Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rebuild Subwoofer Activ - JBL SUB 140/230


Postări Recomandate

Salutare, 

 

Sunt incepator in electronica si am un mic proiect pe care as vrea sa-l fac. Am un subwoofer activ ( JBL SUB 140/230 ) care nu mai functioneaza si as dori sa-l repar.

L-am deschis dar se pare ca a mai fost altcineva inainte in el si ii dezastru acolo , nu se mai poare recupera mare lucru.

 

Incinta si difuzorul sunt in stare buna si as dori sa incerc sa-l reconstruiesc.

Din cauza ca sunt incepator nu m-as baga sa fac un amplificator cap coada , ci as cumpara un kit de amplificare pe care l-as putea adapta sa mearga cu subwooferul.

 

Ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • Detectie automata daca are input de semnal si doar atunci sa porneasca ... 
  • Putere: 100 W
  • Frecventa de raspuns: 35 - 160 Hz
  • Ma intereseaza mai mult sa fie curat sunetul decat tare ... va fi folosit pentru a viziona filme , deci nu trebuie volum impresionant
  • Va fi legat la un receiver AV Yamaha care ii va da semnalul de woofer legat pe conexiune dedicata

 

Imi puteti recomanda ceva kit de amplificare pe care l-as putea cumpara si adapta ? 

 

Multumesc anticipat

 

Cam asa arata din spate wooferul:

 

image;s=1000x700

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E mult prea mult 100W dacă vrei să asculți sunetul la tv pe acest subwoofer.Cred că mai mult de 50W nu se justifică, dar nu ai menționat dacă sursa de alimentare mai există, ce tensiune scoate și/sau dacă funcționează.De ea depinde practic puterea maxim rezultată și de impedanța difuzorului.

Link spre comentariu
5 minutes ago, validae said:

E mult prea mult 100W dacă vrei să asculți sunetul la tv pe acest subwoofer.Cred că mai mult de 50W nu se justifică, dar nu ai menționat dacă sursa de alimentare mai există, ce tensiune scoate și/sau dacă funcționează.De ea depinde practic puterea maxim rezultată și de impedanța difuzorului.

Da , asa este , nu am nevoie de 100w. Am pus acolo specificatiile pe care le dadea producatorul subwooferului. Mai mult de 50w nici nu cred ca ar trebui. 

Link spre comentariu

Eu îl am pe acesta montat tot într-o carcasa de jbl. Este alimentat la o sursă de 24 v ( deci putere mai mică) montat în punte pe bornele difuzorului. Am unul montat stereo pe un alt difuzor cu bobină dublă. Funcționează amândouă ireproșabil 

 

https://www.aliexpress.com/item/1005004769902747.html?spm=a2g0o.productlist.main.37.693b4ab3kZYsoI&algo_pvid=37eb816a-33c6-4f32-8670-bf5109db7443&algo_exp_id=37eb816a-33c6-4f32-8670-bf5109db7443-18&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000030407780674"}&pdp_npi=2%40dis!RON!149.11!101.38!!!!!%400b0a558a16714543639295955d0702!12000030407780674!sea&curPageLogUid=DhaoLNNshIPP

Link spre comentariu

Am pus ceva poze cu placile si transformatorul. Ma gandeam sa-l reconstruiesc pentru ca se pare ca in trecut a mai avut un incident cu "arsuri" si a fost reparat ... eu l-am folosit , asa reparat vreo 4-5 ani si dupa aia mi-a cedat si mie ...dar nu imi dau seama inca ce ar putea fi. Dupa cum spuneam ... incepator :)

 

IMG-7041.jpg

IMG-7040.jpg

IMG-7042.jpgIMG-7045.jpgIMG-7044.jpg

 

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare din nou , am inceput sa "repar" la el. Dupa multe video-uri si teorie de pe youtube am ajuns aici:

 

Am verificat sursa si din cate imi dau seama am 2 tensiuni stabile .. 15v si inca 35+ ( parca ) , deci partea de alimentare pare sa fie in regula.

 

Am inceput de la partea de semnal si mi-am construit un "signal probe" cu un condensator maricel si o boxa activa mica .... si am inceput sa trace-uiesc semnalul. 

 

Insa m-am blocat, ca nu imi dau seama de unde vine problema ... inca

 

Subwooferul are urmatoarele sectiuni:

 

Preamp -> Limiter Circuit -> Amp + power 

 

Cu sonda am reusit sa urmaresc semnalul pana in Limiter Circuit care din cate imi dau eu seama este ceva protectie sa atenueze cand semnalul este prea puternic. Este controlat cumva din partea de Amplificare ( prin pinul Limit de la P302 - amp )

 

Semnalul ajunge in Limiter si il am la intrarea in rezistenta R310 dar la iesirea din rezistenta nu mai este deloc sau extrem de slab , ca nu se mai aude nimica. 

 

Daca masor rezistenta dupa R310 ( intre iesire si masa ) imi da 26ohm ... nu imi dau seama daca aia inseamna scurt la masa sa nu. Poate ma poate ajuta cineva sa ma lamureasca.

 

O posibilitate era ca Q302 este sa fie deschis catre masa si ca a testez cazu asta am scos din circuit complet Q301 ca m-am gandit ca daca fac asta , Q302 nu mai deschide la masa ... si asa a fost , dupa asta semnalul a mers mai departe pana la final la boxa ... insa era foarte murdar , dar ceva ceva ajungea la final ...

 

Q301 pare sa fie controlat de LIMIT-ul acela de care ziceam ... cumva , cum nu imi dau eu inca seama.

 

Ce parere aveti ? ce as mai putea testa ?

Cam ce rol ar avea LIMIT-ul asta ? cam la ce ma gandeam si eu ?

Am verificat de scurt cam tot din placa asta de limiter ... nimica

 

Am si inlocuit TL074 ... dar tot asa

 

Are cineva idee oare ce inseamna:

 

STB ? 

PTC ?

 

Multumesc frumos si avand in vedere ca maine ii 31 , La multi ani !

 

Atasez si schemele electrice , poate cineva imi da ceva idei ce sa mai testez ...

 

Linkul catre scheme: https://we.tl/t-lze3ta7BQn

Link spre comentariu

Semnalul audio se urmăreşte cel mai uşor cu o cască de telefon fix de la Telekom (fostul Romtelecom) înseriată cu un condensator de 1uF. Aceste căşti au rezistenţa internă şi sensibilitatea mari, astfel poţi urmări semnale de câteva sute de miliVolţi foarte uşor.

Ar trebui să verifici ce modificări a făcut cine a mai reparat pe acolo.E posibil să existe rezistenţe devalorizate, lipituri reci la componentele ce se încălzesc puternic.Văd din poze doi tranzistori cu urme de încingere pe placă, refă lipiturile şi verifică dacă sunt în regulă.E posibil ca defectul să aibă o cauză simplă, o rezistenţă devalorizată sau întreruptă...o lipitură.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări