Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bass/subwoofer pentru a ajuta 2 boxe Q Acoustics


Recommended Posts

     Buna seara, bine v-am regasit. 

     Sa fiu scurt si sa nu ma pierd printre cuvinte, am 2 boxe micute dar naravase Q Acoustics concept 20. Calitate sunetului destul de buna si foarte multe detalii, insa pe partea de joase nu sta stralucit. 

       Pentru a ma bucura de joase folosesc un subwoofer JBL de 200 W cu un consum de la retea de 230 w. Pe filme este super insa la stereo pe muzica nu prea sunt satisfacut deloc. Simt nevoie de un bass nu de subwoofer. Camera de auditii este destul de micuta de vreo 14 mp deci nu cred ca am nevoie de ceva foarte puternic. 

     Boxele sunt conduse de un receiver Onkyo TX-NR 905 de vreo 25 de kg si 1 kw consum de la retea. Deci personal cred ca o pereche de incite passive pentru bass at fi ceea ce am nevoie.

     Mi-ar placea sa bricolez eu ceva pentru ca am cam toate sculele necesare pentru prelucrarea palului/lemnului, insa am nevoie de ajutor pe partea de alegere a dimensiunei incintei, a difuzorului si a filtrului. 

     Va multumesc mult pentru atentie!

 

   

      

Link to comment
  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Poți face sau cumpăra un sub pasiv cu difuzor cu 2 bobine si 2 filtre în interior. Ceva ca aici

 

Ca difuzor eu am luat JBL CS-1214  ( are o singura bobina) și am facut cutia după specificațiile de pe site.

 

În altă ordine de idei eu îl am si pe acesta ( nu îl vând eu, nu fac reclamă)  Are filtre în interior. Vin firele de la amplificator și pleacă, după filtre spre boxe.

 

Singurul  inconvenient al sub pasive: nu poți seta volum independent pt subwoofer. Este același si pentru frontal și pentru subwoofer. Poți face asta cu amplificator dedicat pentru subwoofer.

Edited by barbulescuorlando
Link to comment

Vad ca receiverul dvs este 7.2, deci ar trebui sa aiba doau iesiri de putere pt subwoofer pasiv, adica elimina necesitatea filtrelor pasive si permite un control mai bun al fazei.

Dat fiind ca este un "monstru" cu o rezerva de putere suficienta, ar fi pacat sa nu il folositi pe el pt a controla si alimenta subwooferele pe care doriti sa le construiti.

Ca solutie de sub pasiv v-as recomanda unul cu dif de macar 12", si  daca aveti spatiu chiar cu 15".

Trebuie cautate si alese f bine difuzoarele pt ca este posibil ca un 15" mai ieftin sa sune mai bine ca un 12" de 2-3 ori mai scump.

Din pacate de obicei difuzoarele de 15" cer incinte cu volume mari.

 

Nu ati scris cam ce buget ati dori sa alocati construirii subwooferelor. 

 

 

PS:  1 - Incintele de subwoofer nu se fac niociodata din lemn, ci doar din materiale amorfe (pal, mdf, inele din placaj stratificat,  etc).

2 - (doar ca idee) -  bara din fier brut folosita ca miez la bobinele din filmulet functioneaza doar la puteri mici, la puteri mari (sau la varfuri mari de putere) acel miez se va satura.  O solutie mult mai buna si mai eleganta este folosirea unui miez din tole. 

Link to comment

Multumesc pentru recomandare, da as merge pe ceva pasiv pentru muzica pentru ca oricum il am pe cel activ pentru filme.

     Da, MDF si placaj startificat voi folsi. Ca si budget undeva la 200 - 300 de euro voi folsi. Din pacate sunt prin strainatate iar anul viitor vreau sa ma intorc in Romania deci nu vreau investia prea mari ca nu le pot lua cu mine. 

      As vrea 2 incinte fiecare incinta pentru cate un canal si sa le amplasez sub q Accoustics sa formeze o singura boxa din 2 uitati. 

      Camera este mult prea mica si aglomerata sa pot pune incinte mari. 

 

PS: Domnu Shambala, imi aduc aminte acum 9-10 cand citeam cu admiratie ce scriati si postati aici despre incintele facute de dvs si despre filtre. Chiar am vrut sa va rog sa imi faceti niste filtre pentru niste VTP-uri, dar am plecat din Romania.

Link to comment

Salut Daniel, urmeaza si alea, dar baby steps. Nu m-as arunca sa inlocuiesc Q Acoustic concept 20 pentru ceva facut de mine acum. Pur si simplu sunt mult prea multumim de detaliile scoase de ele plus ca am si boxele din q acoustics din seria 3030 pentru home cinema.

     In ceea ce priveste basii sunt deacord cu tine, 10-12" ar trebui sa fie suficient.

Link to comment
Acum 3 ore, Dorulet a spus:

Salut Daniel, urmeaza si alea, dar baby steps. Nu m-as arunca sa inlocuiesc Q Acoustic concept 20 pentru ceva facut de mine acum. Pur si simplu sunt mult prea multumim de detaliile scoase de ele plus ca am si boxele din q acoustics din seria 3030 pentru home cinema.

     In ceea ce priveste basii sunt deacord cu tine, 10-12" ar trebui sa fie suficient.

Eu zic sa cauti un Gale 3090 daca locuiesti in Dublin , detin unul in UK iar sunetul este absolut superb..

Link to comment

Doar cine n-a ascultat pe boxe/subwoofere de calitate cu difuzoare de 12-15 inci poate spune ca difuzoare de 10 inci sint suficiente pt subwoofere. 

Cu cit frecventa reprodusa este mai mica cu atit volumul de aer ce trebuie mișcat este mai mare (creste exponențial pe măsură ce coboară frecventa). Ca sa miști volum mare de aer cu difuzoare mici trebuie sa ai cursa lunga la membrana dar cursa lunga duce la distorsiuni din cauza ca fluxul magnetic generat de magnet este neuniforma și variază mult bucata de bobina ce se mișcă in flux relativ constant. Cu cit deplasarea membranei este mai mare cu atit distorsiunile sint mai mari. 

Cine nu crede sa caute măsurători la difuzoare de 6-8 inci și sa le compare cu 12-15 inci, DAR măsurătorile sa fie făcute la nivel mare (96-105db minim) nu la doar 1W sau cit o mai fi. 

Link to comment

@DoruletCautati un showroom unde puteti asculta fratii mai mari ai lui Concept 20. Parerea mea este ca mai bine le vindeti pe cele actuale si luati un model mai mare (Concept 30 sau 40). Acestea vor necesita mai putin ajutor la bas si se vor potrivi mai bine cu subwooferul pe care îl aveti.

Cocotarea boxelor actuale pe niste (sub)woofere si trecerea lor printr-o retea de separatie suplimentara nu va fi benefica pentru sunet. Riscati sa pierdeti tocmai sumetul detaliat care le caracterizeaza.

Link to comment

Acum cateva seri am gasit un anunt pe un site local pentru un subwoofer pasiv, am crezut initial ca il interior se afla 2 difuzoare si am zis ca voi face 2 incinte, insa am avut surpriza sa aflu ca se gasesti un singur difuzor cu 2 spirale de sarma sa il poti folosi fi pe 4 fie pe 8 ohmi.

     Am desfacut difuzorul, am curat incinta de capace de sticle, bucati de hartie si alte nebunii de mai erau pe acolo, am lipit materialul pe peretii incintei inapoi am sigiliat si am testat.

Sunet incomparabil mai bun decat pe subwooferul activ. Ma declar multumit pentru moment, desi parca as fi preferat un bass un pic mai scurt chiar daca nu ar cobora atat de jos.  Deci daca aveti ceva sfaturi despre cum as putea sa creez un bass mai scurt si mai précis chair si in derimentul coborarii in frecventa as aprecia.

      Consider ca si-a meritat cei 40 de euro cu varf si indesat. Modelul este APart SUB 2200.

    Va multumesc mult pentru mesajele din zilele precentede.

Link to comment
Acum 4 ore, sesebe a spus:

Cutie închisă. 

Da. 

Inainte incearca si chestii simple, in cautarea sunetului dorit de tine. 

1- intorci boxa su susul in jos.... 

2-pui 4-8 buc vată medicinala, sau melana desfirata in boxa. 

3- astupi provizoriu 1 port. ( flacon, cutie spray, piston Dacie etc....) 

4- astupi si pe celalalt. Vezi fiecare masura  cum influenteaza basul. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines