Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racire acoperis cu recuperare caldura

gica70

Recommended Posts

Ideea este urmatoare si am de gand sa o pun in practica. Va rog sa veniti cu sugestii si critici. Acoperisul este protejat cu tabla ondulata iar vara se incinge mansarda groaznic. Are izolatie din vata din sticla dar insuficienta in anumite perioade caniculare. O teava gaurita pe generatoare va fi montata pe coama iar apa va fi dirijata intr-un rezervor. Acolo va fi o serpentina prin care va circula apa de alimentare a centralei termice murala pe gaz. Tot acolo in rezevor va fi si o pompa care va trimite apa in acea teava de pe coama. O instalatie cu panouri foto montata peste pliurile tablei ondulate pe unde circula apa va alimenta pompa. Cu cat va fi insolatia mai mare cu atat va creste viteza apei (debitul) prin instalatie. Desigur ca trebuie avut in vedere masuri atunci cand ploua torential. Adaug si faptul ca instalatia are 2 burlane care se revarsa intr-o teava de evacuare (ingropata) la canal.

• Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gica70

11

• sesebe

5

• daniels

5

• darius_bv

3

Cred că cel mai bine ar fi să realizezi o machetă funcţională la scară redusă, pe care vei face măsurători şi determinări, cu costuri mult mai reduse.Apoi, dacă rentează, o faci la scară reală...

ideia e buna.... si rea in acelasi timp, problema e ca apa aia cu care speli acoperisul numai apa n-o sa fie, tabla o sa rugineasca, acopere de alge, muschi, vegetatie, alte vietati mari si mici, pe de alta parte umiditatea generata va mentine senzatia termica in aceiasi zona rosie de disconfort. 

instalatia ar trebui sa fie cu un "agent termic" in circuit inchis. 

nu trebuie mare proba, doar pui un lighean cu apa pe acopperis si-l lasi asa "de proba" vo' 30 de zile....apoi decizi daca e bine! 

Acum 9 ore, maxim_sedilec a spus:

ideia e buna.... si rea in acelasi timp, problema e ca apa aia cu care speli acoperisul numai apa n-o sa fie, tabla o sa rugineasca, acopere de alge, muschi, vegetatie, alte vietati mari si mici, pe de alta parte umiditatea generata va mentine senzatia termica in aceiasi zona rosie de disconfort. 

nu trebuie mare proba, doar pui un lighean cu apa pe acopperis si-l lasi asa "de proba" vo' 30 de zile....apoi decizi daca e bine! 

Subscriu.

La 25.10.2022 la 15:13, maxim_sedilec a spus:

Tabla este protejata iar curgerea apei nu va fi in permanenta. Ar mai fi o solutie; eu am sub tabla tegola (carton cu bitum) si as putea trece apa pe acolo dar nu stiu daca racirea va fi eficienta. Cat despre lighean e cam naspa pentru ca panta este mare!

Orice varianta care implica curgerea apei pe sub tabla acoperisului e o idee rea. Oricand apa va "gasi" calea de minima rezistenta, care de obicei este in jos. 

Mai bine va ganditi cum ati putea recupera caldura care se acumuleaza prin convectie la coama acoperisului; un fel de pompa de caldura aer-apa alimentata cu energie solara. Sau un schimbator de caldura in placi. Aerul incalzit are probabil vreo 50grdC. 

Succes. 

Acum 4 ore, gica70 a spus:

Tabla este protejata iar curgerea apei nu va fi in permanenta. Ar mai fi o solutie; eu am sub tabla tegola (carton cu bitum) si as putea trece apa pe acolo dar nu stiu daca racirea va fi eficienta.

Eu asa am inteles din postarea aceasta. 

In orice caz, viata e prea scurta pentru a avea batai de cap tot timpul cu experimente de tipul "try and error", parerea mea. 

Un panou cu tuburi vidate se amortizeaza in maxim 2 ani. La preturile actuale ale energiei, chiar mai repede. Nu vad o alta varianta mai eficienta si sigura. 

Acum 4 ore, darius_bv a spus:

Eu asa am inteles din postarea aceasta. 

Omul vrea sa monteze sub acoperis, serpentine prin care v-a curge apa ce doreste sa o incalzeasca. In acest fel vrea sa recupereze caldura in exces de la mansarda si in acelasi timp sa racoreasca mansarda! Un lucru destul de complicat avand in vedere ca tevile vor trebui prinse mecanic de tabla si nu stiu ce randament vor avea daca vor fi libere intre tabla si cartonul cu bitum. 

Nu ai inteles nimic! Ideea este de a spala efectiv acoperisul incontinuu cu acea teava cu duze pe generatoare si montata pe coama casei. Pentru asta ar trebui ca panta si alinierea ei sa fie perfecta pentru a nu se aduna apa intr-o anumita zona, apa care se scurge in jgheaburi si pe urma se evacueaza prin burlane la canal. Ei, si pentru a nu arunca apa la canal, am zis s-o recircul intr-un boiler cu o serpentina. Prin ea, prin serpentina, va circula apa de alimentare a centralei murale (care are un boiler incorporat de 60 litri). Deci centrala si instalatia pluvio sunt deja montate, urmeaza modificarile. Pentru ca apa care spala tabla ondulata are contact minor cu tabla (deci o racire cu eficienta slaba) mi-am zis ca circulatia apei (spalarea) sa se faca pe sub tabla, am aceasta posibilitate pentru ca initial acoperisul a fost protejat cu tegola si am pastrat-o, acoperind-o cu tabla. Toata chestia asta va functiona numai pe timp foarte calduros, eu de fapt doresc racirea mansardei. Cum spuneam, astept din partea domniilor voastre, ce trebuie facut pentru cazul cand vine o ploaie zdravana, de exemplu.

Acum 20 ore, iancuiulius a spus:

Dar cum curge apa pe sub acoperiș?

Sub tabla, nu sub acoperis! Daca citesti mai jos te vei lamuri.

Cam ce dimensiune are acoperisul tau? Ai luat in considerare sa-l "imbraci" pe timp de vara cu ceva reflexiv ?

Mai bine impiedici caldura sa intre decat sa te chinui s-o scoti. 

Eu daca as fi stat la casa as fi luat asa ceva in considerare ( nu ma intereseaza gura lumii, ideea e sa-mi fie mie bine).

https://regalus.ro/products/folie-de-aluminiu-autoadeziva-protectie-bucatarie-60-x-5m?variant=40366896414882&currency=RON&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic 

ideal ar fi fost sa asigurii o ventilare a acoperisului:

Oricum o dai tot nasol este, vara vrei sa scapi de caldura, iarna nu stii cum sa faci s-o acumulezi :)

Acum 18 ore, iancuiulius a spus:

M-am lămurit. 

Ideea e ca apa o poți încălzi fără probleme,  răcirea,  însă,  e peste posibilități.

Pai atunci cand apa se incalzeste tabla se raceste. Apa curge incontinuu pana se ajunge la o anumita temperatura la care se oprestepompa de recirculare; ma asteptam sa-mi dati ceva solutii pentru un reglaj de debit in functie de temperatura. Poate stiti de-o pompa cu un mare ecart de debit in functie de tensiunea de alimentare. Aerul din pod se incalzeste foarte tare pe timpul zilei si se mentine caldura si peste noapte, o ventilatie puternica ar fi buna dar consuma energie electrica si nu recuperez nimic din acea cantitate de caldura evacuata. Pana acum am folosit AC dar nu mai tine!

Am vazut asa ceva ( teava gaurita pe generatoare ) la o mica sala de nunti din localitatea Ciolpani-Bucuresti. Chiar mi-a placut solutia, credeam ca este un substitut pentru aerul conditionat. In realitate era o instalatie anti-incendiu, Am intrebat proprietarul cladirii daca a incercat sa foloseasca instalatia pentru racire, mi-a raspuns ca da, a incercat dar nu are efectul scontat.

@gica70, in cazul tau o solutie care sigur functioneaza ar fi acoperisul dublu, adica peste tabla existenta, un al doilea rand de tabla, la 30-40 cm distanta, aerul trebuie sa circule printre cele doua randuri de tabla. Al doilea rand de tabla permite ca aerul fierbinte sa iasa pe la coama casei, sunt niste piese de coama speciale, permit circulatia aerului. Dar costa mult...

Edited by Ovidanie
Acum 7 ore, iancuiulius a spus:

Ventilația trebuie să fie naturală nu electrică.  

In principiu este foarte simplu. Va trebuie un boiler solar care are o serpentina in interior, pompa de recirculare , serpentina plina cu antigel, sa nu aveti probleme cu inghetul sai sa necesite golirea instalatiei pe timpul rece.

Am spus de la inceput ca este numai pentru mansarda in timpul verii.