de contact, deși este cea mai eficientă.

 

 

Link to comment
Share on other sites

In ce dimensiuni trebuie sa te incadrezi?Care e largimea de banda necesara? 

Ce mufa foloseste? Din poza nu imi e clar.

Vad ca randamentul, dupa antena originala, nu prea conteaza...

 

Link to comment
Share on other sites

Conform lungimii de undă,o vergea de circa 86cm înălţime cât are bobina aia de pe cablajul original desfăşurat e prea înaltă.Nu atinge firul de contact dar nici prea departe nu e, având în vedere că tensiunea în linie e de circa 27kV. Pe înălţime am avea circa 20-30 cm disponibili.

Antenele originale erau foarte simple, pun mai jos o poză a uneia complete.Din păcate, odată cu schimbarea modelului staţiilor radio, s-au înlocuit şi antenele vechi iar revenirea la vechiul model nu e posibil decât cu modificări laborioase la acoperişul vehiculului, pentru suportul de fixare şi etanşarea necesară.Practic acum e imposibil...atât CFR Marfă (beneficiarul) cât şi firma noastră ce asigură service-ul fiind ,,pe ducă,, din cauza reducerii traficului de marfă şi altor factori pe care nu-i mai înşir..

 

ajwMJ0K.jpg

ES66FAo.jpg

Cotele antenei din imagine sunt mai jos.Materialul este aluminiu.

GXNyXGH.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Masurati antena originala si realizati-o pe o placuta de sticlotextolit cu sarma de cupru emailat de 2 mm diametru bobinat cat mai strans pe suport. Pozitia prizei se tatoneaza ,la fel si lungimea sarmei pe pozitie cu un swr-metru.Oricum dati si dimensiunile antenei originale poate o proiectam pe un cablaj sa semene cu cea originala

Link to comment
Share on other sites

Cea din ultimile poze se pare ca este  o antena din familia PIFA (planar inverted -F antenna ) cu un castig 0.

Pot sa-ti recomand ca si constructie usoara si compacta o  "blade antenna" . Poti da o cautare chiar dupa denumirea asta . Sunt antene special concepute pentru a fi montate pe avioane, locomotive ...etc care au un plan de masa substantial .

Se pot face usor in serie mica la un atelier de intreprindere si in plus au si un castig de pana la 4 - 6 dBi in banda de trecere .

Daca esti interesat , ii pot calcula cotele pentru frecventa necesara .

Edited by ndor
Link to comment
Share on other sites

Chiar te rog să calculezi cotele pentru una, dacă eşti amabil...

Aş vrea să fac un soi de antenă simplă şi robustă, care să nu includă cablaje placate sau bobine de acord, care pot fi smulse sau sparte uşor.Ceva pur metalic, cum era antena PIFA originală, dar cât mai puţin voluminoasă.

Link to comment
Share on other sites

In atasament ai antena calculata pentru 151 Mhz . Am luat ca referinta ce scrie pe eticheta din poza pusa de tine la antena , mijlocul benzii .Se poate recalcula pe alta frecventa .

In atasament sunt doua fisiere cu cote , unul este generat pentru impedanta de 50 ohmi , nu prea ai ce sa reglezi la antena asta, celalat este pentru impedanta de 12.5 ohm . Asta pe impedanta mai mica are avantajul ca este mai mica ca dimensiuni decat cea pe 50 ohm , dar castigul scade cu 1 dBi de la 5.5 la 4.5 dBi si necesita adaptare . Radiatia este omnidirectionala cu polarizare verticala pentru ambele tipuri .

Ca idee de constructie se poate taia din tabla de 1 , freza ....etc .Ai si poze pentru a vedea cotele si cum ar trebui sa arate . Se poate prinde de mufa antenei vechi care este montata pe caroserie.

Blade antenna.rar

Edited by ndor
Link to comment
Share on other sites

Антенна щелевая малогабаритная.

Рабочий диапазон частот: 142-160 МГц.
Высота антенн TRABT1500, TRABT1420, TRABT1560

Защита настроечного элемента

Полоса пропускания 1 МГц, настраиваемая.
КСВ, не хуже: 1.5.
Усиление: 0 dBi.
Направленность: всенаправленная.
Входное сопротивление: 50 Ом.
Допустимая мощность: 60 Вт
Заземление: на корпус транспортного средства.
Высота в сборе: 84 мм.
Диаметр: 82 мм.
Цвет: черный.

Способ крепления: на горизонтальную металлическую поверхность (рекомендуется радиус минимум 50 см).
Разъем: NMO

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, ndor said:

In atasament sunt doua fisiere cu cote , unul este generat pentru impedanta de 50 ohmi

”Element height(He) = 344.4 mm” - iar originalul are înălțimea de 84mm, cu tot cu carcasă.

Link to comment
Share on other sites

Suportul (ţeava) antenei are el însuşi vreo 20 cm, dar la nevoie pot să-l scurtez, sau să nu-l mai folosesc şi să plasez antena direct pe acoperişul metalic.....rămâne de văzut, după ce fac antena.

Link to comment
Share on other sites

Asta e antena originală, montată pe suport. Se pare că antena ,,blade,, nu va putea fi montată direct în locul celei originale, fiindcă ansamblul va depăşi înălţimea aerului condiţionat din vecinătate şi devine foarte vulnerabilă la vegetaţie dar şi la câmpul electric al firului de contact.

Vechea antenă PIFA avea circa 18-20 cm plasată direct pe acoperiş.Cea mică are cam 24cm cu ţeavă cu tot. Antena ,,blade,, pe 50 Ohmi are 34cm deci iese din discuţie plasarea în vârful ţevii.

Doar plasând-o jos, direct pe acoperiş ar da bine.Rămâne să văd cum pot face asta mai simplu, fiindcă lucrări ample la acoperiş necesită cheltuieli chiar mai mari decât antena aia mică...şi asta vreau să evit în primul rând.

Probabil aş putea scoate cablul coaxial din ţeava suport şi să-l duc la baza antenei ,,blade,,.

Sau există şi alte antene suficient de mici (şi simple) care să poată fi montate în locul celei originale, cu câştig 0dB ?

 

YxlhJiS.jpg

 

Ceva de genul ăsta n-ar fi bună ?

https://hamradioshop.pl/en/base-vhfuhf-antennas/7321-d-original-yg-1443-dual-band-mini-yagi-loop-antenna-for-vhf-and-uhf-bands-5904996570729.html

Link to comment
Share on other sites

Cea din link are polarizare orizontala . In plus nu suporta a fi montata in apropierea structurilor metalice pentru ca se dezadapteaza puternic .

Ce inaltime are aerul conditionat in poza ?

Gasim ceva sa se potriveasca acolo . Mai facem rabat la castig .

 

Link to comment
Share on other sites

  • validae changed the title to Antenă improvizată (simplă) pentru 146,2MHz

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines