Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cu izolarea galvanica la sistemul fotovoltaic


Postări Recomandate

Electronica unui sistem solar consta in surse in comutatie.

 

La toate sursele fie facute fie cumparate cel mai mult se incalzeste transformatorul de ferita (disipa mai multa putere decat semiconductorii).

Fara transformator nu e izolare galvanica, deci daca vrei izolare musai transformator, disipa mai putin decat unul de fier de joasa frecventa, dar totusi disipa mult fata de topologiile fara transformator.

 

 

Pentru cei cu exprienta in utilizarea surselor rezonante de putere,(cativa kw), se icalzeste mai putin transformatorul decat la o sursa foreward?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Se incalzeste pentru ca e subdimensionat, nu are treaba cu topologia in sine ( sau oricum nu determinanta ), miez mic, spire putine, ca astea reduc dimensiuni si implicit costuri. 

Ia calculeaza traful dupa formulele scrise si rasscrise pe aici fara pic de zgarcenie, sa vezi ca nu se mai incalzeste asa.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Barbaro a spus:

Va salut. 

Vă felicit pentru realizari, urmăresc cât pot postările dumneavoastră, am și ceva întrebări dar mai după sărbători. 

Userul @c_anicai a construit doua invertoare de sudură rezonante,(vedeți postările dumnealui la tehnica sudurii) cred că o să vă poată răspunde la unele întrebări. 

Am colaborat cu el si pe alte forumuri, am ajutat putin.

Doresc sa incerc LLC varianta cu inductorul inclus in transformator, adica L fiind inductanta de scapari a transformatorului L1-2 asa cum sunt realizate cele mici pentru televizor, am gasit asa ceva chinezesti la 1 kw pentru audio, ma tenteaza sa combin cateva din alea, dar nu sunt convins ca duc 1kw steady stade, cred ca doar intermitent.

 

Cat priveste dimensionarea transformatorului sunt anumite provocari, la frecventa mare un singur transformator mare nu e solutia optima, deoarece miezul nu e utilizat optim, campul magnetic nefiind uniform, in centrul coloanei e slab iar in vecinatea bobinajului intens, in plus campurile neuniforme forteaza o distributie neuniforma a curentului in bobinaje chiar daca este facut cu litz wire.

 

Solutia optima este folosirea mai multor transformatoare mici, chiar si 1:1 combinate in asa fel incat sa dea raportul de transformare dorit, un aavataj derivat este racirea mai facila.

 

Dezavantaj  mult de lucru.

 

Am testat mai multe solutii constructive, varianta cu convertorul foreward  in regim de unda continua, factor de umplre fix apropiat de 50% si control prin convertor buck e avantajoasa, transformatorul se incalzeste mai putin, decat in cazul cu PWM direct pe transformator, mai simplu de protejat si mai sigura, trebuie protectie doar pe convertorul buck (un singur driver).

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări