Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Red Hat 9.1


mihai 7

Recommended Posts

Bună seara! La mulți ani tuturor! De câțiva ani folosesc Linux Mint, chiar și acum am instalată versiunea 19.3. De mult doream să încerc și Red Hat, însă până zilele trecute nu știam că poate fi instalată liber dacă te înregistrezi pe site-ul lor. Așa că am instalat versiunea 9.1. Problema este că în general, sistemul meu se mișcă greoi cu Red Hat, aplicațiile se descarcă/instalează foarte foarte greu, chiar și Firefox rulează mai greu decât pe Linux Mint. Să nu mai vorbesc despre faptul că nu reușesc să instalez multe aplicații, de exemplu Wine, Krita, Inkscape, Gimp, deși am urmat indicațiile de pe site-ul snapcraft.

Ce se întâmplă, configurația hardware a calculatorului este necorespunzătoare? Cum aș putea să îmbunătățesc rularea sistemului de operare Red Hat?

Vă mulțumesc!

 

Calculatorul are următoarea configurație:

Memorie: 5.3 GiB

Procesor: IntelCore i3 CPU M380 2.53 Ghz*4

Sistemul Red Hat este pe 64 biți.

Edited by mihai 7
Link to comment
 • Replies 9
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ca să evitaţi problemele cauzate de diverse bug-uri, trebuia să actualizaţi sistemul de operare imediat după instalare.

Faţă de Windows, care nu te slăbeşte cu actualizările încă de la prima pornire, Linux doar te atenţionează discret în bară că ai actualizări, însă depinde doar de tine ca utilizator dacă le descarci şi instalezi.Unele sunt critice...

Dacă nici după actualizări nu merge bine, e foarte probabil ca sistemul să fie prea slab pentru această distribuţie.

Aţi putea ca posibil upgrade, să puneţi un SSD de 120-250Gb pentru sistemul de operare, în caz că nu aveţi deja unul.Se va vedea diferenţa imediat...

Link to comment

Am actualizat sistemul de operare, am reușit să mai instalez aplicații folosindu-mă de managerul de aplicații, după ce am reușit să actualizez lista aplicațiilor. Acum parcă se mișcă ceva mai repede. În general, fiind necesară folosirea terminalului pentru a seta sistemul, este mai dificil de folosit, sunt mai confuz în a înțelege pașii și instrucțiunile necesare (mă documentez pe internet).

Apropo, eu am făcut următoarea partiționare înainte de a instala Red Hat:

/boot - 2GB;

/ - 10G

/home - 30GB

/var - 10GB

/tmp - 5GB

/ Swap -2GB

Este corectă partiționarea? După instalare am găsit pe internet o altă variantă a schemei de partiționare:

 • /boot
 • / (root)
 • /home
 • swap
 • /boot/efi
 • PReP

Mai mentionez ca pe HDD există instalat, pe alte partiții, și Linux Mint 19.3, precum și o partiție NTFS pentru date.

Link to comment

"sistemul meu se mișcă greoi cu Red Hat, aplicațiile se descarcă/instalează foarte foarte greu, chiar și Firefox rulează mai greu decât pe Linux Mint"

 

In 2022 mai folositi HDD?! Cu Linux Mint?!

In conditiile in care un SSD costa de la 99 lei, chiar e masochism sa va chinuti cu HDD!

Link to comment

Deocamdată am renunțat la Red Hat 9.1 pentru că nu știu dacă și cum poate fi configurat ca având un desktop, folosesc în prezent tot Linux Mint. Voi înlocui  HDD-ul cu un SSD. Mulțumesc pentru răspunsuri, voi reveni dacă mă hotărăsc să folosesc Red Hat și nu reușesc să-l configurez ca desktop.

Link to comment
 • 1 year later...

Bună seara! În prezent am instalat pe calculator atât Debian, cât și Red Hat 9.3. Sub ambele sisteme de operare am avut probleme cu funcționarea plăcii de rețea pentru wifi (driverele sunt problema). Sub Debian am rezolvat prin reinstalarea driverelor.

Însă sub Red Hat 9.3 nu reușesc să am o viteză rezonabilă de download (internetul funcționează prin wifi, dar cu viteza de maxim 4 Mb/s). Menționez că prin legătură ethernet am o viteză foarte bună de internet. Așadar, tot driverele sunt problema.

Menționez că placa de rețea este BCM 4313, de la Broadcom 802.11bgn. Am încercat să reinstalez driverul urmând instrucțiuni de pe diferite site-uri, dar în cel mai rău caz am reușit să fac ca adaptorul de rețea wifi să nu mai fie vizibil (bine că am reușit să revin la setările inițiale).

Am căutat pe siteuri-le următoare:

 

https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/9/html/9.3_release_notes/device_drivers?utm_source=pocket_saves

 

https://access.redhat.com/discussions/4058171?utm_source=pocket_saves

https://access.redhat.com/solutions/5436071

 

Vă rog, cei care utilizați Red Hat, există vreo soluție pentru a mări viteza de internet prin wifi sub Red Hat în cazul meu? Vă mulțumesc!

Link to comment

Mă întreb de ce există atât de puține informații pe internet despre Red Hat. Deasemenea, fără a acuza pe cineva de ceva (știu că nimeni nu e obligat să-mi răspundă), mă întreb dacă totuși vreunul din membrii Elforum utilizează RHEL.

 

Link to comment
Acum 43 minute, mihai 7 a spus:

Mă întreb de ce există atât de puține informații pe internet despre Red Hat. Deasemenea, fără a acuza pe cineva de ceva (știu că nimeni nu e obligat să-mi răspundă), mă întreb dacă totuși vreunul din membrii Elforum utilizează RHEL.

 

Red Hat nu mai este tocmai free, deci nu are multi fani. Cine este pasionat de platforma asta si doreste ceva free utilizeaza centos sau fedora, astea avand suport bunicel online.

Link to comment
 • 2 weeks later...

Salut

 

RHEL = RedHat Enterprise Linux.

 

Il folosim la munca, ne ocupam zi de zi de cateva zeci de mii de servere cu RHEL ca sistem de operare.

 

Problema este ca nu este gratuit (ai posibilitatea sa il folosesti gratis printr-o subscriptie personala de developer) si este gandit ca sistem de operare pentru servere, unde nu se folosesc nici placi wireless si nici GUI. Nici open source nu mai este.

 

Drept urmare, desi este folosit pe scara larga pentru servere, pentru folosirea lui ca desktop interesul e aproape inexistent. Comunitatea se concentreaza pe distributiile foarte populare ca desktop (Ubuntu. CentOS, Mint etc), RedHat se concentreaza pe suportul pentru servere la fel si marii vendori (HPE, Dell, Lenovo, etc)...

 

daca vrei sa folosesti RHEL, foloseste-l pentru ce a fost gandit, anumite sistem de operare pentru servere (fara wireless, GUI, etc...). Daca vrei un sistem de operare pentru desktop, alege CentOS, Ubuntu, Mint (nu neaparat in ordinea asta) unde vei gasi comunitati uriase de utilizatori, fani si developeri.

Link to comment
La 03.02.2024 la 18:49, BogdanO a spus:

Problema este ca nu este gratuit (ai posibilitatea sa il folosesti gratis printr-o subscriptie personala de developer)

Bună ziua, domnule @BogdanO,

Între timp am reușit să să instalez driverul corect pentru wifi și acum am o viteză bună la internet. Știu că nu este gratuit, dar dacă îl folosesc prin subscripția personală de developer pot întâmpina probleme cu sistemul de operare? Menționez că motivul pentru care doresc să folosesc acest sistem de operare vine dintr-o nostalgie: primul meu calculator l-am achiziționat având preinstalat o variantă de Red Hat, în urmă cu mulți ani.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines