Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multitester -convertor step-up


Postări Recomandate

Va salut!

Am intalnit o situatie ciudata 

Doresc sa repar la un multitester LCR T7 (chinezarie) convertorul step-up pt masurarea diodelor zener . S-a defectat dupa cateva masuratori arzandu-se dioda redresoare. Am schimbat-o dar circuitul debita cu toata puterea lui pe dioda de test. Am gasit pinul FB in scurt fata de masa. Circuitul original era dupa marcaj SY7200A, un driver pt led-uri. 

L-am inlocuit cu AP3019 cu inductanta recomandata in datasheet(22uH) si fara dioda, acesta avand dioda incorporata. Ca si circuitul original tensiunea de referinta este de 200mV asa ca am pastrat rezitorul de 40Ω pe pozitie care corespunde unui curent de 5mA. L-am alimentat , convertorul functioneaza, am 33v la iesire dar curentul nu se limiteaza la 5mA ci undeva la 70mA. Adica aproximativ 3v cadere pe rezistorul de 40Ω implicit si pe pinul FB.

1810311211_Silergy-Corp-SY7200AABC_C107309.pdf

AP3019.png

Editat de Mihai85
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca iti dai si tu singur seama ca nu asa trebuie sa functioneze.

Daca tensiunea de FB este 200mV, pai atunci atat trebuie sa masori si curentul trebuie sa fie 5mA .

Daca bucla de feed-back nu merge singura ipoteza este ca IC este defect - incearca functionarea scos de pe PCBul ala, poate acolo este problema...

Sau poate 40 R este defapt 0,4R, dar atunci ar trebui sa ai 0,2V pe pinul FB.

 

 

Oricum functionarea unui astfel de circuit este foarte riscanta, ca proiectare.

In mod normal cu DZ neconectat tensiunea se duce in balarii pana se arde IC pe pinii 3 si 5 sau se arde condensatorul de 0,22.

In mod normal m-as astepta ca in schema sa existe un DZ intern, adica pe PCB, care sa limiteze la tensiunea maxim admisa adica din ce vad 36V... dar minus o anumita garda.

Deci un DZ de 30-maxim 33 V.

Acest DZ conectat intre Vout(5) si FB(3)

IN PLUS ar mai trebui o rezistenta de ordinul a cativa kO intre pinul FB si pinul pozitiv al rezistentei de 40R, care sa protejeze DZ intern si sa prioritizeze circuitul de limitare de tensiune (adica prin DZ de limitare tensiune sa curga un curent mult mai mic dect prin circuitul de testare).

 

Fara aceste componente de protectie vei arde repetat si probabil imediat ce pui in tensiune IC - si ma gandesc ca exact asta s-a intamplat si ai ICuri defecte, desi ele saracele erau OK initial.

 

NOTA: nu am stat sa analizez DS, se poate ca unele ICuri sa aiba aceasta limitare de tensiune inclusa... unele au un pin special - dar nu trebuie sa uiti sa-l conectezi la Vout, ca altfel nu ai limitare.

Link spre comentariu

Am mers pe schema/filozofia producatorului crezand ca e un produs finit, testat dar care cred ca e gresita.

Sunt multe versiuni ale aceluiasi aparat incat nu am gasit o poza fix cu ce am eu. Am banuit componente de proasta calitate si am zis sa refac convertorul . Ce am uitat sa mentionez e ca am pastrat condensatorul original de la iesire care ar trebui sa fie >=2,2uF conform DS lui SY7200  fata de 0.22uF pt AP3019.

 

 

foto3.thumb.jpeg.6acad9b86375aaf4e8712b3af6488ab7.jpeg

WhatsApp Image 2022-11-21 at 14.15.34.jpeg

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

Nu-i gresita schema, ai tu o anomalie acolo.

Cele 2 CI sunt compatibile din cate vad, si au amandoua protectie la lipsa sarcinii ( lucru absolut normal cand vorbim despre leduri ), tensiunea de iesire se limiteaza la 30V in cazul amandurora, sau asa ar trebui, deci prima anomalie chiar asta ar putea fi, 33V in loc de 30 fara dioda.

Apoi e imposibil sa ai 3V pe pinul de reactie, acolo ai intern un comparator cu referinta interna la 200mV, deci neaparat tensiunea gasita acolo trebuie sa fie cei 200mV ( in fapt fara sarcina, adica fara dioda, pe pinul FB nici n-are de unde sa apara tensiune, e intrarea unui comparator si fara sarcina e dus la masa, deci pe pinul ala fara dioda trebuie sa fie 0V ).

Ca e mult mai mult, inseamna ca ai alte probleme in circuit, ori ca integratul pus e defect din start.

Verifica atent continuitatea tuturor traseelor de la fiecare pin al CI catre punctele de legatura din circuit.

Adica, pinul 1 sa aiba continuitate la inductanta, pinul 2 sa aiba continuitate la masa, pinul 3 la rezistenta de 40R si celalalt capat al rezistentei sa aiba continuitate la masa, pinul 4 sa aiba continuitate la Vin, pinul 5 sa aiba neaparat continuitate la Vout ( aici parca vad ceva probleme in poza la viasul de langa C14, cel care a fost sub dioda, verifica atent sa fie continuitate intre pinul 5 si Vout, ca daca nu ai atunci e normal sa se comporte anormal dispare OVP ).

 

Daca mai ai alte CI din astea eu as face cum s-a sugerat, pus pe o placuta mica de test si verifcat in aceeasi schema ( sau ceva similar ) pentru a confirma functionalitatea sa, apoi cu CI scos verifici toate componentele de langa el sa te asiguri ca sunt toate ok, dupa care il pui. 

 

PS: De unde ai luat AP3019?

 

Link spre comentariu

Am facut testul si in afara placii si rezultatul este identic, dupa cum am banuit. 33v in gol , 75mA in scurt.Cred ca este este o particularitate legata de integtat. Am clampat si cu o dioda zener de 30v iar integratul a trecut in modul “high frequency” de la 50khz la 3Mhz(atat arata pe multimetrul meu, nu am avut osciloscopul la indemana) cu toate in DS zice 1.2Mhz. Asta ca fapt divers. Am testat si driverul de la Texas TS19371 cu rezistenta de 22R 

si rezultatul asemanator. 28v in gol si 125mA in scurt. Se pare ca nu sunt facute sa sa lucreze de Uref la Umax. Exist o conditie in tabel la Vfb la ambele circuite legat de curent si nr de led-uri pe cand la circuitul original nu este completat.

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

In prima postare am pus schema modificata direct pe un print screen din datasheet cat si cablajul ulterior.  Scurt adica in loc de dioda zener de test am pus ampermetrul. Am pus de exemplu si o dioda redresoare normala, o dioda zener de 5v. Curentul ramane mare pt cat a fost setat. La fel si caderea pe rezistenta dintre FB si masa 2-3 v fata de 200mV max cat ar fi trebuit. Caderea in sarcina, evident. Cand era functional arata si caderea de tensiune pe o dioda schottky.

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

E tarziu si poate sunt obosit, dar voi chiar nu învățați nimic de pe forum? E destulă teorie chiar dacă face greață multora. Păi dacă faci scurt pe un convertor ridicator vei pune de fapt o dioda in conductei directa pe sursa de intrare. Invertorul nu va mai lucra pt ca el  este gandit sa dea întotdeauna la iesire o tensiune mai mare decat intrarea. Mai puneti din cand in cand întrebări despre functionarea montajelor ca rămâneți pe viață începători. Pune pe iesire un zener cu 2-10V mai mare decat intrarea. Cauta in postarile mele toate simularile si fa-ti un fel de documentație si poti sa ma întrebi in privat daca te intereseaza ceva. Pana m-am gândit eu a răspuns colegul mai pe scurt.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Nu prea inteleg cum ar putea in scurt cum spui sa limiteze curentul.

Doar cumva inaintea integratului.

 

Altfel,integratul intra in protectie sau se opreste ca nu mai are tensiune de alimentare.

 

In cazul unui scurt sau dioda in conductie,curentul va circula nestingherit de nimeni prin inductanta (bobina) dioda interna sau externa si ce gaseste acolo pe iesire, scurt sau dioda si rezistena de feedback

Edit

Pana am scris eu mesajul vad ca a raspuns dumitrumy .

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu
On 11/21/2022 at 5:31 PM, Marian said:

Nu-i gresita schema, ai tu o anomalie acolo.

Anomalie descoperita, vezi ce zic @UDAR si @dumitrumy.

Nu esti primul si nu vei fi nici ultimul care nu intelege foarte bine regulatorul boost, asta e, pe viitor o sa tii minte, sunt convins :)

 

PS: Pentru testare de diode zener este deajuns o sursa de laborator cu regim de curent constant cu rezolutie de minim 10mA, daca nu ai asa ceva atunci vezi daca mai reusesti sa dai de @taxdoru si daca mai are testere de diode, am eu unul din asta de la el si e excelent, testezi multe feluri de diode ( nu doar zener ) si poti regla curentul de test de la 1 la 30mA, ceea ce mi se pare excelent pentru zenere.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări